Hopp til innhold

HRW: Skeive i Qatar anholdt og mishandla

Qatarske styresmakter har arrestert og mishandla skeive berre veker før fotball-VM startar, hevdar Human Rights Watch (HRW). Styresmaktene nektar for påstandane.

Både HRW og Amnesty har dei siste vekene på nytt uttrykt uro for behandling av gjestearbeidarar og LHBT-grupperingar i Qatar, under ein månad før VM i fotball for menn startar, skriv Reuters.

Sjølv om homofili er ulovleg i Golf-staten, har arrangørane av det sterkt kritiserte fotballmeisterskapen sagt at alle – uansett seksuell legning – er velkomne til Qatar og at dei kan kjenne seg trygge.

HRW opplyser at dei har vore i kontakt med fleire skeive som fortel om arrestasjon og mishandling, så seint som i september.

– Alle seks har opplyst at dei vart tvinga til å signere på at dei skulle avstå frå umoralsk aktivitet, heiter det i rapporten frå HRW. Tilfella inkluderer forhold som også ligg nokre år tilbake.

Blant dei arresterte skal det ifølgje HRW ha hatt transkvinner som er vorte tvinga til å gå gjennom konverteringsterapi på ein offentleg helseklinikk.

Qatarske styresmakter skriv i ei fråsegn til Reuters at HRWs opplysningar er «kategorisk og utvetydig falske». Styresmaktene avviser også at dei driv sentrum der folk går gjennom konverteringsterapi.

Qatar og Fifa har i lang tid vore under sterk kritikk for tildeling av meisterskapen. Noregs fotballpresident Lise Klaveness har vore stått i front som ein av dei sterkaste kritikarane og ho har kravd betring i forholda for gjestearbeidarane og skeive.

Fotball-VM startar 20. november.

(NTB)

qatar fifa world cup
Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Siste nytt

 • Borge med årsbeste på LPGA-touren – nummer sju i Ohio

  Celine Borge gjorde sin beste golfturnering siden i fjor sommer ved å ende på delt 7.-plass i LPGA-konkurransen i Ohio.

  Tønsberg-jenta gikk i alt ti slag under par på banen i Sylvania. Borge leverte rundeserien 71-67-67-69 og var fire slag unna en plass blant de tre beste.

  Wannasaen Chanettee fra Thailand vant turneringen etter å ha gått 20 slag under par.

  Borge har i år slitt med å hevde seg på LPGA-touren. Før spillet i Ohio hadde hun misset cuten i ti av sine 13 siste turneringer. Søndagens plassering var hennes beste siden hun i juli i fjor ble nummer tre to helger på rad.

  (NTB)

  Celine Borge
  Foto: Darryl Webb / AP
 • Svindal gir seg med motorsport: – En veldig kul opplevelse

  Aksel Lund Svindal (41) har drevet med motorsport de to siste årene, men den tidligere alpinisten kommer ikke til å fortsette som racerfører denne sesongen.

  41-åringen ga seg som alpinist i 2019, men debuterte i 2022 som racerfører i Porsche Sprint Challenge Cup i Skandinavia. I 2023 tok han steget opp til Porsche Carrera Cup Skandinavia, men i år kommer han ikke til å fortsette.

  – Det var en gøy utfordring jeg fikk mulighet til å være med på. En veldig kul opplevelse. Det var ment som nettopp det, og ikke noe langsiktig prosjekt, sier Svindal til Nettavisen.

  I september i fjor fikk Lund Svindal sitt første barn sammen med friidrettsstjernen Amalie Iuel. Det gjør at det blir mindre tid til andre prosjekter.

  – Han innså vel at han hadde ganske mange prosjekter gående på en gang, og når du skal bli far, det er mye reising og mye trening og sånne ting. Det var noe han gjorde i en liten periode og syntes det var veldig gøy, sier Iuel.

  Lund Svindal utelukker likevel ikke at han kan returnere til motorsporten i fremtiden.

  – Kanskje dukker det opp en mulighet igjen. Vi får se, sier 41-åringen. (NTB)

  Porsche Festival 2022
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Dansk tennisstjerne tviler på OL-spill

  Holger Rune er i real tidsnød i kampen for å rekke OL i Paris. Bare én uke før turneringsstart skaper håndleddet trøbbel for dansken.

  Det opplyser mor og manager Aneke Rune til danske Ritzau.

  – Det ser dessverre ikke lovende ut etter den første medisinske skanningen av håndleddet. Vi venter likevel på to leger med ekspertise på tennis. De skal gi en «second opinion», skriver hun i en melding til nyhetsbyrået.

  Holger Rune måtte fredag trekke seg fra ATP-turneringen i Hamburg på grunn av trøbbel med kneet. Det er imidlertid håndleddet som er den største utfordringen.

  Etter planen skal den danske tennisyndlingen spille ATP 250-turneringen i kroatiske Umag denne uken. (NTB)

  Germany Tennis Hamburg
  Foto: Frank Molter / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal