Hundens alvorlige sykdom preget Holund før VM: – Irritert på meg selv for at jeg ikke så det før

OBERSTDORF (NRK): Hun har vært med på absolutt alt i livet til Hans Christer Holund og kjæresten Anne Marie Dalen de siste seks årene. Men rett før han reiste til VM kom den nedslående beskjeden om den sibirske huskyen Vierma (6).

Holund

NÆRT FAMILIEMEDLEM: Hunden Vierma er et nært og kjært medlem i familien Dalen/Holund.

Foto: Privat/NTB Scanpix

Han vekslet mellom gledestårer og perlehumør da han fortalte om gulløpet, hans overtro og hvor mye det betydde å vinne drømmedistansen 15 kilometer i fristil i intervallstart onsdag ettermiddag.

Men verdensmester Holund ble brått mer alvorlig når han snakker om det som for ham er familiens fjerde medlem. For bare noen uker siden ble hunden Vierma diagnostisert med livmorbetennelse.

– Så hun måtte fjerne livmoren. Hun var ordentlig dårlig, og jeg var ordentlig irritert på meg selv for at jeg ikke så plagene tidligere, sier Holund.

Det bar etterhvert rett til dyrlegen og de skjønte brått at situasjonen var alvorlig.

– Jeg har blitt far, men hunden vår har vært ungen vår de siste seks årene. Hun er et familiemedlem. Nå var hun nærmest døden nær. Det var ingen god følelse, sier han, og forteller at operasjonen innebar å operere vekk én kilo med «puss», samt livmor og eggstokker.

r2ktBOjPJZ0

FERSK GULLVINNER: Hans Christer Holund, her på vei ut fra langrennsstadion i Oberstdorf.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Brukte mye tid og energi på å bekymre seg

Det skjedde underveis i landslagets precamp på Sjusjøen. Da stod Holund midt i en tøff VM-oppkjøring. Han antyder at han lot seg prege av det.

– Folk kan si at det bare er en hund, men det er ikke bare det. Det er en hund som har vært med på alt vi har gjort de siste seks årene. Det har vært tøft, medgir han.

At gullvinneren var preget, bekrefter imidlertid kjæresten og samboer Anne Marie Dalen til NRK.

– Han ble nedfor og bekymret. Jeg merket at han brukte mye krefter og energi på å bekymre seg og håpe at det gikk bra. Når man er glad i noen og de har det vondt, så tar det mye energi og fokus. Det er vanskelig å flytte fokuset på andre ting, sier hun.

– På bedringens vei

VQTZBEbwAZk

FORBEREDTE SEG: Hans Christer Holund, her under en trening i Oberstdorf i forkant av VM.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Holund dro blant annet hjem en dag tidligere enn planlagt for å hjelpe til hjemme med både hun og parets snart ett år gamle sønn Håkon.

Under VM har han også fått jevnlige oppdateringer på hundens ve og vel. Det har han satt pris på.

– Det har vært tøft, men nå er hun på bedringens vei. Det er vi veldig glade for, sier han.

– Jeg tror jeg aldri har hørt henne klage

Holund benyttet også anledningen etter gullet var i boks til å fullrose kjæresten Dalen. I juni ble de foreldre for første gang.

Gjennom året har pandemien herjet. Verdensmesteren har tidligere fortalt hvordan kjæresten har måttet droppe mye sosial omgang med venner for at hjemmet deres skal være virusfritt.

Holund

SAMBOERE I LANG TID: Anne Marie Dalen og Hans Christer Holund, her fra en ferie ved en tidligere anledning.

Foto: Privat

– En fantastisk sterk dame, sier han.

– Jeg tror jeg aldri har hørt henne klage over noen ting. Hun har på en måte tatt seg av Håkon. De siste månedene gitt meg stor frihet til å forberede meg til VM. Det er ingen enkel jobb å være alene om det. Det sier litt om henne som person, sier Holund.

– Veltet om på alt

Dalen blir rørt når hun får slike skussmål. Hun heiet sammen med både hunden, sønnen Håkon og sine foreldre foran TV-en. Hun ler når hun forteller at hun ble helt satt ut da gullet var et faktum.

– Det siste året har vært spesielt på mange måter. Å få Håkon har veltet om på alt. Men det har vært kjempekoselig. Det er jo mye jobb, men den koseligste jobben du kan ha.

– Nå er jeg heller ikke alene lengre når Hans Christer er borte. Jeg har selskap hele tiden, men gleder oss til han kommer hjem, sier hun.

Siste nytt

 • Kane berga poeng for Tottenham

  Harry Kane og Gylfi Sigurdsson scora to mål kvar og sørga for at det vart uavgjort mellom Tottenham og Everton fredag kveld. Begge lag trengde sårt poeng i kampen om å sikre seg meisterligaspel, men Spurs måtte sjå at dei mista leiinga to gonger i kampen.

  Joshua King kom inn på bana for Everton i sluttminutta og fekk ein kjempesjanse.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Peter Powell / AP
 • Sørloth sende ballen høgt over

  Alexander Sørloth kom inn som innbytar for Leipzigs og hadde ein svær sjanse, men ballen gjekk høgt over i eit skuffande 0-0-oppgjer mot Hoffenheimen fredag.

  Like før slutt heada ein tydleg oppgitt Sørloth ballen over mål.

  Håvard Nordtveit kom inn nesten samtidig med Sørloth for Hoffenheim, og var nok den som kunne vere mest glad for poengdelinga i dag.

  Alexander Sørloth
  Foto: Carmen Jaspersen / AP
 • Hykkerud til Athen

  Tidlegare landslagsspelar Joakim Hykkerud er fristilt frå kontrakten i Drammen for å spele for AEK Athen ut sluttspelet i europacupen. Han skal i aksjon alt i morgon i første semifinale mot Gorenje.

  Taper dei semifinalen over to oppgjer reiser han heim. Går dei til finalen blir han ut mai.

  – Eg gler meg heilt sjukt til å spele desse kampane, seier han til NRK.

  Hykkerud til Athen
  Foto: Privat

Sendeplan

Kl. Program Kanal