Hopp til innhold

Hudfletter idrettsforbundet etter NRK-avsløring

Flere idrettsledere bekrefter overfor NRK at de ikke visste at Norge står med begge beina plantet i en antidopingkrise. Nå går hockeypresidenten hardt ut mot Norges idrettsforbund.

Berit Kjøll og Tage Pettersen

REAGERER: Ishockeypresident Tage Pettersen er skuffet over Idrettsforbundets håndtering av antidopingkrisen.

Foto: NTB/Kenneth Myhre, Norges Ishockeyforbund

– I en så alvorlig sak, er dette veldig kjedelig. 55 særforbund kunne gjort en stor innsats med å endre loven. Vi har tapt mange uker med å få til en lovendring, sier en tydelig misfornøyd Tage Pettersen til NRK.

Han er president i Norges Ishockeyforbund og øverste valgte leder i ett av Idretts-Norges 55 særforbund.

Pettersen er skuffet over måten Norges idrettsforbund (NIF) har håndtert den pågående antidopingkrisen som i ytterste konsekvens kan føre til norsk utestengelse fra internasjonale mesterskap.

Årsaken til krisen er en særnorsk lovtolkning som gjør at utøvere mellom 15 og 18 år ikke kan dopingtestes uten foreldrenes samtykke.

Tage Pettersen

KRITISK: Ishockeypresident Tage Pettersen.

Foto: Kenneth Myhre / Norges Ishockeyforbund

Han reagerer kraftig på spesielt to ting:

– Det ene er at det er gjennom media jeg som president i et av Norges særforbund får vite om denne utfordringen, forklarer Pettersen og følger opp:

– Det andre er at NIF tydeligvis har sittet på denne informasjonen en stund.

Idrettsstyret uvitende

Etter hva NRK erfarer, var heller ikke idrettsstyret informert om den pågående situasjonen.

– Dette er av såpass alvorlig karakter at jeg tror vi trenger å bruke hver dag til å endre loven og burde ha satt i gang en bred prosess tidligere. Nedsiden her er at vi både mister muligheten til å arrangere og delta i mesterskap om vi ikke får dette på plass, sier ishockeypresidenten.

Idrettspresident Berit Kjøll påpeker at det er Antidoping Norge som er ansvarlig for testing av utøvere i Norge i samsvar med regelverket til WADA.

– Idrettsstyret ble orientert om status i saken i første ordinære styremøte som startet i dag (tirsdag) og avsluttes 24. august. I henhold til ordinær prosedyre vil organisasjonen og pressen bli informert om saker behandlet i Idrettsstyret direkte i etterkant av styremøte, altså torsdag morgen, skriver Kjøll i en e-post til NRK sent tirsdag kveld.

Pressetreff og verdenscup-arrangementer

VARSLET: Idrettspresident Berit Kjøll slo alarm allerede i april i fjor.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

I en tidligere versjon av saken skrev NRK at Kjøll ikke hadde anledning til å svare tirsdag kveld, men like før midnatt 23. august kom idrettspresidenten likevel på banen.

De mulige konsekvensene dersom ikke myndighetene, Norges idrettsforbund (NIF) og Antidoping Norge (ADNO) finner en snarlig løsning på krisen er store, blant annet:

 • OL og Paralympics uten norsk deltakelse.
 • Ingen mesterskap på norsk jord.

Den særnorske lovtolkningen har ført til at ingen under myndighetsalder har blitt testet uanmeldt de siste to årene, og at Antidoping Norge derfor ikke oppfyller sine forpliktelser i henhold til det internasjonale antidopingregelverket.

Det kommer frem i et brev NRK har fått tilgang til.

Konfrontert med Pettersens uttalelser poengterer Kjøll at det er en pågående dialog mellom Kulturdepartementet, Antidoping Norge og idrettsforbundet.

– Som det fremgår av brevet støtter Norges idrettsforbund Antidoping Norges ønske om en lovendring som sikrer tilgang til dopingtester av våre utøvere i tråd med WADAs regelverk, skriver Kjøll, før hun følger opp:

– NIF kunne naturligvis orientert særforbundene umiddelbart, men det er naturlig at idrettsstyret først orienteres om status i saken, og dernest organisasjonen, slik det nå er lagt opp til direkte etter Idrettsstyrets møte.

– Fryktelig trist og beklagelig

Idrettspresident Berit Kjøll og Thorhild Widvey, styreleder i Antidoping Norge frykter at Norges avvik fra det internasjonale antidopingregelverket kan få store konsekvenser allerede fra årsskiftet 2022/2023.

– Jeg synes det er både fryktelig trist og beklagelig. Noen må ha sovet i timen når vi har havna i denne situasjonen, og nå har vi bare et halvt år på å rette opp dette, sier Pettersen.

Allerede onsdag forrige uke tok NRK opp tematikken på et pressetreff med langrennslandslagene, men hverken langrennssjef Espen Bjervig eller landslagstrener Sjur Ole Svarstad kunne uttale seg.

De hadde rett og slett ikke hørt om den pågående antidopingkrisen.

Håndball EM herrer 2020

UVITENDE: Håndballpresident Kåre Geir Lio.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Også håndballpresident Kåre Geir Lio og fotballpresident Lise Klaveness ble overrasket over NRKs henvendelse:

– Dette er helt nytt for meg, sa førstnevnte.

– Dette har vært en ukjent problemstilling for oss, kommenterte Klaveness.

Men Lio presiserer at han har full tillit til prosessen i NIF og Antidoping Norge, og at myndighetene kommer frem til en hensiktsmessig løsning.

Les også: Norsk antidopingkrise – Norge kan bli nektet å arrangere mesterskap

Lise Klaveness og Caroline Graham Hansen
Lise Klaveness og Caroline Graham Hansen

– Vi er flere som har sovet i timen

Dagen etter NRKs avsløring av krisen bestemte Ishockeyforbundet seg for å sende en administrativ henvendelse til idrettsforbundet for å få informasjon direkte fra dem.

Pettersen, som også er stortingsrepresentant for Høyre, vurderer også å ta saken til Stortinget.

– Det vil jeg gjøre hvis det er nødvendig. Men først og fremst er jeg opptatt av er å høre hva NIF gjør overfor departementet. Vi vil støtte opp om de prosessene som er igangsatt, varsler ishockeypresidenten.

Antidopingkrisen har vært varslet siden NRK først omtalte problematikken i april 2021. Den gang slo Antidoping Norge og Idrettsforbundet alarm i et brev sendt til Barne- og familiedepartementet, men siden har lite skjedd.

Nå innrømmer Pettersen at han, og hans presidentkollegaer i norsk idrett, kanskje også har sviktet i oppfølgingen.

– Burde du reagert på den ventede krisen tidligere?

Jo, det burde jeg sikkert. Det er tross alt viktig. At vi tilfredsstiller reglene er ADNO og NIF sitt ansvar, men det burde vært fulgt opp, innrømmer ishockeypresidenten.

– Vi er sikkert flere som har sovet i timen, men jobben kunne blitt gjort bedre, avslutter Pettersen.

Les også: Tror norsk idrettsungdom doper seg – får ikke teste dem som før

Brev til Barne- og familiedepartementet fra NIF og ADNO
Brev til Barne- og familiedepartementet fra NIF og ADNO

Sportsnyheter

Hjulmand

Danmark-sjefen forbannet etter VM-fiasko: – Bobler inne i meg

Danmark hadde store forventninger til VM, men fasiten er VM-exit, sisteplass i gruppa og totalfiasko. Nå hagler kritikken.

Siste nytt

 • Argentina sikret avansement tross Messis straffebom

  Lionel Messi pustet nok lettet ut da han så sine lagkamerater sikre en 2-0-seier mot Polen i siste kamp i gruppespillet.

  For den argentinske magikeren fikk muligheten fra straffemerket etter å ha fått et ublidt møte med hanskene til Polen-keeper Szczesny.

  Messis straffespark var hardt mot høyre, men den polske keeperen leverte en mesterlig redning.

  Likevel skulle hans lagkamerater sikre seieren, først ved scoring av Alexis Mac Allister og deretter Julian Alvarez.

  Messi og Argentina fortsatte å storspille, og deres store stjerne burde ha satt 3-0 da han fikk sjansen fra drømmeposisjon.

  Polen måtte på sin side virkelig bite negler, for de var avhengig av hva som skjedde mellom Saudi-Arabia og Mexico.

  Polen og Mexico var nemlig helt likt på poeng og målforskjell. Dermed var det fair play og antall gule kort som skulle avgjøre lagenes skjebne, med mindre flere mål ble scoret.

  Kampen mellom Saudi-Arabia og Mexico pågår i skrivende stund. Sistnevnte leder 2-0.

  APTOPIX WCup Poland Argentina Soccer
  Foto: Natacha Pisarenko / AP
 • Syk Kilde gjennomførte utfortreningen i Beaver Creek

  Aleksander Aamodt Kilde gjennomførte den første gjennomkjøringen i utforløypa i Beaver Creek tross sykdom.

  Kilde tok det meget rolig og sklidde i mål 15,44 sekunder bak ledende Otmar Striedinger fra Østerrike.

  Tirsdag fortalte Kilde at han har pådratt seg en forkjølelse etter den imponerende sesongstarten i Lake Louise. Der ble det seier i utfor og 2.-plass i super-G.

  – Det var kaldt der. Jeg merker det nå og fått meg en liten forkjølelse. Jeg ligger litt flatt her i Beaver Creek og prøver å bli frisk så fort som mulig. Jeg prøver å bli klar for trening i morgen – jeg er litt usikker nå. Jeg satser på å være klar til torsdag for den andre treningen, sa Kilde. (NTB)

  WCup Mens Downhill Skiing
  Foto: John Locher / AP
 • Vipers slo Sola med elleve mål og sin sjuende strake seier

  Vipers Kristiansand tok sin sjuende seier av sju mulige da Sola ble sendt hjem med et 25-36-tap i eliteserien i håndball for kvinner.

  Vipers Kristiansand tok imot Sola og det var aldri noen tvil om hvor seieren ville havne. Ole Gustav Gjekstads mannskap stoppet ikke før de var elleve mål foran.

  Landslagsspiller Ragnhild Valle Dahl ble toppscorer med ti mål, mens hos Sola var det Live Rushfeldt Deila som ble toppscorer med fire fulltreffere.

  Storhamar slo til borte mot Fredrikstad og Hamar-laget vant med 27-22. Olivia Löfqvist ble toppscorer for gjestene med sju mål.

  Byåsen tapte en spennende og kamp borte mot Fana. Laget fra Trondheim var i tomålsledelse sju minutter før slutt, men måtte se at Fana stakk av med en 28-27-seier anført av toppscorer Aurora Hatle som stoppet på ti mål.

  Volda tok imot Molde, men måtte se at serietoerne var minst ett nummer for store og vant 38-22. Sherin Obaidli var kampen dominerende spiller med elleve mål. Søsteren Mona stoppet på ni mål. (NTB)

  Håndball-EM Slovenia 2022: Pressetreff
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste