Hopp til innhold

Hushovd: - Vinner jeg i dag, er hele Touren reddet

Thor Hushovd mener han må ha en «ekstremt god dag» for å vinne den første etappen i Tour de France. Likevel tror han det er mulig.

Thor Hushovd

Thor Hushovd sykler årets ritt i verdensmestertrøyen. Han satser mer på enkeltetapper enn på å sikre seg den grønne poengtrøya i årets ritt.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Edvald Boasson Hagen

Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd har plukket ut de samme etappene som sine favorittetapper i årets ritt.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX
- Første etappen er veldig viktig. Det er en av de få sjansene jeg har i årets Tour de France, sier Thor Hushovd til NRK.

Klokken 12.20 lørdag startet årets sykkeleventyr for Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen og de 196 andre rytterne som legger ut på den første etappen fra Passage du Gois La Barre-de-Monts.

Den første etappen er 191,5 kilometer lang, og starter med en prosesjon der den første delen går i et beskjedent tempo for feltet. Sammenliknet med de tøffeste fjelletappe er denne relativt flat, men en solid bakke på slutten gjør at det er ventet at en del av de aller beste spurterne får det tøft.

Overrasket over bakken

- Jeg ble litt negativt overrasket da jeg kjørte gjennom finalen denne uken. Bakken opp til mål er ganske tøff, sier Hushovd om de siste kilometerne på åpningsetappen.

Verdensmesteren fra 2010 er sammen med landsmann Edvald Boasson Hagen blant de sterkeste spurterne som på forhånd er spådd å kunne holde ut den tøffe bakken på slutten. De to har også plukket ut de samme etappene som sine antatt sterkeste.

Likevel er det en helt annet Hushovd holder frem som den kanskje aller største favoritten på åpningsetappen.

- Jeg må ha en ekstremt god dag skal jeg være med foran der. Men jeg tror fortsatt det er mulig, selv om den store favoritten er Philippe Gilbert, sier Hushovd.

Belgiske Gilbert (28) har vært den store syklisten så langt denne sesongen.

Dominerende denne våren

Gilbert har vunnet tre av de store klassikerne denne våren – endagsritt som går for fort for de beste klatrerne, men er for tunge for de rene spurtkanonene.

Nettopp derfor kan nettopp den første etappen være som skapt for Gilbert – som på pressekonferansen dagen før rittet startet stilte i bleket hår som matcher den gule ledertrøyen han gjerne vil sykle i den første uken.

- Det stemmer at den første etappen passer meg perfekt, sier han ifølge Reuters.

Thor Hushovd har ikke hatt sin beste vårsesong etter at han avsluttet fjorårssesongen med VM-gull i Australia. En seier i oppkjøringsrittet Sveits rundt tyder imidlertid på at formen er i anmarsj.

- Vinner jeg denne etappen, er hele Tour de France reddet. Da kan jeg dra hjem fornøyd uansett hvordan det måtte gå, sier Hushovd til NRK.

Får flere muligheter

Likevel understreker han at han kommer til å gå for flere etappeseire selv om han skulle vinne den første etappen.

- Selv om man vinner en etappe, så vil man vinne nummer to, men vinner jeg første etappe og får den gule ledertrøyen, så har man reddet det meste, sier han.

Også Edvald Boasson Hagen mener den første etappen er en nøkkeletappe. Dersom han gjør det bra her, og hans sterke Sky-lag skulle vinne morgendagens lagtempo, har han mulighet til å kunne kle på seg både den hvite ungdomstrøya og kanskje til og med den gule ledertrøyen etter søndagens lagtampo.

Hagen er imidlertid også klar over at bakken på slutten av den første etappen blir krevende.

- Jeg kjørte opp den siste bakken i fjor. Den er hard, sier Hagen til NRK.

Philippe Gilbert

Belgiske Philippe Gilbert er den kanskje største favoritten på den første etappen.

Foto: Laurent Cipriani / Ap

Siste nytt

  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal