Hopperne om de stive smilene: – Det ser ikke spesielt bra ut

VAL DI FIEMME (NRK.no): Hoppgutta ler godt av de noe krampaktige glisene på bommen i VM i 2011. To år senere er de mye tryggere på seg selv.

Jacobsen reagerer på stive smil

Anders Jacobsen (t.h.) reagerer med en hjertelig latterkule når han får se bildene fra 2011, der Anders Bardal (øverst til venstre), Johan Remen Evensen (øverst til høyre), Jacobsen selv (nederst til venstre) og Tom Hilde presser fram sine beste glis på bommen.

Foto: Christian Grotnes/Mads Nyborg Støstad / NRK

– Det ser ikke spesielt bra ut, hehe, jeg skal være så ærlig. Det der var vel den siste krampetrekningen til Mika Kojonkoski, i håp om å få noen resultater helt på tampen, sier Tom Hilde med en hjertelig latter.

I tur og orden ler de norske VM-hopperne godt når NRK.no viser dem bildene fra Holmenkollen. Glisene er unektelig litt stive.

Hele laget hadde fått beskjed av landslagstrener Mika Kojonkoski om å smile på bommen.

– Fire falske smil, det er det første jeg tenker. Vi fikk beskjed om å prøve å ta lett på det, men det må på en måte komme naturlig, det kan ikke komme på kommando, sier Anders Jacobsen til NRK.no.

Smil Bardal Evensen Hilde Jacobsen

Slik så det ut i 2011: Anders Bardal, Tom Hilde, Johan Remen Evensen og Anders Jacobsen smiler på bommen i VM i Holmenkollen.

Foto: NRK

Bardal i 2011: – Vi storkoser oss

For to år siden stod hopperne hardnakket på at smilene var reelle og at taktikken fungerte.

– Det er noe vi gjør bevisst for å senke skuldrene og vise gleden ved å drive med det vi gjør. Det er jo moro med en eneste stor folkefest, vi storkoser oss, sa Anders Bardal til NRK.no.

To år senere innrømmer verdensmester Bardal at smilene ikke var helt ekte.

– Det var ikke helt avslappet. Det er noen forholdsvis stive smil, det der. Det var ganske kaldt på toppen også! sier Bardal.

– Det ser helt j***** ut. Jeg husker jeg satt der og prøvde å smile, sier Tom Hilde.

Taklet ikke presset

Anders Jacobsen

Anders Jacobsen gliser godt mot lagkompis Anders Bardal når NRK viser ham nettartikkelen om de stive smilene i 2011.

Foto: Christian Grotnes / NRK

Taktikken holdt lenge, men falt fullstendig gjennom da presset var som størst. Både Jacobsen og Bardal sviktet da de stod igjen som nummer to og tre etter første omgang av storbakkerennet.

Etterpå sa Jacobsen at han ikke var mentalt sterk nok, mens Bardal innrømmet at selvtliliten aldri hadde vært hans sterkeste side.

– Jeg tror påfunnet var godt og tanken var god, at man skulle kose seg med det og smile. Men det lå for mange resultatmål og for mye spenning bak, og for min del fungerte det dårlig å smile på kommando, sier Anders Jacobsen i dag.

Tryggere på seg selv

Siden VM for to år siden har det norske laget bygget en trygghet og positivitet over to år. Den populære nye treneren Alexander Stöckl messer om og om igjen om at resultatene ikke er alt, at det viktigste er at man presterer sitt beste.

I tillegg har de norske hopperne prestert langt bedre med den nye hoppteknikken, så de har bedre prestasjoner å basere selvtilliten på.

Det førte blant annet til at Anders Bardal stod imot presset og vant VM-gull etter 50 forferdelige minutter alene på toppen av normalbakken forrige helg.

Etter rennet skrøt Anders Jacobsen av forvandlingen lagkameraten har gått gjennom.

– Det er helt annerledes. Han har vunnet verdenscupen sammenlagt i mellomtiden, og han har blitt et par år eldre og mer rutinert, akkurat som meg. Han er mye roligere, og han vet hva som er viktig når presset er som verst, sa Anders Jacobsen.

Her blir Anders Bardal verdensmester i Val De Fiemme.

Se video av Anders Bardals gullhopp i Val di Fiemme. Ingen smiling på bommen denne gangen.

– Nøkkelen er å bli i seg selv

Fem dager senere var det Jacobsen som holdt hodet kaldt. Han hoppet best av alle i andre omgang og tok VM-bronse i storbakken.

Treneren sier at det norske laget har jobbet mye med å unngå å tenke på resultater.

– Nøkkelen er å bli i deg selv og jobbe mentalt hele veien gjennom konkurranse, også se etterpå hvor langt det tar deg, sa Alexander Stöckl til NRK.no tidligere i VM.

Sportsnyheter

YcTkcXtlRJc

Reagerer på Portugals taktiske tabbe i EM-drama: – Surrealistisk

Gruppe F ble på forhånd dømt til å være «dødens gruppe» i EM. Onsdag kveld fikk vi med all tydelighet demonstrert hvorfor.

Tyskland-helten feiret med hjertetegn foran Ungarn-tilskuerne

Leon Goretzka har ofte uttrykt støtte til LHBT-samfunnet. Da han sendte Tyskland videre og Ungarn hjem, viste han hjertetegnet til det ungarske publikummet.

Siste nytt

 • Får ikke reise til Skottland

  Det blir magert med svenske fotballtilhengere når de blågule møter Ukraina i åttedelsfinale i fotball-EM i Glasgow tirsdag.

  Strenge karanteneregler i Storbritannia innebærer at ingen av de svenske tilhengerne som var i Russland onsdag, får reise til Skottland neste uke. Det er nå ti dagers karantene ved innreise til Storbritannia.

  Det betyr at bare svensker som allerede er i Skottland, kan overvære tirsdagens kamp.

  Svenske supportere
  Foto: Maxim Shemetov / AP
 • Islanders til avgjørende semifinale

  Det blir en sjuende og avgjørende Stanley Cup-semifinale mellom New York Islanders og Tampa Bay Lightning etter hjemmelagets 3-2-seier onsdag.

  Tampa Bay så ut til å ha avgjort semifinalen i NHL-sluttspillet med 2-0-ledelse etter første periode.

  Men som så mange ganger før kom Islanders tilbake med redusering i den andre perioden og utligning til 2-2 i sluttperioden.

  Avgjørelsen falt 68 sekunder inn i forlengningen, da Anthony Beauvillier utnyttet slurv i Tampa-forsvaret.

  Siste semifinale spilles i Tampa fredag. Vinneren møter enten Montreal Canadiens eller Vegas Golden Knights i NHL-finalen. (NTB)

  Islanders Hockey
  Foto: Frank Franklin Ii / AP
 • Brasil ble gruppevinner

  Brasil slet seg til seier 2-1 over Colombia med scoring ti minutter på overtid i torsdagens gruppespillskamp i Copa America.

  Colombia ledet lenge etter en spektakulær scoring av Luiz Diaz allerede etter ti minutter.

  Først etter 78 minutter lyktes det for brasilianerne, da Roberto Firmino headet inn utligningen.

  Colombianerne protesterte heftig ettersom ballen i forkant hadde vært innom dommer Néstor Pitana. Men kamplederen, som dømte VM-finalen i 2018, mente at spillet ikke ble hindret og godkjente målet.

  Protestene førte til at dommeren la til hele ti minutter. Og i kampens 100. minutt kunne Casemiro heade Neymars hjørnespark i mål.

  I den andre gruppespillkampen spilte Peru og Ecuador uavgjort 2-2.

  Brasil er klar vinner av gruppe B.

  Brasil Copa America
  Foto: Silvia Izquierdo / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal