NRK Meny
Normal

Norges første kvinnelige hopptrener: – Jeg har en plan

Den tidligere skihopperen Line Jahr blir Norges første kvinnelige hopptrener. Hun skal bygge opp jentene fram mot OL i 2022.

Håper på gull i 2022

DEN ALLER FØRSTE: Line Jahr har fått ei stor oppgåve med å få neste generasjon av kvinnelege skihopparar til verdstoppen før OL i Beijing i 2022

– Det er kjempestas. Jeg trives godt som trener, sier Jahr til NRK.

– Vi tror hun er den beste personen i den rollen. Vi er veldig glad for at vi endelig har en kvinne som skiller seg ut som den beste kandidaten på trener-siden. Det er gledelig for både norsk og internasjonal jentehopping, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NRK.

Line Jahr (33) la opp etter sist sesong og har samme med Anette Sagen vært pioner for skihopping for kvinner. Hun begynte karrieren i 1999 da hun ble første jente på hopplinja på Norges Toppidrettsgymnas på Lillehammer.

– Rettferdig, men streng

Line Jahr

LANG KARRIERE: Line Jahr har over 250 starter i internasjonale renn bak seg. Her fra V-cup på Lillehammer i 2015

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Nå skal hun trene kommende generasjoner av kvinnelige hoppere.

– Jeg har en plan, sier hun.

– Vi skal ha samlinger som inneholder ulike temaer. Fysisk trening, kosthold, utholdenhet, hopping, teknikk – alt man må gjennom for å bli en god skihopper, sier Jahr.

– Hvordan er du som trener?

– Jeg føler jeg er rettferdig, men til tider litt streng. Jeg er mer opptatt av at de prøver å utvikle seg. Om de lander på 70 meter og jeg ser at de prøver å løse arbeidsoppgavene, betyr det mer for meg enn at de hopper langt, men ikke tør å utvikle seg, sier Line Jahr.

Vil ha flere på Lundby-nivå

– Sammen med Olympiatoppen og kombinertseksjonen i skiforbundet skal vi prøve å løfte jentehoppere opp på et enda høyere internasjonalt nivå, og få enda flere opp på nivå med Maren Lundby, sier Bråthen til NRK.

Prosjektet skal etter planen gå frem til 2022.

Hanna Midtsundstad fra Lillehammer er en av de unge hopperne som kommer til å nyte godt av Line Jahrs treniongsferdigheter.

– Line er flink, og vet hvordan det er å være jente i hoppbakken. Hun vet hva som skal til. Målet mitt er på sikt er å bli en av verdens beste jentehoppere, og være med å prege alle lister, sier Midtsundstad.

Line Jahr har vært en pionér, selv om hun ofte har kommet noe i skyggen av Anette Sagen.

– Men Line har like lang fartstid. Hun har opplevd mye som utøver, og også fått med seg mye utdannelse på veien.

– Tør å være direkte

Når Jahr blir spurt om hvilken forskjell hun vil utgjøre, er hun klar.

– Jeg har veldig mye erfaring å bidra med siden jeg var toppidrettsutøver på høyt nivå selv. Så hører jeg at det er fint at det er en jente som er trener i et miljø med ellers bare menn.

– Jeg som jente tør å være mer direkte på områder kanskje menn har vanskeligheter å snakke med jenter om, sier Norges første kvinnelige hopptrener.

Siste nytt

 • Lett match for Nadal

  Topprangerte Rafael Nadal fikk en enkel jobb i tredje runde av Australian Open. Spanjolen slo bosnieren Damir Dzumhur i strake sett med sifrene 6-1, 6-3, 6–1.

  Rafael Nadal
  Foto: Saeed Khan / AFP
 • Kjempeledelse på Lundby

  Maren Lundby utklasset konkurrentene i 1. omgang av verdenscuprennet i Zao fredag formiddag norsk tid.

  Hun hoppet 101,5 meter, og leder med 19,3 poeng på nummer to, Chiara Hölzl fra Østerrike. Verdenscuptoer Katharina Althaus hopper ikke i Zao.

  Maren Lundby
 • Moan må stå over verdenscup

  Magnus Moan sliter med blant annet sår hals og stiller ikke til start under den kommende verdenscuphelgen i kombinert i franske Chaux-Neuve. Mens resten av kombinertlandslaget reiser til Frankrike, blir Moan igjen i Seefeld.

  Magnus Moan
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G menn
Best i verden: Aksel Lund Svindal
OL-profiler: Tiril Eckhoff
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G, menn
V-cup alpint: Super-G menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn