Hopp til innhold

- Synd at IOK ikke gir klarsignal for kvinnehopp

Kulturminister Anniken Huitfeldt reagerer på at Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) ikke vil gi et endelig ja til å slippe kvinnehopperne til i vinter-OL i Sotsji i 2014.

Video Huitfeldt tror på kvinnehopp i Sotsji

Anniken Huitfeldt vil ha kvinnehopp på OL-programmet i 2014

- Jeg synes at det er synd at IOK ikke gir klarsignal for kvinnehopp. Jeg er overbevist om at det hadde økt rekrutteringen til kvinnehopp slik at vi fikk en skikkelig god konkurranse i OL i 2014, sier kulturminister Anniken Huitfeldt til NRK i en kommentar på avgjørelsen fra IOK.

IOK er samlet i Acapulco i Mexico for å diskutere og utvide OL-programmet i Sotsji, og der har blant annet kvinnehopp vært tema.

Gerhard Heiberg

IOC-medlem Gerhard Heiberg

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

- Vi er blitt enige om at vi i prinsippet går for skihopp for kvinner, dette gjelder også de to tingene som gjelder i snøbrett og ski ellers, men vi vil gjerne se resultatene av verdensmesterskapene som finner sted i begynnelsen av 2011, sier IOK-styremedlem Gerhard Heiberg til NRK.

- Så når det gjelder skihopp for kvinner vil vi gjerne se fremgang fra Liberec for to år siden og til det som skjer i Holmenkollen i februar, sier Heiberg videre.

Skihopper Line Jahr skjønner ikke hvorfor avgjørelsen om OL-deltagelse nok en gang har blitt satt på vent.

- Jeg skjønner ikke hvorfor de skal utsette det nok en gang. De har ikke noen annen mulighet enn å la oss hoppe, og utviklingen i jentehopp har vært ganske stor bare de to siste årene, sier Line Jahr.

Nett-TV: - Skjønner ikke hvorfor

Video Line Jahr skjønner ikke hvorfor de skal vente

Kommer på programmet

Huitfeldt er helt sikker på at kvinnehopp før eller seinere vil komme på OL-programmet.

- Det tar litt tid, men det har det også gjort tidligere, men jeg er overbevist om at kvinnehopp blir en OL-gren, sier Huitfeldt.

Er tiden inne for kvinnehopp i OL? Diskuter nederst i saken!

Nett-TV: Anette Sagen tok VM-bronse i Liberec

Video Anette Sagen tar VM-bonse

Ville si ja

Heiberg sier at han personlig har vært positiv til å gi kvinnehopperne et klarsignal allerede nå, men har møtt skepsis hos sine kollegaer.

- Fordi mange nok føler at det er mer å hente når det gjelder hopp for kvinner. At vi må ha flere deltagende nasjoner og flere gode utøvere, så man er skeptiske om det har vært en utvikling siden vi sa nei til å delta i Vancouver, men det er en positiv stemning for å få dette til, så får kvinnene vise under VM i Kollen at dette har blitt enda bedre, og da står det ja'et vi sier. Hvis det skulle vise seg at det ikke er det, så får vi snakke sammen igjen, men det er en positiv undertone på det, sier Heiberg videre.

Hvilke reaksjoner forventer dere å få på denne avgjørelsen?

- Jeg forventer vel at en del blir skuffet, men på den annen side så har vi prinsipielt sagt ja. Men nå må kvinnene selv bevise i Kollen at det er greit, og da er det ikke mer å snakke om.

Line Jahr

Line Jahr forstår ikke IOK sin holdning

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Line Jahr mener at IOK har et dårlig grunnlag for de beslutningen de ha kommet til.

- Jeg har aldri sette de i hoppbakken når jeg har hoppet renn, så de bør kanskje ta seg en tur å kikke på og finne ut at det her er jenter som hopper på et høyt nivå og bør får sjansen til å vise seg fram i OL de også, sier Jahr.

- Vi hadde den oppfatning i Liberec at det var noen få som var kjempegode, så var det et langt sprang ned til de nest beste. Vi må se en fremgang slik at det er en virkelig hard konkurranse om de tre medaljene. At det er på linje med hva vi forventer i de andre grenene skal til for å vinne en olympisk medalje, sier Heiberg.

- I en K90 er det like mange som kan kjempe i toppen som det er blant guttene. Der er det stort sett de samme som vinner hele tiden, sier Line Jahr.

Sa nei i 2010

Det vakte sterke reaksjoner da kvinnehopp ble utelatt fra OL i Vancouver i 2010. En gruppe på 15 kvinnelige skihoppere, blant dem Anette Sagen, valgte å gå til sak mot IOC.

De krevde at kvinnehopp enten ble inkludert i programmet, eller at herrenes renn også ble utelatt. Saken ble avvist i kanadisk høyesterett.

Ifølge regelverket skal alle nye grener være bestemt tre år i forveien. Det er med andre ord på høy tid med en avgjørelse om kvinnene skal få hoppe i Sotsji i 2014.

Flere på vent

Heller ikke halfpipe på ski, slopestyle for ski og snøbrett og mixedstafett i skiskyting kom med på OL-programmet i denne omgang.

Samtlige øvelser som sto på programmet i Vancouver sist vinter, blir også på programmet i Sotsji i 2014.

Siste nytt

 • Gavi utvist i Barcelona-seier

  Barcelona-unggutten Gavi (19) fikk rødt kort på overtid i 1-0-seieren over Porto i mesterligaen. Vinnermålet ble satt inn av Ferrán Torres.

  Etter to strake sesonger med exit i puljespillet ligger Barcelona i år langt bedre an. Katalanerne står med full pott etter to kamper.

  Torres trillet inn 1-0-scoringen mellom beina på Portos keeper Diogo Costa rett før pause. I forkant ble han spilt følsomt igjennom av Ilkay Gündogan.

  Barcelona måtte avslutte oppgjøret i Portugal med ti mann. Tre minutter ut i tilleggstiden fikk Gavi sitt andre gule kort for å dra i drakten til en Porto-mann. Han mister dermed neste gruppekamp mot ukrainske Sjakhtar Donetsk.

  Porto hadde sine muligheter på hjemmebane, men godt stopperspill fra særlig Jules Koundé reddet Barcelona. Vertene fikk straffespark i sluttfasen, men avgjørelsen ble omgjort etter en VAR-sjekk. (NTB)

  z7YVW8SzZUs
  Foto: AP
 • Newcastle lekte med PSG - vant 4-1

  PSG virket regelrett sjanseløse da de gjestet Newcastle, som spilte deres første hjemmekamp i Mesterligaen siden 2002/03-sesongen.

  Vertene var i fyr og flamme og presset gjestene fra Frankrike intensivt fra første sekund. 17 minutter ut i oppgjøret fikk de lønn for strevet da Miguel Almiron banket inn kveldens første.

  Før pause stanget Dan Burn inn doblingen etter å ha knust Milan Skriniar i lufta.

  Newcastle-gutten Sean Longstaff ville også være med på moroa, og fem minutter etter pause sto det 3-0 på måltavla. En utrolig bragd av engelskmennene mot Kylian Mbappé og co.

  Warren Zaïre-Emery (17) er et talent av de helt sjeldne og med en følsom pasning over Newcastles forsvar fant han Lucas Hernandez. Backens 3-1-scoring ble av det trøstende slaget, for dette var Newcastles store kveld.

  På overtid fastsatte Fabian Schar sluttresultatet til 4-1 med en suser fra distanse. En ydmykelse av de franske mesterne.

  BYXgH8zL_50
  Foto: Reuters
 • Vålerenga legger press på Rosenborg - slo Arna-Bjørnar i innholdsrik kamp

  Vålerenga hadde kun tatt to poeng på de siste to kampene i Toppserien og dermed gitt fra seg tabelltoppen til Rosenborg før onsdagens kamp mot Arna-Bjørnar.

  Arna-Bjørnar kjemper på sin side for å unngå nedrykk, men de kom til kampens første store sjanse i Oslo onsdag kveld.

  Gradvis tok Vålerenga over og etter en halvtime kom uttellingen. Med et lekkert skudd fra 15 meter sendte Olaug Tvedten Vålerenga i ledelsen og bare fem minutter senere doblet hun ledelsen, via Arna-Bjørnars Sigrid Aas.

  Arna-Bjørnar slo imidlertid tilbake. Vilde Vedeler reduserte etter 40 minutters spill og ti minutter ut i den andre omgangen utlignet Linnea Sælen da hun kom først på en ball i bakrommet og kunne spasere ballen inn i tomt bur.

  Håpet om poeng ble kortvarig for Arna-Bjørnar, for bare fire minutter senere headet Vålerenga-kaptein Ingibjörg Sigurdardóttir ballen i mål og få minutter etter sto det 4-2 etter et selvmål fra Imana Chebel.

  Flere mål ble det ikke og dermed er Vålerenga oppe på 49 poeng, like mange som serieleder Rosenborg. Trønderne har både en marginalt bedre målforskjell og én kamp mindre spilt enn laget fra Oslo. Dermed kan det bli spenning om Toppserie-gullet helt inn. Vålerenga møter Rosenborg borte i siste serierunde, 18. november. De to lagene møtes også i cupfinalen 26. november.

  Arna-Bjørnar ligger nest sist og på kvalifiseringsplass, ett poeng foran Avaldsnes på nedrykksplass.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste