– Det har alltid vært et eller annet rot

Torstein Horgmo (27) har vunnet alt som vinnes kan – utenom slopestyle-konkurransen i X Games. Der har han ikke vært på pallen en gang.

Torstein Horgmo

STJERNE: Torstein Horgmo er superstjerne i snowboard, men i premieskapet er det fortsatt holdt av plass til et X Games-gull i slopestyle.

Foto: Petr David Josek / Ap

Horgmo

Torstein Horgmo

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

ASPEN (NRK.no): Torstein Horgmo sparker av seg brettet. Kaster hjelmen i snøen. Trønderen puster tungt mens han stavrer rundt i målområdet av den mektige slopestyle-løypa i Aspen.

Ved første øyekast ser han ordentlig sint ut. Men så kommer smilet.

– Det var så deilig det der. Snowboard er fett ass!

– Det har alltid vært et eller annet rot i finalen. Og det koker ned til at... jeg klarer liksom ikke å sette prikken over i-en. Jeg vet ikke helt hva det kommer av...

27-åringen fra Trondheim har nettopp landet perfekt på et av sine planlagte «runs» til slopestyle-konkurransen i X Games som går av stabelen om få dager. Etter flere mislykkede forsøk og timesvis med trening, satt det endelig.

– Adrenalinet koker nå. Det er så deilig, sier han og gliser bredt.

Video Horgmo vant X-Games

Torstein Horgmo har vunnet Big Air i X Games tre ganger.

Foto: Nyhetsspiller

Horgmos slopestyle-kompleks

At Torstein Horgmo har hatt en suksessfull snowboardkarriere er det liten tvil om. Den lavmælte trønderen med det lett gjenkjennelige gliset og de store triksene har gått fra seier til seier i årevis, og blitt en levende legende i snowboard-miljøet.

Men det finnes et men.

For selv om Horgmo har vunnet tre X Games-gull i Big Air, har han aldri lykkes i slopestyle-disiplinen der utøverne må gjennom en løype bestående av rails, såkalte «wallrides» og hopp.

For all del, han har vunnet slopestyle en rekke ganger før - men altså aldri i X Games, som av snowboarderne omtales som den aller gjeveste konkurransen i året. Flere ganger har han vært blant de beste i kvalifiseringen for så å rote det til i finalen.

Sist sesong var han best av samtlige i kvalifiseringen, men i finalen ble det fall på fall og Horgmo endte på 6.-plass.

Horgmo faller

Horgmo faller i Sotsji-OL i fjor.

Foto: Montasje

– Ergrer det deg at du fortsatt har til gode å ta medalje i slopestyle her i Aspen?

– Så klart, å komme på pallen eller vinne slopestyle her i X Games har alltid vært en drøm og det henger jo høyt, men... Det er ikke sånn at jeg føler jeg ha den tittelen. Samtidig er det kanskje den eneste store konkurransen jeg ikke har vunnet, så selvfølgelig hadde det vært kult, sier Horgmo.

– Det har alltid vært et eller annet rot i finalen. Og det koker ned til at... jeg klarer liksom ikke å sette prikken over i-en. Jeg vet ikke helt hva det kommer av...

Kjipt, men ingen katastrofe

horgmo

Torstein Horgmo i Camp of Champions.

Trønderen har latt håret gro, og sitter rolig i en diger lenestol på luksushotellet i Aspen. Lite virker å stresse 27-åringen fra Trondheim. For det blotte øyet synes det ikke at den 173 centimeter høye gutten er mangemillionær etter snart ti år i toppen av verdens største vinter-ekstremsport. Horgmo snakker lavt og sakte, men høyt nok til at man fint får med seg hva han sier.

– Jeg har kanskje disponert kreftene mine litt feil. Altså, jeg har ofte vært på pallen eller vunnet Big Air-konkurransen, og da blir det alltid veldig mye oppmerksomhet. Veldig mye styr. Det er presse og intervjuer og.. det tar mye energi. Og når slopestyle-finalen kommer på X Games´ siste dag... da er jeg ofte helt ferdig. Jeg går litt tom for krefter, innrømmer han.

Han innrømmer altså at et slopestyle-gull henger høyt for ham. Men så er han også ærlig på at han har nok av baller i luften til at det ikke tynger veldig at han ikke har vunnet ennå.

Horgmo Sandbech White

Torstein Horgmo kommer på andreplass etter Staale Sandbech, mens Shaun White kommer på tredje i mennenes Snowboard Slopestyle World Cup i 2013.

Foto: Doug Pensinger / Getty Images

Har funnet ny motivasjon

Horgmo reiser verden rundt, året rundt, for å kjøre snowboard. I 2014 var han både i Alaska, Australia, i Europa og en hel del i USA for å filme og kjøre konkurranser.

At OL i Sotsji ble en nedtur, tenker han lite på. Etter fem ukers rehablitering var kragebeinsbruddet han pådro seg i Russland leget og Torstein var tilbake på brettet.

Torstein Horgmo

I X Games 2011 ble Horgmo nummer seks i slopestyle.

Foto: Doug Pensinger / Afp

27-åringen er veteran, men langt fra ferdig som snowboard-kjører.

– Hvor lenge kommer du til å holde på? Så lenge det er gøy?

– Ja, egentlig!

Horgmo ler høyt.

– Jeg har det veldig gøy med snowboard. Jeg synes fortsatt det er dritfett, og koser meg på brettet. Og de siste årene har det blitt viktigere og viktigere for meg å gi noe tilbake til sporten. For eksempel synes jeg det er veldig kult å kjøre med unge, sultne snowboardere. De tester grensene sine hele tiden, og det «pusher» meg også. Det er gøy å bidra til at unge utøvere får oppmerksomhet, sier Horgmo - som ofte har med seg unge, ukjente kjørere i snowboardfilmene sine.

Horgmo trives med å kaste glans over nykommerne. Og virker også å være komfortabel med at han ikke lenger – i hvert fall ikke i like stor grad som før – dominerer snowboard-konkurranser.

Det er gått to år siden sist han vant en stor internasjonal konkurranse, da han både vant Big Air i X Games her i Aspen samt slopestyle-konkurransen i European Open.

Opptatt av å fornye seg

Torstein Horgmo
Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Stresser det deg at det begynner å bli en stund siden forrige seier?

– Egentlig ikke. Ting har endret seg en del for meg de siste årene. Det var en periode der jeg kunne triks som egentlig ingen andre kunne matche, og jeg seilet på den bølgen en stund. Jeg reiste bare fra konkurranse til konkurranse, gjorde triksene mine, og vant. Men de siste årene har jeg jobbet meg litt bort fra det. Jeg har pushet meg selv til å endre litt stil og fornye kjøringa mi.

– Før var det sånn at jeg visste nøyaktig hvilke triks jeg måtte gjøre for å vinne. Og jeg visste omtrent etter fem minutter av en slopestyle-trening hvilke triks jeg skulle gjøre i konkurransen. Det gikk i dobbel-flip, dobbel-flip og så en trippel på slutten... det ble mekanisk. Så nå søker jeg hele tiden nye utfordringer, teste nye ting, bare sånne små detaljer ved triksene mine som gir meg godfølelsen, sier Horgmo.

Vil vinne, men...

Torstein Horgmo
Foto: DOUG PENSINGER / Afp

Og nettopp godfølelsen, slik som han fikk på trening i Aspen onsdag, virker å være målet i Horgmos snowboardkjøring om dagen. 27-åringen ønsker fortsatt å vinne, men drives i langt større grad enn tidligere av å utvikle seg selv på brettet. Og ikke minst: beholde lekenheten.

– Nå drømmer jeg om å gjøre et run som... at hvis jeg lander det så er det ingen tvil om seieren, da. Jeg skal vinne på mine premisser, og da er det ikke så farlig om jeg tryner heller. Da har jeg i hvert fall prøvd og... og ja, har egoet mitt i behold eller noe sånt, sier Horgmo og flirer.

– Jeg jakter bare den følelsen. Den følelsen der du glemmer hva klokka er, der du glemmer at du er sulten, og bare kjører og kjører og er helt «idiot».

– Har du den følelsen ofte?

– Ja. Oftere enn de fleste, tror jeg.

Siste nytt

  • Johansen og Fulham klare for PL

    Fulham sikret plassen i Premier League, etter 2–1 seier i playoff-finalen mot Brentford. Kampen gikk til ekstraomganger, og det var ikke før i slutten av første ekstraomgang at Fulham fant nettmaskene.

    Joe Bryan måket til på frispark og satte inn 1–0, og fem minutter før ordinær tid satt Bryan sin andre scoring for kvelden. Brentford fikk en redusering på overtid, men den kom i seneste laget. Dermed sikret Fulham opprykket som er verdt milliarder.

    Brentford, som ikke har vært i den øverste divisjonen siden 1947, må ta til takke med nok en sesong i Championship. Stefan Johansen satt på benken hele kampen for Fulham.

    Championship Play-Off Final - Brentford v Fulham
    Foto: Matthew Childs / Reuters
  • Manchester City signerer ving

    Manchester City har signert den 20 år gamle vingen Ferran Torres fra Valencia. Spanjolen har signert en femårskontrakt med Manchester-klubben.

    – Jeg er så glad for å slutte meg til City. Alle ønsker å spille for angrepslag, og Manchester City er et av de mest offensive lag i verden, sier han til klubbens nettsted.

    Ferran Torres
    Foto: Jose Jordan / AFP
  • Wigan-anke avslått, blir nedrykk

    Den engelske fotballklubben Wigan må belage seg på spill på nivå tre etter at anken mot poengstraffen for å settes under administrasjon ble avvist.

    Wigan ville på sine sportslige resultater ha berget plassen i mesterskapsserien med klar margin, men klubben ble idømt 12 minuspoeng etter å ha blitt satt under administrasjon i begynnelsen av juni da de nye eierne fra Hongkong medga at de ikke greide å overholde klubbens økonomiske forpliktelser.

    Uten straffen ville Wigan endt på 13.-plass, men med straffen havnet klubben nest sist og rykker ned i League One. (NTB)

    Britain Soccer Wigan Finances
    Foto: Rui Vieira / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal