Nyopprykkede Ranheim har imponert denne sesongen og toppet tabellen før dagens kamp. I dag ble derimot Sarpsborg 08 et nummer for store.

Sarpsborg 08 jubler

Sarpsborg 08 - Ranheim 3-1

Resultater og tabell for 1. divisjon

Sarpsborg 08 lot seg hverken imponere eller skremme av Ranheims forrykende åpning på sesongen og rundspilte trøndere i dagens kamp i Sarpsborg. På grunn sjansesløseri og en god kontring av bortelaget var det spennede noen minutter i andre omgang, men Sarpsborg vant til slutt helt fortjent 3-1.

Overkjøring

Vertene var best i alt i dag og burde ha ledet både 2- eller 3-0 til pause, men det ble bare med ett mål før pause. Tom Erik Breive fikk æren av å sette inn det første av det alle trodde skulle bli mange mål.

Etter hvilen presset de på for scoring nummer to, men ble i steden kontret i senk og dermed stod det 1-1. De 1952 tilskuerne på Sarpsborg Stadion følte seg nok meget snytt med tanke på at laget deres hadde herjet med gjestene fra Trondheim hele kampen.

Sterke Sarpsborg

Men Sarpsborg 08, som slo storebror Fredrikstad hele 3-0 tidligere i sesongen, lot seg ikke vippe av pinnen. De blåkledte fra Østfold holdt hodet kaldt og i det 74. minutt kom det alle ventet på.

Martin Wiig viste overblikk og hoppet over ballen. Inne i feltet var Morten Giæver som med en iskald avslutning satte inn det svært fortjente ledermålet. Den berømte spikern i kista kom på overtid etter en fantastisk overgang. Målscorer var Tobias Henanger.

Ned på jorden igjen

Alle som følger norsk 1. divisjon har merket seg Ranheim denne sesongen. Etter fire strake seiere tronet de øverst på tabellen før møtet med "sarpingene". I dag fikk de smaken av hvordan 1. divisjon kan behandle et nyopprykket lag. Det var nok mange unge trøndere som "landet" i dag etter de har flydd til topps.

Overraskelsen

Ranheim rykket opp fra 2. divisjon før årets sesong. I åpningskampen tapte de oppskriftsmessig borte mot Sogndal. Men så snudde det. De fire neste kampene endte med trepoengere og tabelltopp for de unge trønderne.

Eks-RBK

Trøndelags eneste representant i 1. divisjon har flere unge lovende spillere i årets tropp. Michael Jamtfall, Jo Sondre Aas og Albert Berbatovci har alle spilt førstelagsfotball for Rosenborg, i tillegg til treninger, og er selvsagt verdifull erfaring for et så ferskt "topplag" som Ranheim.

En annen årsak til Ranheims drømmestart er trenerteamet. Per Joar Hansen er lagets hovedtrener og de fleste husker han som en av mange Rosenborg-trenere som forsøkte å fylle skoene til Nils Arne Eggen.

Rundt seg har han Christer Basma som har lang fartstid i RBK og på landslaget. I tillegg er Otto Ulseth en del av trenerteamet. Ulseth har fulgt RBK tett i siden 80-tallet og er en viktig bidragsyter i breddefotballen i bartebyen.

NrkSport fulgte kampen spark for spark

Målfest i nord

Tromsdalen - Bryne 5-0

Å vinne mot Tromsdalen på deres hjemmebane blir regnet som en vanskelig oppgave. Når man får en spiller utvist etter 7. minutter blir det tilnærmet umulig.

Christer Fjellstad ble dagens syndebukk etter han felte Tromsdalens Vegard Lysvoll som bakerste mann. Dermed ble det en svært tidlig dusj for Fjellstad og en svært svart dag for Bryne.

Tromsdalen slo seg virkelig løs og ledet hele 3-0 til pause. Jo Nymo Matland, Bjørn Strøm og Vegard Lysvoll var målscorere før hvilen.

I andre omgang fikk Christer Johnsgård æren av å pynte på resultatet med to enkle scoringer.

Poengdeling på Strømmen

Strømmen – Moss 2-2

Begge lag hadde hver sin omgang på Strømmen stadion, i kveldens oppgjør mellom Strømmen og Moss. Vertene startet definitivt best, og ledet 1-0 til pause.

I andre omgang var det gjestene fra Moss som var det beste laget, og scoret to kjappe mål ved Kenneth Kvalheim, og John Muiruri, og ledet dermed 2-1 fram til det gjensto 20 minutter, da banket Nikolai Hagen inn utligning for vertene, kun to minutter etter at han ble byttet inn.

Sen utligning

Sandnes/Ulf - Alta 2-2

Sandnes Ulf startet best på eget gress i aften, og etter en halvimes spill ledet de 2-0, etter scoring av Morten Eriksen og Ronny Espedal. Men kun seks minutter senere, reduserte Alta, ved Magnus Andersen, og lagene gikk til pause med 2-1 til hjemmelaget.

Det så lenge ut til at alle tre poengene skulle bli igjen på vestlandet, og hadde det ikke vært for en enorm keepertabbe av Bo Andersen, så hadde de det. For den rutinerte keeperen klarte å fomle ballen, etter et løst skudd, ut i bena på Magnus Andersen, som satt ballen enkelt i mål, to minutter på overtid for gjestene fra nord.

Se høydepunkter:

Video Sandnes Ulf- Alta 05.05.2010

Fortsatt på topp

Bodø Glimt – Løv Ham 3-0

Bodø Glimt var det beste laget i dagens oppgjør på eget gress. Etter en halvtimes spill fikk hjemmelaget uttelling, og 1.divisjons eldste spiller banket ballen kontrollert, og utagbart bak Johan Thorbjørnsen i Løv Ham-buret, og 1-0 til Glimt.

Etter hvilen skjedde det lite på Aspmyra stadion, fram til det 88. spilleminutt, da bestemte Daniel Stensland seg for å ta saken i egne hender, og vingen scoret to mål på fire minutter, og punkterte definitivt kampen. Løv Ham måtte dermed reise tomhendt hjem til vestlandet mens Bodø/Glimt befestet sin posisjon på toppen av tabellen.

Målløst for Mjøndalen

Mjøndalen – Follo 0-0

Det var ikke snakk om noe festfotball på Nedre eiker i dagens oppgjør mellom, Mjøndalen og Follo.
Den største sjansen i de førtse 45, var når Reinoso holdt på å lage selvmål, for vertene, men ballen strøk stanga, og 0-0 til pause.

Det ble litt bedre i andre omgang, og etter 60 minutter kunne gjestene fra Follo tatt føringen, da Birkeland la inn til Markegård, som fikk avsluttet fint på mål, men Rotevatn reddet mestelig. Et sjansefattig oppgjør endte dermed 0-0. og Follo står fortsatt uten seier i årets 1.divisjon.

Sterkt poeng til Nybergsund

Nybergsund Trysil – Fredrikstad 0-0

Etter halvspilt kamp på Nybergsund stadion, sto det fortsatt 0-0, og gjestene fra planlebyen, hadde vært nærmest mål, men en god Yngve Sandbuløkken, holdt vertene inne i kampen.

Fredrikstad maktet ikke å overliste vertenes sisteskanse, selv med massevis av sjanser i kampens siste 45. minutter heller.
Nybergsund hadde også nok sjanser til å avgjøre kampen, men godt forsvarspill av gjestene stod i veien vertene, som nok kan si seg fornøyd med ett poeng her.

Saken oppdateres

• Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

– Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)