Hun danker ut biljardgutta: – Jeg har nok alltid vært litt annerledes

Mens andre jenter ønsket seg dukker, ønsket Line Kjørsvik seg snekkerskrin. Kanskje ikke rart at hun endte opp som en idrettsutøver selv herrespillerne frykter.

Video Min idrett: Bilijard

VIDEO: Se programmet om biljardspiller Line Kjørsvik kl 20.15!

– Sminke og sånne jenteting har aldri interessert meg. Jeg har nok alltid vært litt annerledes, sier Line Kjørsvik.

Hun er for tiden landets eneste biljardproff, og er så god at det er bare mot de beste herrespillerne hun møter virkelig konkurranse i Norge.

Gikk du glipp av programmet? Se det om igjen her!

– Følte meg aldri helt hjemme

I kveldens «Min Idrett» på NRK1 forteller Kjørsvik hvordan livet hennes snudde da hun valgte å satse på en i norsk målestokk smal idrett som biljard.

– Jeg følte meg aldri helt hjemme noe sted da jeg var yngre. Jeg hadde venner og alt, men følte alltid at jeg søkte etter noe. Jeg lengtet ut, og hadde en følelse av at noe annet skulle skje, forteller hun.

Så, en gang for nesten 20 år siden, gikk hun tilfeldigvis innom en biljardsal.

– Jeg likte det med en gang. Og jeg ble mer guttejente enn noensinne, sier hun og ler.

Satset etter lapp i matpakken

I oppveksten var hun alltid fascinert av det guttene drev med. Derfor er det kanskje ikke så rart at hun til slutt valgte å satse på en idrett der kollegaene stort sett er herrer.

– Det gikk mye i sport da jeg var liten. Jeg var veldig aktiv, var alltid ute, mekket litt bil, malte sykler og bygde hytter. Dukker var aldri noe for meg, men jeg ble veldig glad da jeg fikk snekkerskrinet jeg hadde ønsket meg i gave, erindrer hun.

line

I oppveksten drev Kjørstad mye med ballidrett. Her på fotballbanen. (FOTO: Privat)

Men selv om hun spilte mye biljard tok det likevel mange år før hun valgte idretten på heltid. Vendepunktet kom i 1998, via en lapp moren la i matpakken hennes. Hun hadde sett datterens talent og oppfordret henne til å tørre å ta et valg.

Kjørsvik bestemte seg for å slutte på ingeniørskolen og begynte å prøve ut livet som rundreisende biljardspiller.

– Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det, men mye falt på plass etter jeg begynte å konkurrere. Livet som biljardspiller har gitt meg mye av det jeg søkte etter.

– Et eksepsjonelt talent

Nå bor hun store deler av året i USA, og har over 200 reisedøgn i året. Hun er rangert som den beste kvinnelige spilleren i Europa, og er på topp ti på verdensbasis.

– Hun er et eksepsjonelt talent. Det fins få kvinner som kan spille den typen biljard som Line kan, mener landslagstrener Jörgen Sandman.

Video Bilijard er enkel fysikk

Se biljard forklart av partikkelfysiker Bjørn H. Samset!

Slår herrene

Biljard er en av få idretter der de fysiske forskjellene mellom menn og kvinner ikke spiller noen særlig rolle. Derfor konkurrerer Kjørstad mer enn gjerne i herreklassen - og slår de fleste.

– Jeg er blitt en av gutta nå. De har en litt mer direkte væremåte enn oss damer, men jeg er blitt så vant til det, smiler Kjørsvik.

Men tilbakemeldingene var ikke udelt positive da hun fortalte om sitt nye yrkesvalg. Mange ser på biljard som noe som stort sett bedrives på brune puber.

– Det jeg driver med har ingenting med pub å gjøre. Jeg er like seriøs som andre idrettsutøvere, understreker Kjørsvik.

Siste nytt

 • Haaland ikke kvitt kneskaden

  Erling Braut Haaland har fortsatt knetrøbbel og er usikker foran Salzburgs kamper mot St. Pölten og Genk, skriver Nettavisen. I forrige uke måtte Haaland kaste inn håndkleet like før Norges EM-kvalifiseringskamp mot Færøyene.

  Champions League - Group E - Liverpool v FC Salzburg
  Foto: Jason Cairnduff / Reuters
 • Ødegaard nærmer seg storkampen

  Martin Ødegaard fullførte i dag en ny trening med Real Sociedad, skriver spanske medier. Mye på at 20-åringen spiller kampen mot Real Madrid lørdag. Han har vært ute med skade i tre uker, og sto over de to landskampene mot Færøyene og Malta.

  Martin Ødegaard
 • Pedersen dropper verdenscup

  Sverre Lunde Pedersen slet under verdenscupåpningen i Minsk og prioriterer restitusjon framfor løp kommende helg, opplyser Norges Skøyteforbund i en pressemelding.

  «Etter verdenscupåpningen i Minsk forrige helg følte Sverre at noe ikke stemte i kroppen. Han dro derfor hjem til Norge for testing og medisinsk oppfølging. Det har ikke gitt noen klare svar, men en mistanke om at kroppen ikke har klart å restituere seg godt nok etter sykkelvelten i Inzell tidligere i høst», skriver forbundet.

  Speedskating: World Allround Speed Skating Champinships
  Foto: Sergei Belski / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal