Hushovd: - Vinner jeg i dag, er hele Touren reddet

Thor Hushovd mener han må ha en «ekstremt god dag» for å vinne den første etappen i Tour de France. Likevel tror han det er mulig.

Thor Hushovd

Thor Hushovd sykler årets ritt i verdensmestertrøyen. Han satser mer på enkeltetapper enn på å sikre seg den grønne poengtrøya i årets ritt.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Edvald Boasson Hagen

Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd har plukket ut de samme etappene som sine favorittetapper i årets ritt.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX
- Første etappen er veldig viktig. Det er en av de få sjansene jeg har i årets Tour de France, sier Thor Hushovd til NRK.

Klokken 12.20 lørdag startet årets sykkeleventyr for Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen og de 196 andre rytterne som legger ut på den første etappen fra Passage du Gois La Barre-de-Monts.

Den første etappen er 191,5 kilometer lang, og starter med en prosesjon der den første delen går i et beskjedent tempo for feltet. Sammenliknet med de tøffeste fjelletappe er denne relativt flat, men en solid bakke på slutten gjør at det er ventet at en del av de aller beste spurterne får det tøft.

Overrasket over bakken

- Jeg ble litt negativt overrasket da jeg kjørte gjennom finalen denne uken. Bakken opp til mål er ganske tøff, sier Hushovd om de siste kilometerne på åpningsetappen.

Verdensmesteren fra 2010 er sammen med landsmann Edvald Boasson Hagen blant de sterkeste spurterne som på forhånd er spådd å kunne holde ut den tøffe bakken på slutten. De to har også plukket ut de samme etappene som sine antatt sterkeste.

Likevel er det en helt annet Hushovd holder frem som den kanskje aller største favoritten på åpningsetappen.

- Jeg må ha en ekstremt god dag skal jeg være med foran der. Men jeg tror fortsatt det er mulig, selv om den store favoritten er Philippe Gilbert, sier Hushovd.

Belgiske Gilbert (28) har vært den store syklisten så langt denne sesongen.

Dominerende denne våren

Gilbert har vunnet tre av de store klassikerne denne våren – endagsritt som går for fort for de beste klatrerne, men er for tunge for de rene spurtkanonene.

Nettopp derfor kan nettopp den første etappen være som skapt for Gilbert – som på pressekonferansen dagen før rittet startet stilte i bleket hår som matcher den gule ledertrøyen han gjerne vil sykle i den første uken.

- Det stemmer at den første etappen passer meg perfekt, sier han ifølge Reuters.

Thor Hushovd har ikke hatt sin beste vårsesong etter at han avsluttet fjorårssesongen med VM-gull i Australia. En seier i oppkjøringsrittet Sveits rundt tyder imidlertid på at formen er i anmarsj.

- Vinner jeg denne etappen, er hele Tour de France reddet. Da kan jeg dra hjem fornøyd uansett hvordan det måtte gå, sier Hushovd til NRK.

Får flere muligheter

Likevel understreker han at han kommer til å gå for flere etappeseire selv om han skulle vinne den første etappen.

- Selv om man vinner en etappe, så vil man vinne nummer to, men vinner jeg første etappe og får den gule ledertrøyen, så har man reddet det meste, sier han.

Også Edvald Boasson Hagen mener den første etappen er en nøkkeletappe. Dersom han gjør det bra her, og hans sterke Sky-lag skulle vinne morgendagens lagtempo, har han mulighet til å kunne kle på seg både den hvite ungdomstrøya og kanskje til og med den gule ledertrøyen etter søndagens lagtampo.

Hagen er imidlertid også klar over at bakken på slutten av den første etappen blir krevende.

- Jeg kjørte opp den siste bakken i fjor. Den er hard, sier Hagen til NRK.

Philippe Gilbert

Belgiske Philippe Gilbert er den kanskje største favoritten på den første etappen.

Foto: Laurent Cipriani / Ap

Siste nytt

 • Ukraina vant U20-VM

  Sør Korea tok en tidlig ledelse i finalen, men det var ukrainerne som kunne juble til slutt. Vladislav Suprijaga utlignet først til 1-1, før han deretter sendte Ukraina opp i ledelsen. Like før slutt punkterte Georgi Tsjtajsjvilij kampen.

  Ukraina vant U20-VM
  Foto: Janek Skarzynski / AFP
 • Canada slo New Zealand

  Jessie Fleming og Nichelle Prince scoret målene for Canada da de slo New Zealand 2-0. Canada står nå med seks poeng etter to kamper, like mange som Nederland, som de møter i den siste kampen i gruppespillet.

  Canada feirer 2-0-scoringen over New Zealand
  Foto: Francisco Seco / AP
 • Ble Nederlands mestscorende

  Vivianne Miedemas to mål i Nederlands 3-1-seier over Kamerun var hennes 59. og 60. landslagsmål. Hun passerte dermed Manon Melis og er nå Nederlands mestscorende landslagsspiller gjennom tidene. Seieren betyr at Nederland er videre i VM.

  Vivianne Miedema feirer etter å ha scoret sitt andre mål i Nederlands 3-1-seier over Kamerun
  Foto: Michel Spingler / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal