NRK Meny
Normal

Hopplegendens nevø tar Polen med storm: – Jeg vil bli som ham

I en årrekke var polske Adam Malysz verdens beste skihopper. Nå håper polakkene at nevøen, Tomasz Pilch (17), tar over stafettpinnen.

Tomasz Pilch

NYTT TALENT: Tomasz Pilch, nevø av polske Adam Malysz.

Pilch leder kontinentalcupen i hopp etter seier i Whistler og Kuusamo. 17-åringen er Adam Malysz' nevø, og for 11 år siden fikk Pilch sine første hoppski av «onkel Adam».

Like før jul ble det klart at Pilch er tatt ut i den polske troppen som reiser til hoppuka. Han skal hoppe det tredje rennet i hoppuka i Innsbruck i Østerrike, etter en 38. plass i onsdagens kvalifiseringen.

Anders Jacobsen er imponert over den polske 17-åringen.

– Det er vanskelig å slå gjennom i kontinentalcupen. Det er den tunge veien å gå. Pilch er et ganske uskrevet blad som vil opp og fram, men er fortsatt ganske ustabil. Vi får satse på at han blir den nye Adam Malysz.

Adam Malysz

LEGENDE: Adam Malysz er en stor personlighet i hoppmiljøet. Her er han avbildet i Engelberg i 2005.

Foto: Urs Flueeler / AP

Har mange likheter med hopplegenden

Adam Malysz la opp i 2011, og er nå hoppsjef i det polske skiforbundet. Han debuterte i hoppuka som 17-åring i 1995 i Innsbruck. Malysz' trener var onkelen Jan Szturc. Han var også den første treneren til Tomasz Pilch.

– Familiebedriften fungerer, sier Malysz til den polske tv kanalen TVP.

Jacobsen tror det kan bli en fin læring for 17-åringen.

– Jeg var litt yngre da jeg debuterte i hoppuka. For meg var det den største drømmen, det er på nivå med OL og VM. Hoppuka er det vanskeligste å vinne, og der man har mest lyst til å vise seg frem.

– Jeg tror han ikke han vinner noen renn hoppuka, men jeg tror han kan kvalifisere seg inn i de ulike rennene og få verdenscuppoeng. Det tipper jeg er målet hans også, legger han til.

Har fulgt onkelen hele veien

Onkelen ble enormt populær og vant mange renn. Han vant verdenscupen sammenlagt fire ganger, tok fire VM-gull og fire OL-medaljer.

– Adam har legendestatus, han var en ensom svale på det polske laget. Han hadde en råskap i hoppinga, og var litt mer offensiv enn resten, sier Jacobsen.

Han tror at en ny Malysz kan være bra for hoppsporten, og Polen, som riktignok har et sterke lag enn de hadde på tiden til Malysz.

– I Zakopane i glansdagene til Malysz var det spesielt gøy for oss andre hoppere. Da kunne det vært 50 000 for å se på hopprennet Folk sto utenfor arenaen og det var sikkerhetsvakter som jogget sammen med Malysz da han varmet opp.

Nevøen hans har ikke noe imot å bli kalt den nye Adam Malysz.

– Jeg vil bli som ham, sier Pilch.

Siste nytt

 • Skadsdammen ferdig i Storhamar

  Eirik Skadsdammen (37) får ikke ny kontrakt i Storhamar, og er ferdig etter 19 sesonger i klubben. Han står med over 700 kamper, og kronet karrieren med NM-gull i april.

  – Det var en veldig tøff beslutning, sier trener Fredrik Söderström.

  Eirik Skadsdammen
  Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix
 • Rogn inn i damenes trenarteam

  Geir Endre Rogn går inn i trenarteamet for elitelandslaget for kvinner i langrenn. 36-åringen frå Valdres skal dermed hjelpe hovudtrenar Ole Morten Iversen. Rogn kjem frå jobben som trenar for juniorlandslaget.

  Rogn
  Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: Polen - Senegal
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Russland - Egypt
FIFA Fotball-VM 2018: Russland - Egypt
Best i verden: Tidenes fotball-VM