Hopp til innhold
Kommentar

Hotell i særklasse

Regjeringen har bestemt seg for hvilke utøvere de skal hjelpe med å slippe karantenehotell. Det er de som skal til OL, og de som spiller fotball. Alle andre må belage seg på room service, også om du er i Oslo.

Statsråd Abid Raja

UPOPULÆR: Statsråd Abid Raja (V), her under en pressekonferanse forrige måned, har gjort seg upopulær blant en rekke idretter.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Kultur-, likestillings- og tidvis idrettsminister Abid Raja har på vegne av regjeringen skapt en situasjon som får et unisont Idretts-Norge til å rase i frustrasjon. Selv det privilegerte fotballandslaget for menn reagerer kraftig. Landslagstrener Solbakken kaller det «en skikkelig skivebom av regjeringen».

Jan P Saltvedt

NRKs SPORTSKOMMENTATOR: Jan Petter Saltvedt.

Foto: NRK

Grunnen, hvis man ikke har fått satt seg inn i frustrasjonen, er at det er gjort unntak for karantenehotell ved innreise for toppidrettsutøvere.

Det gjelder de som skal til OL i Tokyo eller håper å kvalifisere seg dit, av helt naturlige grunner.

Det er i tillegg gitt dispensasjon for fotballandslagene, selv om det har vært forvirring også rundt kvinnenes situasjon.

Kvinnenes landslag har måttet avvente om de kan reise til Sverige og Nederland neste uke for sine kamper, i påvente av dispensasjon. Den skal nå være gitt, sier samme kultur, likestillings- og tidvis idrettsminister til NRK.

Ingen flere dispensasjoner blir gitt før om tre uker. Uten annen begrunnelse enn at en ikke nærmere begrunnet grense er nådd.

Hilsen kulturdepartementet, ikke helsemyndighetene, hvis noen skulle ta seg i å lure.

Men det er ikke gitt at det ville gjort det noe bedre.

Mats Rosseli Olsen

PÅ VEI: Mats Rosseli Olsen og hockeylandslaget reiste fra Gardermoen til karantenehotellet på Helsfyr, men der kom kontrabeskjeden.

Foto: Anders Engeland / NRK

For da et oppgitt ishockeylandslag etter noen forvirrende dager ankom karantenehotellet på Helsfyr i Oslo tirsdag ettermiddag, grep kommuneoverlegen i Oslo inn og fritok ishockeylandslaget for plikten, slik at spillere og ledere kunne reise hjem i karantene. Et særdeles fornuftig punktum på en forvirrende historie, trodde man en stund.

Det skulle bli enda verre.

Idet spillerne akkurat hadde rukket å komme seg hver til sitt, oppdaget man hos kommuneoverlegen at man hadde tatt feil.

Dispensasjonen skulle aldri vært gitt. Nå skal det sørges for ekstra oppfølging. Av ishockeylandslaget, ikke kommuneoverlegen, hvis noen igjen skulle ta seg i å lure.

Kart og rom-pass

Magne Dæhli

FRA EM TIL HOTELL: Magne Dæhli.

Foto: Audun Braastad / NTB

Orienteringslandslaget kom hjem fra EM i Tsjekkia mandag, et land som ved avreisetidspunktet hadde et smittetrykk som ikke kvalifiserte for karantenehotell. Likevel må de dit, fordi tallene man bruker ved ankomst på Gardermoen er flere uker gamle.

Samtidig, på et hotell midt i Kristiansand, sitter verdens beste håndballag for kvinner, Vipers. Dit kom de rett fra å ha tatt hjem Norges andre mesterligatriumf gjennom historien. Det var likevel ikke nok til å slippe hotellkarantenen, da med unntak av deres OL-aktuelle spillere, som altså kunne reise hjem fra troppen. Resten av laget har endt på Thon Hotel Parken, hvor det attpåtil er påvist koronasmitte.

Feiring av mesterligatriumfer er også noe annerledes enn hva man kan drømme om under en pandemi.

Et kaos som lett kunne vært unngått

Alle som leser dette og prøver å finne den smittevernmessige logikk vi har blitt vant til det siste drøye året, kan bare gi opp. Dette er ikke lenger helsefag, det er jus- og ikke minst politikk.

Og karanteneregler viser seg igjen å være et område som er altfor komplisert til å overlate til politikerne.

For få dager unna den befriende fase 3 har de klart å utløse et opprør i toppidretten som veldig lett kunne vært unngått.

Like regler for landslag og klubblag i europacuper, uansett idrett.

Like regler for OL-deltagere og andre utøvere som har deltatt i eller skal delta i mesterskap.

Og verre er det faktisk ikke.

Antallet utøvere dette dreier seg om ville vært neglisjerbart og åpenbart forsvarlig. Nå synes de veldig mye bedre enn regjeringen hadde ønsket.

Mange er glade for at karantenehotell-perioden snart er over, om det dreier seg om idrettsfolk eller politikere. Akkurat nå kanskje mest de siste.

Håndteringen av disse spørsmålene er dessverre politisk håndverk på ganske så miserabelt nivå.

Et inntrykk av ansvarlighet tar tid å bygge opp, men forvitrer fort, selv om det dreier seg om en marginal gruppe i samfunnet.

For mange av dem er trusselen at OL i Tokyo fortsatt kan ende med å bli utsatt. Stortingsvalget i september blir det uansett ikke.

Vipers-gull

HOTELLFEIRING: Vipers-spillerne feirer mesterligagull på karantenehotell - med smitte.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Siste nytt

 • Vil at russere som tar avstand fra krig bør konkurrere

  IOC-president Thomas Bach tar russiske utøvere i forsvar i et stort intervju med italienske Corriere Della Sera.

  Han mener at det ikke var russiske idrettsutøvere som startet krigen, og at de som tar avstand fra Putins krigføring bør få konkurrere.

  – De som har tatt avstand fra regimet bør kunne konkurrere under et nøytralt flagg. Målet vårt er å få russiske passidrettsutøvere som ikke støtter krigen til å konkurrere igjen. Men det er ikke lett, sier Bach til avisen.

  Thomas Bach
  Foto: LAURENT GILLIERON / AFP
 • Drama om Ecuadors VM-plass – klages inn til CAS

  Idrettens voldgiftsrett (CAS) skal bestemme om Ecuador fratas plassen i fotball-VM i Qatar i kjølvannet av jukseanklager. Chile og Peru vil begge ha plassen.

  Chiles fotballforbund har lenge hevdet at Byron Castillo, som spilte for Ecuador i VM-kvalifiseringskampene mellom landene, er colombianer og ikke har rett til å representere Ecuador.

  Chile ble bare nummer sju i den søramerikanske VM-kvalifiseringen, tre plasser bak Ecuador og to fra omspillsplass. Dersom motstanderne tilkjennes seier i kamper Castillo har spilt, vil Chile imidlertid sprette opp til fjerdeplass og være VM-klar.

  Også Peru mener at de har rett på den siste direkteplassen til VM. De ble nummer fem i kvalifiseringen og tapte omspillet mot Australia.

  Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har tidligere avvist klagen fra Chile, og nå går saken til CAS. I en pressemelding opplyser de at en avgjørelse kan bli tatt så sent som 10. november. (NTB)

  FILE PHOTO: World Cup - South American Qualifiers - Chile v Ecuador
  Foto: MARCELO HERNANDEZ / Reuters
 • Barcelona-stjerner vraket etter protester

  Spania-troppen til treningskampene mot Sverige og USA er usedvanlig tynn. Grunnen er at de 15 spillerne som nekter å spille for landslaget ikke ble tatt ut.

  I forrige uke sendte 15 spillere på det spanske landslaget et brev til Det spanske fotballforbundet (RFEF), der de gjorde det klart at de ikke ønsket å bære landslagsdrakten fram til endringer var på plass.

  Flere medier melder at grunnen er stor misnøye mot trener Jorge Vilda.

  Vilda tok fredag ut troppen til kampene mot Sverige og USA i oktober, og der var det flere hull. Blant annet manglet det seks Barcelona-spillere som ellers er klare valg. Verken Patri Guijarro, Mapi Leon, Claudia Pina, Aitana Bonmatí, Mariona Caldentey eller Sandra Paños var å se i tillegg til flere spillere fra andre klubber.

  Det er ikke kjent om alle de er blant de 15.

  På pressekonferansen snakket Vilda om konflikten.

  – Dette rotet skader spansk fotball. Det er flaut. Jeg er forvirret fordi jeg ikke vet hva spillerne krever. Jeg skulle ønske det hadde vært mer klarhet, sa Vilda. (NTB)

  England Spain Euro 2022 Women Soccer
  Foto: Alessandra Tarantino / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste