NRK Meny
Normal

Høydramatisk Tour-etappe: – Lenge siden vi har hatt slike tilstander

ARENBERG PORTE DU HAINAUT (NRK.no): Flere stygge velt preget onsdagens Tour de France-etappe. NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen har sjelden sett lignende, og Alexander Kristoff mener etappen var helt på grensen av det som er forsvarlig.

Chris Froome

Regnværet sendte mange ryttere i bakken, deriblant fjorårsvinner Chris Froome, som måtte bryte rittet.

Foto: Laurent Cipriani / AP

– Det er en høydramatisk Tour de France, det er lenge siden vi har hatt slike tilstander, sier NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen.

Femte etappe var på forhånd pekt ut som en etappe som kunne skille kraftig, med mange krevende brosteinspartier. Lars Boom rykket fra sammelagtleder Vincenzo Nibali få kilometer før mål, og syklet alene over målstreken. Det var første gang på ni år en nederlender vant en etappe i Tour de France.

Lars Boom

Lars Boom juble etter å ha vunnet den femte etappen i Tour de France.

Foto: Lionel Bonaventure / AFP

Etappen ble preget av svært mange velt, og særlig dramatisk var det da fjorårsvinneren og forhåndsfavoritten Chris Froome måtte bryte etter å ha veltet to ganger på dagens etappe.

Regnværet og de mange brosteinspartiene må ta skylda for de mange fallene, og Alexander Kristoff mener det var på grensen til det uforsvarlige å avvikle etappen.

– Det hadde vært mindre skader og fall hadde det ikke vært regn i dag, men vi kan jo ikke kontrollere været. Det er synd, men det var kanskje ikke helt forsvarlig under disse omstandighetene, sa Kristoff til NRK etter målgang.

– Kan ha avgjort

Vincenzo Nibali ble nummer tre, og økte sammelagtledelsen til de største utfordrerne. Nibali og Boom var en del av et større brudd som blant annet inneholdt klassikerspesialten Fabian Cancellara og spurteren Peter Sagan.

Nibali ristet av seg resten av bruddet da han og lagkameratene Jakob Fuglsang og Lieuwe Westra rykket sammen med Boom rundt ti kilometer fra mål. Boom ble for sterk for Astana-rytterne, men Nibali er nok likevel strålende fornøyd med etappen. Han leder med over to og et halvt minutt til Alberto Contador, og har styrket ledelsen i sammendraget kraftig.

Alberto Contador

En særdeles gjørmete Alberto Contador krysser mållinja. Spanjolen tapte over to og et halvt minutt til Vincenzo Nibali i sammendraget.

Foto: Lionel Bonaventure / AFP

– Nibali kan ha avgjort Tour de France i dag. To og et halvt minutt er nok til å kjøre på resten av løpet, og Nibali har et godt nok lag til å holde unna, sier Pedersen.

Han tror ikke noen andre kan utfordre kan utfordre Contador og Nibali.

– Jeg kan ikke se noen andre enn de to. Contadors sjanse er å kjøre fra Nibali i fjellene, der han har sin styrke. Han er nok marginalt bedre på tempo, men jeg tror ikke han kan ta mer enn et halvt minutt der.

Kristoff i bakken

– Det kan bli litt sirkus, spådde Alexander Kristoff før dagens etappe, og nordmannens spådom gikk i oppfyllelse.

Kristoff var i likhet med Chris Froome i bakken, og måtte bytte sykkel to ganger, og i tillegg krasjet kjente syklister som Marcel Kittel, Alejandro Valverde, Andrew Talansky og Jurgen Van den Broeck. Heldigvis kunne de aller fleste raskt komme seg opp på sykkelen og fortsette etappen.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kristoff ble nevnt som en av forhåndsfavorittene til å vinne etappen, men veltene gjorde at det ble for tøft.

– Jeg veltet før det hadde begynt, sa en gjørmete Kristoff til NRK før han gikk i dusjen.

Etappen var 152,5 kilometer lang, og gikk fra Ypres i Belgia til Arenberg Porte du Hainaut i Frankrike. Opprinnelig skulle etappen være tre kilometer lenger, men to brosteinspartier ble fjernet fra løypen like før start, på grunn av mye regn og dårlig vær.

Siste nytt

 • Styrer mot stort underskudd

  De foreløpige regnskapstallene fra Norges Cykleforbund viser et underskudd på 17,5 millioner kroner. Egenkapitalen er borte, og sykkel-VM i Bergen får skylden, skriver NTB.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Svensk OL-gull i curlingfinalen

  De svenske curlingkvinnene slo søndag Sør-Korea i OL-finalen i curling. Sveriges sjuende gull i Pyeongchang tangerer nasjonens beste vinter-OL noensinne, skriver NTB.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Barcelona filleristet Girona

  Barcelona kom kjapt over åpningssjokket etter Cristián Portus tidlige scoring og snudde til 6-1 hjemme mot Girona i lørdagens Catalonia-oppgjør. Luis Suárez satte tre, Lionel Messi to og Philippe Coutinho ett i storseieren.

  SOCCER-SPAIN-FCB-COR/
  Foto: ALBERT GEA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Ishockey, finale
OL i Pyeongchang: Ishockey, finale
OL i Pyeongchang: Ishockey, finale
OL i Pyeongchang: Langrenn 30 km, kvinner
OL i Pyeongchang: Langrenn 30 km, kvinner
OL i Pyeongchang: Langrenn 30 km, kvinner
OL i Pyeongchang: Langrenn 30 km, kvinner
OL i Pyeongchang
OL-magasin spesial
Høydepunkter fra dagen
Sportsrevyen