Hopp til innhold

TV-profiler kommenterer ski-VM: – Skal gjøre langrenn forståelig

Seks team med kommentatorer uten erfaring skal sørge for et annerledes blikk på ski-VM som starter neste uke. – Det har alltid vært en hemmelig drøm for meg, sier Knut Nærum.

Knut Nærum og Jon Almås

Jon Almaas og Knut Nærum er ett av seks team som skal kommentere ski-VM på NRK.no.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Kjente humorprofiler dukker opp som alternative sportskommentatorer på NRK.no under ski-VM.


Uten særlig kompetanse på emnet, skal blant annet Nytt på nytt-gjengen ved Knut Nærum og Jon Almaas gjøre det de kan for å gjøre ski-VM til en morsom og informativ opplevelse til deg som seer.

Hermer etter kommentatorene

– Jeg kommer til å følge den vanlige sendinga samtidig som jeg kommenterer selv. Jeg skal ha de ekte kommentatorene på øret tenker jeg, så hvis jeg står fast eller alt går i stå, bare gjentar jeg det de sier, sier Jon Almaas.

Knut Nærum vil gjerne være så autentisk som mulig, og skal prøve å legge seg på en grammatisk linje som vi kjenner igjen fra sportsverden.

– Jeg har alltid vært fascinert over at kommentatorer alltid kutter ut det første ordet i setningene sine. Så jeg vil prøve å eksperimentere litt med å kutte ut personlige pronomen og modale hjelpeverb, sier han.

Har alltid drømt om dette


For Knut Nærum har det alltid vært en drøm om å få prøve seg som sportskommentator, og han har planer om å være «veldig entusiastisk».

– Når jeg har sett på, har jeg alltid lurt på om jeg hadde klart det selv. Nå får vi se om dette er noe for meg, sier Nærum, som stiller med samme utgangspunkt som kollega Jon Almaas.

Han er veldig spent, og sier han har stor respekt for kommentatorer, fordi de alltid er så entusiastiske og glade.

– Jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle debutere som VM-kommentator. Vi i Almaas-familien er ganske fåmælte, og snakker i grunn bare når det er nødvendig. Det er ofte langt mellom kommentarene rundt middagsbordet, så dette kan bli spennende, sier han.

Et skråblikk på VM


Ideen bak å la TV-personligheter fra humorens verden kommentere VM-sendingene, er blant annet for å vise at VM ikke bare er alvor, men også gøy.

– Vi fikk en ide om at vi ønsket et litt mer alternativt blikk på det som skjer, og har nå seks kommentatorteam som skal komme med sine betraktninger fra sidelinjen sammen med publikum, sier Ellen Rian, redaksjonssjef for nye medier i NRK-sporten.

Teamene kommenterer mange av VM-øvelsene, og det er lagt opp til en dialog med publikum på Twitter og chat underveis.

– Det som ligger i bunn er ikke nødvendigvis kunnskap om det man ser. Dette er «vanlig dødelige» som sitter og ser på TV, og sammen med publikum skal man bidra til hyggelig samvær og et skråblikk på noe mange er opptatt av, sier Rian.


Skal gjøre langrenn forståelig

Leo Ajkic

Leo Ajkic tar med seg to kompiser for å kommentere skisport.

Foto: Kim Erlandsen / NRK P#

Et av kommentatorteamene er Leo & co, som består av Leo Ajkic og to kompiser. Han har ingen planer om å begrense seg når han skal gi seerne sine betraktninger rundt kvinnenes og herrenes stafetter.

– Jeg har lyst til å la alle følelsene komme ut, ikke holde noe tilbake. Til å kommentere har jeg med meg et norsk alibi i Vågard Undstad, og en utlending i Tom Soya. Engelen og djevelen, men jeg vet ikke helt hvem som er hvem, sier Ajkic.

Hvor mye kan du om langrenn?

– Jeg kan ikke så mye om langrenn, men jeg har en plan om at vi skal dubbe langrenn for folk, gjøre det forståelig, sier Ajkic.

– Høytlesning fra bok

Knut Nærum har heller ikke altfor god peiling på langrenn, og overlater skiekspertisen til Jon Almås når de skal kommentere kvinnenes 10-kilometer.

– Jeg ser jo forskjell på ski og staver, sier han, og håper de skal kommentere en fellesstart, som gjør det lettere å holde orden på utøverne.

– Det blir vanskelig å holde styr på utøverne hvis de starter til forskjellige tider. En annen ting som blir en utfordring, er om det blir pinlig stillhet. Da tar jeg kanskje fram en bok og setter i gang litt høytlesning, sier Nærum.

– Kanskje vi kan la bildene tale for seg, om vi ikke kommer på mer å si. Eller så kan vi ta med oss noen instrumenter og spille litt musikk, sier makker Jon.

Finnes ingen fasit

En av NRKs mest erfarne kommentatorer, Arne Scheie, frykter ikke konkurransen fra de andre når det sendes parallelt på nett-TV. Det finnes nemlig ingen fasit på kommentatorjobben.

– Alle har sin måte å gjøre det på. Men det er som med alle andre jobber, du skal ha bakgrunnsinfo, og være interessert og engasjert i det du driver med, sier han.

Hva er den største feilen du kan gjøre som kommentator?

– Det er mange ting som kan skje, og det er både det fine og det mest utfordrende med jobben. Alle har sin stil, og det er mye synsing på hva man bør legge vekt på. Men det objektive vil alltid være viktig. Navn, regler og det rent faktiske kan man aldri diskutere, men min vurdering av det jeg ser vil alltid være subjektiv, sier han.

Ski-VM starter onsdag 20. februar. De alternative kommentatorsendingene ser du på nettkanalen Sport1

P3-morgen kommenterer ski-vm

Yngve Hustad Reite, Ronny Brede Aase og Silje Therese Reiten Nordnes fra P3-morgen skal kommentere to VM-sendinger.

Foto: Ole Kalland / NRK

Siste nytt

  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Fratatt seieren etter skandalebildene

    NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

    He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

    Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

    Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

    Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

    – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

    Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

    jX7yazqefCE
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal