Hopp til innhold

Hoppsjefen trekker paralleller til krisenasjonen Finland

Hopperne må trolig legge ned rekruttlandslaget på grunn av dårlig økonomi. Nå frykter sportssjef Clas Brede Bråthen at det kan få dramatiske konsekvenser for norsk hoppsport.

Hoppuka, verdenscup hopp

MØRKT: Sportssjef Clas Brede Bråthen måtte med tungt hjerte fortelle at de per nå ikke har midler til å finansiere et B-landslag for de nest beste hopperne i Norge.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Finland var en gang en hoppstormakt med store stjerner som Matti Nykänen og Janne Ahonen. Men det siste tiåret har finnene lite å vise til resultatmessig innen skihopp, og det hele startet med at de kuttet ut rekruttlandslaget, eller B-landslaget.

Nå er Clas Brede Bråthen, sportssjef for de norske hopperne, bekymret for at Norge kan lide samme skjebne som nabolandet i øst.

– Det dummeste man gjør i sånne situasjoner som vi er i nå, det er å ignorere fakta. Og fakta er at det var på mange måter det nivået her som først ble nedprioritert i Finland, og så kom de aldri opp igjen. Så er det bare å lese resultatlister fra i vinter og så kan man jo finne ut om det er dit man ønsker at norsk hoppsport skal, sier en tydelig frustrert Bråthen til NRK.

Til info: Beste finne i verdenscupen sist vinter var Antti Aalto som endte på 32. plass.

FILES-SKI-JUMP-FIN-1984-NYKANEN

SUVEREN: Matti Nykänen er kanskje historiens fremste skihopper og tok 19 OL- og VM-medaljer fra 1982 til 1990. Etter han og Janne Ahonen har Finland ikke klart å fostre nye hoppstjerner.

Foto: STAFF / AFP

– Ekstremt tungt

Tirsdag ble hopplandslaget for menn og kvinner presentert med Anders Håre (20), Thea Minyan Bjørseth (16) og Eirin Kvandal (18) som nye tilskudd. I år er A-landslaget utvidet fra 12 til 15 utøvere, men til gjengjeld er hele rekruttlandslaget foreløpig kuttet ut. I fjor utgjorde det 15 personer.

Som det ser ut på budsjettene våre nå er det null utøvere på det vi kaller toppidrettssatsinga vår, som er det opplegget hvor veldig mange av dagens stjerner spesielt på herresida, har kommet fra.

0Rp1FK-Y-Ak

KUTTES: Her er fjorårets rekruttlandslag avbildet før sesongstart. I år må de fleste av disse tilbake til regionlag og finansiere mer av satsingen selv.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Hopperne må kutte nesten en fjerdedel av årets budsjett fra 31 til snaut 24 millioner kroner, mye på grunn av dårlig økonomi i Norges Skiforbund som har forverret seg med koronapandemien. Det gjør at hoppledelsen per nå ikke har penger til å satse på de nest beste.

– Det føles ekstremt tungt. Jeg vet hvor viktig det er og hvor mye jobb disse utøverne legger ned og hva slags innsats de er villige til å gjøre for å nå sine mål og drømmer, sier Bråthen og fortsetter:

– Da føles det veldig tungt å ikke kunne tilby dem det vi mener dem fortjener, men vi har ikke gitt opp.

Må trolig betale reisingen selv

Alexander Stöckl

UTFORDRENDE: Landslagstrener Alexander Stöckl forteller at de lenge har kjempet for å kunne ha et B-landslag.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

Hopperne som ellers ville vært på rekruttlandslaget, i regi av Norges Skiforbund, må dermed tilbake til regionlag og følges opp der. De må trolig også betale for utstyr og reising de tidligere har fått finansiert. Blant annet betyr det at de som skal konkurrere i Kontinentalcupen, den internasjonale konkurransen rett under verdenscupnivå, må betale for dette selv.

– Det er viktig for oss å være med i Kontinentalcup fordi der kan vi sørge for ekstra kvoteplass i verdenscupen, samtidig som vi skal opprettholde et visst antall kvoteplasser i Kontinentalcupen, sier landslagstrener Alexander Stöckl.

Han mener det vil bli en stor utfordring å følge opp norske hopptalenter uten et rekruttlandslag, og er redd rekrutteringen vil rammes hardt.

– Det blir dyrt!

EYOnZ9Hj7zY

VIKTIG LÆRING: Sondre Ringen (andre fra venstre) fikk sin hoppuke-debut i vinter. Nå må han trolig tilbake til regionlaget etter å ha vært på rekruttlandslaget i fjor.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

For Sondre Ringen, som debuterte i hoppuka forrige sesong, blir nedleggelsen av rekruttlandslaget en økt økonomisk belastning. I tillegg mister han verdifull kompetanse fra landets beste trenere og matching mot landets beste hoppere.

– Jeg jobber på siden slik at jeg har råd til å drive med dette. Men jeg må nok regne med dobbelt budsjett til neste år hvis det ikke blir noe B-landslag, forteller han.

– Hvordan blir det om du må finansiere reising og Kontinentalcupen selv?

– Det blir dyrt! Hvordan vi skal få løst det vet jeg ikke. Mye penger går til det. Da må vi få sponsorer andre steder, som kan støtte oss til det, sier Ringen.

Siste nytt

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal