Hopp til innhold
Kommentar

Hotell i særklasse

Regjeringen har bestemt seg for hvilke utøvere de skal hjelpe med å slippe karantenehotell. Det er de som skal til OL, og de som spiller fotball. Alle andre må belage seg på room service, også om du er i Oslo.

Statsråd Abid Raja

UPOPULÆR: Statsråd Abid Raja (V), her under en pressekonferanse forrige måned, har gjort seg upopulær blant en rekke idretter.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Kultur-, likestillings- og tidvis idrettsminister Abid Raja har på vegne av regjeringen skapt en situasjon som får et unisont Idretts-Norge til å rase i frustrasjon. Selv det privilegerte fotballandslaget for menn reagerer kraftig. Landslagstrener Solbakken kaller det «en skikkelig skivebom av regjeringen».

Jan P Saltvedt

NRKs SPORTSKOMMENTATOR: Jan Petter Saltvedt.

Foto: NRK

Grunnen, hvis man ikke har fått satt seg inn i frustrasjonen, er at det er gjort unntak for karantenehotell ved innreise for toppidrettsutøvere.

Det gjelder de som skal til OL i Tokyo eller håper å kvalifisere seg dit, av helt naturlige grunner.

Det er i tillegg gitt dispensasjon for fotballandslagene, selv om det har vært forvirring også rundt kvinnenes situasjon.

Kvinnenes landslag har måttet avvente om de kan reise til Sverige og Nederland neste uke for sine kamper, i påvente av dispensasjon. Den skal nå være gitt, sier samme kultur, likestillings- og tidvis idrettsminister til NRK.

Ingen flere dispensasjoner blir gitt før om tre uker. Uten annen begrunnelse enn at en ikke nærmere begrunnet grense er nådd.

Hilsen kulturdepartementet, ikke helsemyndighetene, hvis noen skulle ta seg i å lure.

Men det er ikke gitt at det ville gjort det noe bedre.

Mats Rosseli Olsen

PÅ VEI: Mats Rosseli Olsen og hockeylandslaget reiste fra Gardermoen til karantenehotellet på Helsfyr, men der kom kontrabeskjeden.

Foto: Anders Engeland / NRK

For da et oppgitt ishockeylandslag etter noen forvirrende dager ankom karantenehotellet på Helsfyr i Oslo tirsdag ettermiddag, grep kommuneoverlegen i Oslo inn og fritok ishockeylandslaget for plikten, slik at spillere og ledere kunne reise hjem i karantene. Et særdeles fornuftig punktum på en forvirrende historie, trodde man en stund.

Det skulle bli enda verre.

Idet spillerne akkurat hadde rukket å komme seg hver til sitt, oppdaget man hos kommuneoverlegen at man hadde tatt feil.

Dispensasjonen skulle aldri vært gitt. Nå skal det sørges for ekstra oppfølging. Av ishockeylandslaget, ikke kommuneoverlegen, hvis noen igjen skulle ta seg i å lure.

Kart og rom-pass

Magne Dæhli

FRA EM TIL HOTELL: Magne Dæhli.

Foto: Audun Braastad / NTB

Orienteringslandslaget kom hjem fra EM i Tsjekkia mandag, et land som ved avreisetidspunktet hadde et smittetrykk som ikke kvalifiserte for karantenehotell. Likevel må de dit, fordi tallene man bruker ved ankomst på Gardermoen er flere uker gamle.

Samtidig, på et hotell midt i Kristiansand, sitter verdens beste håndballag for kvinner, Vipers. Dit kom de rett fra å ha tatt hjem Norges andre mesterligatriumf gjennom historien. Det var likevel ikke nok til å slippe hotellkarantenen, da med unntak av deres OL-aktuelle spillere, som altså kunne reise hjem fra troppen. Resten av laget har endt på Thon Hotel Parken, hvor det attpåtil er påvist koronasmitte.

Feiring av mesterligatriumfer er også noe annerledes enn hva man kan drømme om under en pandemi.

Et kaos som lett kunne vært unngått

Alle som leser dette og prøver å finne den smittevernmessige logikk vi har blitt vant til det siste drøye året, kan bare gi opp. Dette er ikke lenger helsefag, det er jus- og ikke minst politikk.

Og karanteneregler viser seg igjen å være et område som er altfor komplisert til å overlate til politikerne.

For få dager unna den befriende fase 3 har de klart å utløse et opprør i toppidretten som veldig lett kunne vært unngått.

Like regler for landslag og klubblag i europacuper, uansett idrett.

Like regler for OL-deltagere og andre utøvere som har deltatt i eller skal delta i mesterskap.

Og verre er det faktisk ikke.

Antallet utøvere dette dreier seg om ville vært neglisjerbart og åpenbart forsvarlig. Nå synes de veldig mye bedre enn regjeringen hadde ønsket.

Mange er glade for at karantenehotell-perioden snart er over, om det dreier seg om idrettsfolk eller politikere. Akkurat nå kanskje mest de siste.

Håndteringen av disse spørsmålene er dessverre politisk håndverk på ganske så miserabelt nivå.

Et inntrykk av ansvarlighet tar tid å bygge opp, men forvitrer fort, selv om det dreier seg om en marginal gruppe i samfunnet.

For mange av dem er trusselen at OL i Tokyo fortsatt kan ende med å bli utsatt. Stortingsvalget i september blir det uansett ikke.

Vipers-gull

HOTELLFEIRING: Vipers-spillerne feirer mesterligagull på karantenehotell - med smitte.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Sportsnyheter

Norge må ut i kvalik etter tapt skjebne­kamp: – Vi er nødt til å vinne

Etter et uvirkelig sjansesløseri mot Østerrike står de norske kvinnene i fare for å rykke ned i nasjonsligaen. Takket være fransk hjelp ble det i hvert fall ikke direkte nedrykk.

Siste nytt

 • Zuccarello rundet ny NHL-milepæl: 600 målpoeng

  Mats Zuccarello noterte sitt 600. målpoeng i NHLs grunnspill da han slo en assist i Minnesota Wilds bortekamp mot Calgary Flames.

  Nordmannen som nylig rundet 400 målgivende pasninger i verdens beste ishockeyliga, har gått inn i sesongen med en rekke milepæler i sikte. De 600 målpoengene fordeler seg på 192 mål og 408 assists.

  I løpet av en måneds tid kommer 36-åringen til å nå 800 grunnseriekamper i NHL, fordelt på lagene New York Rangers, Dallas Stars og Minnesota Wild.

  Han er dessuten nær å runde 200 scoringer i NHL-karrieren. Tall fra sluttspillet er da utelatt.

  Zuccarello har produsert mye offensivt for Wild i en sesonginnledning som har vært høyst variabel for laget. På de første 22 kampene sto nordmannen med seks mål og 20 assists, og han har nå notert målpoeng i ti kamper på rad.

  Wild vant kampen 5-2.

  (NTB)

  VEkgPVGB5-0
  Foto: NTB
 • Ødegaard-assist på overtid sikret Arsenal-seier

  Etter en spinnvill fotballkamp endte det 4-3 til Arsenal borte mot Luton.

  På overtid av overtiden sto det fremdeles 3-3, men så hentet Martin Ødegaard frem silkefoten. Nordmannen prikket hodet til Declan Rice i feltet, og storsigneringen headet inn seiersmålet.

  Premier League-kampen på Kenilworth Road ble en ordentlig målfest. Gabriel Martinelli åpnet ballet etter 20 minutter, før navnebror Gabriel Osho utlignet fem minutter senere.

  Arsenal ledet omtrent like lenge – om man ser bort fra kvarteret med pause – fra Gabriel Jesus’ 2-1-scoring i 45. minutt og frem til Elijah Adebayos 2-2-mål i 49. minutt.

  Lagene fortsatte å følge hverandre i det timen var spilt, men denne gangen tok Luton ledelsen. Ross Barkley banket ballen i mål, kun for å se at Kai Havertz satte inn 3-3 tre minutter senere.

  Etter Rice sin 4-3-scoring var det ingen tid til å slå tilbake. Arsenal tok de tre poengene, som sørger for at de beholder tabelltoppen i Premier League gjennom runden som fullføres onsdag og torsdag.

  Premier League - Luton Town v Arsenal
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters
 • Kjempedrama i OL-jakten: England røk tross 6-0-seier

  England så ut til å ha gjort akkurat nok med 6-0 over Skottland, men på overtid knep Nederland puljeseieren i kvinnenes nasjonsliga og er videre i OL-dansen.

  Det ble klart da Damaris Egurrola sikret nederlandsk 4-0-seier fem minutter ut i tilleggstiden mot Belgia.

  Nederland er klar for sluttspillet i februar etter å ha slått England på målforskjell etter seks puljekamper. Før nettkjenningen til Miedema var det engelske laget videre på flere scorede mål. Begge lag endte på tolv poeng.

  OL-fiaskoen er en stor nedtur for Sarina Wiegman. Den nederlandske landslagssjefen til England skulle ha ledet Storbritannia i Paris-lekene om det hadde blitt billett dit. I stedet så hun se sitt eget hjemland frata henne muligheten.

  Nederland, Frankrike, Tyskland og Spania utgjør finalesluttspillet i nasjonsligaen. De franske kvinnene er allerede OL-klar på hjemmebane, og det betyr at to av de tre andre gruppevinnerne får innpass i lekene. (NTB)

  Nederland-spillerne jubler etter 4-0-scoring mot Belgia i nasjonsligaen
  Foto: GERRIT VAN KEULEN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal