Hushovd: - Vinner jeg i dag, er hele Touren reddet

Thor Hushovd mener han må ha en «ekstremt god dag» for å vinne den første etappen i Tour de France. Likevel tror han det er mulig.

Thor Hushovd

Thor Hushovd sykler årets ritt i verdensmestertrøyen. Han satser mer på enkeltetapper enn på å sikre seg den grønne poengtrøya i årets ritt.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Edvald Boasson Hagen

Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd har plukket ut de samme etappene som sine favorittetapper i årets ritt.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX
- Første etappen er veldig viktig. Det er en av de få sjansene jeg har i årets Tour de France, sier Thor Hushovd til NRK.

Klokken 12.20 lørdag startet årets sykkeleventyr for Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen og de 196 andre rytterne som legger ut på den første etappen fra Passage du Gois La Barre-de-Monts.

Den første etappen er 191,5 kilometer lang, og starter med en prosesjon der den første delen går i et beskjedent tempo for feltet. Sammenliknet med de tøffeste fjelletappe er denne relativt flat, men en solid bakke på slutten gjør at det er ventet at en del av de aller beste spurterne får det tøft.

Overrasket over bakken

- Jeg ble litt negativt overrasket da jeg kjørte gjennom finalen denne uken. Bakken opp til mål er ganske tøff, sier Hushovd om de siste kilometerne på åpningsetappen.

Verdensmesteren fra 2010 er sammen med landsmann Edvald Boasson Hagen blant de sterkeste spurterne som på forhånd er spådd å kunne holde ut den tøffe bakken på slutten. De to har også plukket ut de samme etappene som sine antatt sterkeste.

Likevel er det en helt annet Hushovd holder frem som den kanskje aller største favoritten på åpningsetappen.

- Jeg må ha en ekstremt god dag skal jeg være med foran der. Men jeg tror fortsatt det er mulig, selv om den store favoritten er Philippe Gilbert, sier Hushovd.

Belgiske Gilbert (28) har vært den store syklisten så langt denne sesongen.

Dominerende denne våren

Gilbert har vunnet tre av de store klassikerne denne våren – endagsritt som går for fort for de beste klatrerne, men er for tunge for de rene spurtkanonene.

Nettopp derfor kan nettopp den første etappen være som skapt for Gilbert – som på pressekonferansen dagen før rittet startet stilte i bleket hår som matcher den gule ledertrøyen han gjerne vil sykle i den første uken.

- Det stemmer at den første etappen passer meg perfekt, sier han ifølge Reuters.

Thor Hushovd har ikke hatt sin beste vårsesong etter at han avsluttet fjorårssesongen med VM-gull i Australia. En seier i oppkjøringsrittet Sveits rundt tyder imidlertid på at formen er i anmarsj.

- Vinner jeg denne etappen, er hele Tour de France reddet. Da kan jeg dra hjem fornøyd uansett hvordan det måtte gå, sier Hushovd til NRK.

Får flere muligheter

Likevel understreker han at han kommer til å gå for flere etappeseire selv om han skulle vinne den første etappen.

- Selv om man vinner en etappe, så vil man vinne nummer to, men vinner jeg første etappe og får den gule ledertrøyen, så har man reddet det meste, sier han.

Også Edvald Boasson Hagen mener den første etappen er en nøkkeletappe. Dersom han gjør det bra her, og hans sterke Sky-lag skulle vinne morgendagens lagtempo, har han mulighet til å kunne kle på seg både den hvite ungdomstrøya og kanskje til og med den gule ledertrøyen etter søndagens lagtampo.

Hagen er imidlertid også klar over at bakken på slutten av den første etappen blir krevende.

- Jeg kjørte opp den siste bakken i fjor. Den er hard, sier Hagen til NRK.

Philippe Gilbert

Belgiske Philippe Gilbert er den kanskje største favoritten på den første etappen.

Foto: Laurent Cipriani / Ap

Siste nytt

 • Hovland spilte seg ut av tetkampen

  Viktor Hovland hang lenge med i seierskampen i den første av tre kvalifiseringsturneringer til PGA-touren. men bogey på 14. og 15. hull søndag sendte ham nedover på lista. I skrivende stund ligger Hovland på 11.-plass, men ikke alle er ferdigspilt.

  Nationwide Children's Hospital Championship - Round Three
  Foto: Matt Sullivan / AFP
 • Viking ydmyket Godset

  Viking slo Strømsgodset 4–0 søndag og tok et langt steg unna nedrykkstrøbbel. I Godset må ting skje hvis laget skal beholde plassen i Eliteserien. Drammenserne ligger sist med 13 poeng etter 18 kamper.

  Eliteserien fotball 2019: Viking - Strømsgodset
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • Haugesund med comeback

  Herolind Shala ga Vålerenga en drømmestart etter kun to minutter, men mål fra Niklas Sandberg og Kristoffer Velde førte til at Haugesund snudde fra 0-1 til 2-1. Det gjorde at Haugesund klatret to plasser til syvendeplass, plassen bak Vålerenga.

  Eliteserien fotball 2019: Vålerenga - Haugesund (1-2).
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal