Hun danker ut biljardgutta: – Jeg har nok alltid vært litt annerledes

Mens andre jenter ønsket seg dukker, ønsket Line Kjørsvik seg snekkerskrin. Kanskje ikke rart at hun endte opp som en idrettsutøver selv herrespillerne frykter.

Video Min idrett: Bilijard

VIDEO: Se programmet om biljardspiller Line Kjørsvik kl 20.15!

– Sminke og sånne jenteting har aldri interessert meg. Jeg har nok alltid vært litt annerledes, sier Line Kjørsvik.

Hun er for tiden landets eneste biljardproff, og er så god at det er bare mot de beste herrespillerne hun møter virkelig konkurranse i Norge.

Gikk du glipp av programmet? Se det om igjen her!

– Følte meg aldri helt hjemme

I kveldens «Min Idrett» på NRK1 forteller Kjørsvik hvordan livet hennes snudde da hun valgte å satse på en i norsk målestokk smal idrett som biljard.

– Jeg følte meg aldri helt hjemme noe sted da jeg var yngre. Jeg hadde venner og alt, men følte alltid at jeg søkte etter noe. Jeg lengtet ut, og hadde en følelse av at noe annet skulle skje, forteller hun.

Så, en gang for nesten 20 år siden, gikk hun tilfeldigvis innom en biljardsal.

– Jeg likte det med en gang. Og jeg ble mer guttejente enn noensinne, sier hun og ler.

Satset etter lapp i matpakken

I oppveksten var hun alltid fascinert av det guttene drev med. Derfor er det kanskje ikke så rart at hun til slutt valgte å satse på en idrett der kollegaene stort sett er herrer.

– Det gikk mye i sport da jeg var liten. Jeg var veldig aktiv, var alltid ute, mekket litt bil, malte sykler og bygde hytter. Dukker var aldri noe for meg, men jeg ble veldig glad da jeg fikk snekkerskrinet jeg hadde ønsket meg i gave, erindrer hun.

line

I oppveksten drev Kjørstad mye med ballidrett. Her på fotballbanen. (FOTO: Privat)

Men selv om hun spilte mye biljard tok det likevel mange år før hun valgte idretten på heltid. Vendepunktet kom i 1998, via en lapp moren la i matpakken hennes. Hun hadde sett datterens talent og oppfordret henne til å tørre å ta et valg.

Kjørsvik bestemte seg for å slutte på ingeniørskolen og begynte å prøve ut livet som rundreisende biljardspiller.

– Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det, men mye falt på plass etter jeg begynte å konkurrere. Livet som biljardspiller har gitt meg mye av det jeg søkte etter.

– Et eksepsjonelt talent

Nå bor hun store deler av året i USA, og har over 200 reisedøgn i året. Hun er rangert som den beste kvinnelige spilleren i Europa, og er på topp ti på verdensbasis.

– Hun er et eksepsjonelt talent. Det fins få kvinner som kan spille den typen biljard som Line kan, mener landslagstrener Jörgen Sandman.

Video Bilijard er enkel fysikk

Se biljard forklart av partikkelfysiker Bjørn H. Samset!

Slår herrene

Biljard er en av få idretter der de fysiske forskjellene mellom menn og kvinner ikke spiller noen særlig rolle. Derfor konkurrerer Kjørstad mer enn gjerne i herreklassen - og slår de fleste.

– Jeg er blitt en av gutta nå. De har en litt mer direkte væremåte enn oss damer, men jeg er blitt så vant til det, smiler Kjørsvik.

Men tilbakemeldingene var ikke udelt positive da hun fortalte om sitt nye yrkesvalg. Mange ser på biljard som noe som stort sett bedrives på brune puber.

– Det jeg driver med har ingenting med pub å gjøre. Jeg er like seriøs som andre idrettsutøvere, understreker Kjørsvik.

Siste nytt

 • - Semifinalistar blir kasta ut

  – UEFA vil truleg kaste Real Madrid, Manchester City og Chelsea ut av semifinalene i årets meisterliga, seier Danmarks fotballpresident Jesper Møller til Danmarks Radio.

  Møller er også medlem av styret i UEFA, som har ekstraordinært styremøte fredag.

  – Klubbane må ut, og det forventar eg vil skje fredag. Så får vi avgjere korleis vi skal avslutte meisterligaen denne sesongen, seier Møller.

  Semifinalene skal spelast 27./28. april og 4/5. mai. PSG skal etter planen møte Manchester City, og Chelsea møter Real Madrid.

  Olympiastadion, Roma
  Foto: Filippo Monteforte / AFP
 • Endeleg EM-avgjerd fredag

  UEFA vil vente til fredag med å avgjere om München, Bilbao og Dublin skal vere blant vertsbyane under fotball-EM i sommar.

  EM skal etter planen arrangerast i 12 byar frå 11. juni til 11. juli. Ni av byane meiner dei kan etterkome kravet om minst 25 prosent fulle tribuner.

  Berre dei tre byane har på grunn av korona-restriksjonane ikkje lova publikum, og risikerer derfor å miste kampane dei er sett opp med.

  Olympiastadion, Roma
  Foto: Filippo Monteforte / AFP
 • Nytt meisterligaformat med 36 lag

  UEFA vedtok i dag formatet på meisterligaen i fotball frå 2024.

  Vedtaket kom berre eit halvt døgn etter at 12 av dei største fotballklubbane til kontinentet annonserte planane sine for ein felles utbrytarliga.

  Dette er hovudtrekka i det nye Champions League-formatet:

  * Turneringa blir utvida til 36 lag som møtest i ei stor gruppe. Det er med andre ord ikkje snakk om grupper med fire lag lenger.

  * Alle lag skal spele ti kampar i gruppespelet (fem heime og fem borte).

  * Dei åtte beste laga etter gruppespelet kvalifiserer seg direkte for åttedelsfinale.

  * Laga som endar på plass 9 til 24, møtest i åtte omspelskampar, der vinnarane går til åttedelsfinale. Taparane rykkjer ned i Europaligaen.

  * Dei 12 laga som endar sist i det 36 lag store gruppespelet, er eliminerte.

  * Det vil bli spelt kampar tysdag, onsdag og torsdag i enkelte rundar.

  Dei to klubbane som speler seg fram til finale,n vil ha spelt 17 kampar i turneringa, mot 13 i dag.

  Soccer Champions League Draw
  Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal