Frykter avlysning etter krise–værmelding: – Det hadde vært en personlig katastrofe

ÖSTERSUND/OSLO (NRK): I nest siste renn i verdenscupen gikk Sturla Holm Lægreid forbi Johannes Thingnes Bø med ett fattig poeng i sammenlagtkampen. Nå kan været sette en stopper for at kampen avgjøres søndag.

Lægreid og Thingnes Bø

KAMP: Sturla Holm Lægreid og Johannes Thingnes Bø ønsker begge å avgjøres sammenlagtkampen på søndagens fellesstart.

Foto: ANDERS WIKLUND / AFP

Jaktstarten endte i et vanvittig drama.

Verdenscupleder Johannes Thingnes Bø kom inn alene inn på standplass da rennet skulle avgjøres, men 27-åringen fikk skjelven og bommet hele tre ganger.

Sturla Holm Lægreid kom inn som fjerdemann, over minuttet bak lagkameraten. Som den eneste i tetstriden skjøt han fullt i de tunge forholdene. Det holdt til seier, 22 sekunder foran Thingnes Bø.

– Det er helt sjukt. Jeg klarte å holde roen i dag, og da lykkes jeg totalt sett med rennet. Det var veldig nervepirrende, sier en overlykkelig Lægreid.

– Det er ikke så mye å si. Alle så vel hva som skjedde, så da skjønner alle hvordan jeg har det, tenker jeg, sier Thingnes Bø.

DRAMATIKK: Thingnes Bø fikk vanskelige værforhold under den siste skytingen.

De to kjemper en intens kamp om sammenlagtseieren i verdenscupen denne helgen. Sju poeng skilte før sprinten, men etter jaktstarten er Lægreid nå ett poeng foran Thingnes Bø – når man stryker de fire dårligste rennene som skal strykes.

– Det er vanskelig å sette ord på det, og jeg prøver å tenkte minst mulig på den store kula, sier Lægreid.

Meldt kraftig vind

Det hele skal avgjøres på fellesstarten søndag. Førstemann i mål vinner, men Lægreid kan ikke være dårligere enn nummer åtte. Da vinner i så fall Thingnes Bø.

– Jeg vil selvsagt vinne verdenscupen totalt først, men det er lenge siden jeg har vunnet et løp. Så jeg vil gjøre det i tillegg, sier stryningen om målet for søndag.

Men et meget spesielt scenario kan utspille seg i Östersund. For det er meldt kraftig vind, opp imot 17 sekundmeter i kastene på dagtid. Hvis sikkerheten ikke kan ivaretas, kan løpet bli avlyst – noe som har skjedd tidligere ved flere anledninger.

Likevel vil Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) stryke fire renn. Da er det Lægreid som er sammenlagtvinneren.

– Det hadde vært en personlig katastrofe, men det er ikke noe jeg får gjort noe med, så jeg får be til værgudene om at det blir renn, fastslår Thingnes Bø.

– Jeg håper vi får gå. Jeg har ikke lyst til å bli kronet som vinner på urettferdig vis. Jeg håper også det blir rettferdige forhold og at alle som skal kjempe får muligheten, mener Lægreid.

Sturla Holm Lægreid

SNAPPET KULE: Sturla Holm Lægreid med beviset på at han er sesongens vinner av jaktstartcupen.

Foto: ANDERS WIKLUND / AFP

– Aldri vært så usikker

Spenningen lever i hvert fall i beste velgående.

– Jeg har aldri vært mer usikker på hvem som kommer til å vinne. Jeg tror Johannes er klar for å ta en kamp, og at han klarer å legge den siste skytinga i dag bak seg. Han vet at han ikke har råd til å gjøre en liten feil om han skal vinne. Da er Sturla der, sier NRKs ekspert Liv Grete Skjelbreid.

Og det var akkurat det som skjedde lørdag. Lægreid hadde én bom på første og tredje skyting. Thingnes Bø var feilfri frem til siste stående. Det var da 24-åringen tok frem superkreftene sine. De

– Det er det en ekte mester gjør, oppsummerer Emil Hegle Svendsen i NRKs studio.

MESTERSTYKKET: Her avgjør Lægreid jaktstarten.

Jeg stod der på siste skyting og slet som bare rakkeren, og jeg vet hvor tøft det var. Så det å fylle da, ikke bare med de forholdene som var, men også med tanke på den situasjonen har er i ved at han kjemper om verdenscupen sammenlagt, det er helt utrolig. Det er fra en marsboer, sier Vetle Sjåstad Christiansen.

Siste nytt

 • NFF innkalt til Qatar-møte med Fifa

  De nordiske fotballforbundene er i neste uke innkalt til et møte med Fifa om VM i Qatar.

  Det er den danske fotballpresidenten Jesper Møller som opplyser dette til nyhetsbyrået Ritzau.

  Det bekreftes også av fotballpresident Terje Svendsen overfor NTB.

  – Det er riktig at vi er invitert til et møte med Fifa i neste uke. Som kjent har Danmark, Sverige og Norge skriftlig stilt noen spørsmål til Fifa knyttet til Qatar-VM. Vår forventning er at Fifa svarer på disse spørsmålene, sier Svendsen.

  I forrige uke sendte Norges, Sveriges og Danmarks fotballforbund hvert sitt brev til Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) med en rekke spørsmål knyttet til forholdene i Qatar.

  Møtet er kommet i stand som et resultat av disse brevene, ifølge Ritzau.

  – Som en reaksjon er vi blitt innkalt til et møte sammen med de nordiske forbundene, og vi forventer å få noen svar, sier Møller.

  – Foruten Fifa skal det være representanter fra Qatar til stede på møtet, samt fagforeninger og menneskerettighetsorganisasjoner, legger han til.

  Arbeidarar på VM-anlegg i Qatar
  Foto: Hassan Ammar / AP
 • Krogh inn på nordnorsk regionlag

  Langrennsprofilen Finn-Hågen Krogh (30), som nylig ble vraket fra landslaget, blir en del av utviklingslaget Team Elon Nord-Norge for 2021/22-sesongen.

  Det opplyser Norges Skiforbund på sitt nettsted.

  Krogh røk ut av elitelandslaget da en av sprintplassene forsvant foran kommende sesong.

  Finn Hågen Krogh
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Får fylle tribunene med vaksinerte

  Baseballklubbene New York Yankees og New York Mets får fylle tribunene til siste plass fra 19. mai, så lenge alle tilskuere er vaksinert.

  Begge klubber svarer med å tilby gratisbilletter til alle som lar seg vaksinere ved ankomst til stadion.

  New York-guvernør Andrew Cuomo informerte om de nye reglene på en pressekonferanse sammen med Yankees-president Randy Levine og Mets-president Sandy Alderson.

  – Om 100 prosent er vaksinert, kan dere fylle stadion 100 prosent. For uvaksinerte gjelder tometersregelen, sa Cuomo.

  Janssen-vaksinen vil bli tilbudt gratis utenfor klubbenes arenaer, og alle som tar den vil få en gratisbillett. (NTB)

  Houston Astros v New York Yankees
  Foto: Sarah Stier / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal