NRK Meny
Normal

Hoppgutta gråt av skuffelse: – Hvorfor kom beskjeden så sent?

VAL DI FIEMME (NRK.no): De norske hoppgutta stod omtrent og trippet for å gå opp på pallen da de fikk vite at sølvet glapp på grunn av en regnefeil. De mener det tok for lang tid før beskjeden kom.

Anders Bardal

Anders Bardal gråt i strie strømmer etter Norge mistet sølvmedaljen. Her har han akkurat samlet seg litt, men har fortsatt en tåre i øyekroken. Badals førstehopp havnet midt i kontroversene fordi arrangørene hadde satt bommen på feil avsats.

Foto: Margret Helland / NRK

– Jeg fikk beskjeden rett før blomsterseremonien skulle igang. Jeg var kjempehappy for sølv og skulle bare opp og hente blomster. Så kom Walter Hofer bort. Jeg greide ikke tro på det han sa, sier Andreas Stjernen til NRK.

Mesterskapsdebutanten var bare sekunder fra å hente sin første medalje han fikk beskjed av den mektige renndirektøren om at arrangørene hadde regnet feil. Da hadde juryen blitt varslet om feilen for lenge siden.

Den første reaksjonen var vantro.

– Jeg tenker at han kødder, jeg tenker «hva f*** er det som skjer?». Det er først nå jeg greier å innse hva som har skjedd. Det er tungt, sier Stjernen.

Bommen ble ikke flyttet ned slik landslagsjef Alexander Stöckl ba om under lagkonkuransen. Det gikk utover det norske laget som trodde de hadde tatt sølvmedaljer.

Se bilder fra kaoset etter avgjørelsen ble kjent. Lenge var det ingen som visste hva som hadde skjedd.

Forbanna nordmenn i garderoben

Anders Bardal, Anders Jacobsen og Tom Hilde

Anders Bardal, Anders Jacobsen, Tom Hilde og Andreas Stjernen jubler etter Jacobsens sterke hopp i andre omgang. Lite visste de at de jublet for tidlig.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Hoppkometen står og sparker i snøen og snakker lavmælt når han intervjues av NRK.no en halvtime etter sjokkbeskjeden. I garderoben noen minutter tidligere gikk det hett for seg.

– Alle var ordentlig forbanna. Vi snakket om at det ikke skal være mulig i et VM, at arrangøren ikke gjør jobben sin. Og hvorfor beskjeden kommer så sent. Det er spesielt kjedelig for Bardal, fordi det skjer rundt ham, sier Stjernen.

Anders Bardal ville ikke la seg intervjue av NRK. Han gråt for mye. Også Tom Hilde var langt nede, og kom ikke ut igjen til intervjusonen etter avgjørelsen hadde falt. Han ga likevel et kort intervju til NRK.

– Det er ufattelig kjedelig. Jeg er veldig lei meg, sier Hilde.

Sen beskjed

Flere av de norske fortalte at noe av det verste var at avgjørelsen kom så sent. De norske hopperne levde lykkelig i troen i mange minutter etter rennet var over, til tross for at ryktene hadde begynt å gå på stadion i pausen.

Også på toppen av bakken fikk nordmennene høre rykter om at noe var galt. Likevel stod Norge fortsatt som sølvvinner både på stadiontavla og på TV-grafikken, lenge etter andre omgang var ferdighoppet.

– Det er litt rart. Jeg vet ikke. Det gjør hele situasjonen rar i andre omgang. Vi visste det jo ikke, men vi hørte om det, sier Anders Jacobsen til NRK.no.

Anders Bardal

Anders Bardal satt lenge på en benk i utøverområdet etter hoppet sitt.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Lang tid før avgjørelsen

Renndirektør Walter Hofer innrømmer at juryen ble varslet allerede i første omgang, blant annet av den tyske treneren.

– Noen av trenerne kom inn i juryrommet i første omgang fordi de hadde en følelse av at Bardal og Morgenstern ikke hoppet fra samme gate som dataservicen viste, sier Hofer.

Den mangeårige renndirektøren i FIS fikk spørsmål av flere journalister om hvorfor arrangørene ikke tok grep tidligere. Han forklarer at de sjekket resultatlistene - og fant at de stemte. Problemet var at feilen ikke lå i resultatlistene i det hele tatt.

– Jeg spurte tidlig om juryen kunne finne ut dette, og jeg fikk to ganger beskjed om at dataene i resultatlistene var korrekte. På det tidspunktet var det ingen som skjønte at det var en menneskelig feil, sier Hofer.

Problemet var at en funksjonær hadde fått beskjed om å sette bommen til gate 20, men i stedet satte den til bom 22. Dermed trodde datasystemet at Bardal hoppet fra bom 20, mens han i realiteten hoppet fra bom 22.

– Ingen av oss er glad for dette. Det er en veldig vond følelse for oss, sier han.

Rennlederen Walter Hofer forklarer hvorfor Norge fikk for mange poeng i lagkonkurransen.

Renndirektør Walter Hofer forklarer hvorfor Norge mistet sølvet.

Siste nytt

 • Storaksjon mot kampfiksing

  Midt i forberedelsene til mesterligafinalen i Kiev rystes ukrainsk fotball av det som kan være en stor kampfiksingsskandale. Topplagene Vorskla Poltava og Zorja Lugansk er på listen over i alt 35 klubber som politiet mener har vært involvert i kampfiksing.

 • Lovren klar for Ronaldo-test

  Dejan Lovren vet han har en tøff oppgave i vente mot Cristiano Ronaldo i mesterligafinalen: – Ronaldo har spilt denne typen kamper i 12-15 år. Han scorer over 30 mål hver sesong. Men vi møter verdens beste spisser i Premier League, så vi vet hvordan vi skal forsvare oss som lag.

  Dejan Lovren
  Foto: Glyn Kirk / AFP
 • Emery klar som ny Arsenal-manager

  Unai Emery blir Arsène Wengers arvtaker som Arsenal-manager. Spanjolen har de to siste sesongene vært trener i franske Paris Saint-Germain. Før det ledet han Sevilla til tre strake europaligatitler mellom 2014 og 2016. Han har også vært trener i Valencia.

  Arsène Wenger ga seg ved sesongslutt etter 22 år som Arsenal-manager.

  FILES-FBL-ENG-PR-ARSENAL-EMERY
  Foto: FRANCK FIFE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal