NRK Meny
Normal

Norges første kvinnelige hopptrener: – Jeg har en plan

Den tidligere skihopperen Line Jahr blir Norges første kvinnelige hopptrener. Hun skal bygge opp jentene fram mot OL i 2022.

Håper på gull i 2022

DEN ALLER FØRSTE: Line Jahr har fått ei stor oppgåve med å få neste generasjon av kvinnelege skihopparar til verdstoppen før OL i Beijing i 2022

– Det er kjempestas. Jeg trives godt som trener, sier Jahr til NRK.

– Vi tror hun er den beste personen i den rollen. Vi er veldig glad for at vi endelig har en kvinne som skiller seg ut som den beste kandidaten på trener-siden. Det er gledelig for både norsk og internasjonal jentehopping, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NRK.

Line Jahr (33) la opp etter sist sesong og har samme med Anette Sagen vært pioner for skihopping for kvinner. Hun begynte karrieren i 1999 da hun ble første jente på hopplinja på Norges Toppidrettsgymnas på Lillehammer.

– Rettferdig, men streng

Line Jahr

LANG KARRIERE: Line Jahr har over 250 starter i internasjonale renn bak seg. Her fra V-cup på Lillehammer i 2015

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Nå skal hun trene kommende generasjoner av kvinnelige hoppere.

– Jeg har en plan, sier hun.

– Vi skal ha samlinger som inneholder ulike temaer. Fysisk trening, kosthold, utholdenhet, hopping, teknikk – alt man må gjennom for å bli en god skihopper, sier Jahr.

– Hvordan er du som trener?

– Jeg føler jeg er rettferdig, men til tider litt streng. Jeg er mer opptatt av at de prøver å utvikle seg. Om de lander på 70 meter og jeg ser at de prøver å løse arbeidsoppgavene, betyr det mer for meg enn at de hopper langt, men ikke tør å utvikle seg, sier Line Jahr.

Vil ha flere på Lundby-nivå

– Sammen med Olympiatoppen og kombinertseksjonen i skiforbundet skal vi prøve å løfte jentehoppere opp på et enda høyere internasjonalt nivå, og få enda flere opp på nivå med Maren Lundby, sier Bråthen til NRK.

Prosjektet skal etter planen gå frem til 2022.

Hanna Midtsundstad fra Lillehammer er en av de unge hopperne som kommer til å nyte godt av Line Jahrs treniongsferdigheter.

– Line er flink, og vet hvordan det er å være jente i hoppbakken. Hun vet hva som skal til. Målet mitt er på sikt er å bli en av verdens beste jentehoppere, og være med å prege alle lister, sier Midtsundstad.

Line Jahr har vært en pionér, selv om hun ofte har kommet noe i skyggen av Anette Sagen.

– Men Line har like lang fartstid. Hun har opplevd mye som utøver, og også fått med seg mye utdannelse på veien.

– Tør å være direkte

Når Jahr blir spurt om hvilken forskjell hun vil utgjøre, er hun klar.

– Jeg har veldig mye erfaring å bidra med siden jeg var toppidrettsutøver på høyt nivå selv. Så hører jeg at det er fint at det er en jente som er trener i et miljø med ellers bare menn.

– Jeg som jente tør å være mer direkte på områder kanskje menn har vanskeligheter å snakke med jenter om, sier Norges første kvinnelige hopptrener.

Siste nytt

 • Neymar hinket av trening

  Flere melder på Twitter at den brasilianske stjernen Neymar måtte avbryte dagens trening og forlot banen haltende. Neymar rakk akkurat å bli skadefri til VM etter et brudd i foten i mars.

  Laster Twitter-innhold
 • Skadsdammen ferdig i Storhamar

  Eirik Skadsdammen (37) får ikke ny kontrakt i Storhamar, og er ferdig etter 19 sesonger i klubben. Han står med over 700 kamper, og kronet karrieren med NM-gull i april.

  – Det var en veldig tøff beslutning, sier trener Fredrik Söderström.

  Eirik Skadsdammen
  Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix
 • Rogn inn i damenes trenarteam

  Geir Endre Rogn går inn i trenarteamet for elitelandslaget for kvinner i langrenn. 36-åringen frå Valdres skal dermed hjelpe hovudtrenar Ole Morten Iversen. Rogn kjem frå jobben som trenar for juniorlandslaget.

  Rogn
  Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Polen - Senegal
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Russland - Egypt
FIFA Fotball-VM 2018: Russland - Egypt
Best i verden: Tidenes fotball-VM