NRK Meny
Normal

Hopper lengre enn OL-vinneren - får ikke delta

Markus Rehm kjemper en innbitt kamp om å bli trodd på at protesen ikke gir ham noen fordel i konkurranse. Paralympics-utøveren hopper så langt at han hadde tatt OL-gull i Rio.

ATHLETICS-DIAMOND-GBR-OLY-2016

LANGT: Markus Rehm har hoppet åtte meter og 40 centimeter i år, det hadde holdt til et gull i Rio.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Med ett bein har Markus Rehm hoppet lengre enn samtlige av utøverne i OL i Rio.

Lørdag kjemper tyskeren om å ta sitt andre paralympiske gull, men utenfor friidrettsbanen kjemper Rehm en enda større kamp.

En kamp om å få muligheten til å konkurrere mot verdens beste.

Lengre enn de olympiske mesterne

Under verdensmesterskapet for parautøvere i Doha som hoppet Rhem, som omtales som «blade-jumper» åtte meter og 40 centimeter i lengdekonkurransen.

ATHLETICS-DIAMOND-GBR-OLY-2016

GULL: Markus Rehm har fått kallenavnet «blade-jumper» etter gulle under Paralympics i London.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Det holdt til ny verdensrekord innenfor klassen T44. Og var dessuten lengre enn den lengden Greg Rutherford tok gull med under OL i London i 2012, nemlig åtte meter og 31 centimeter.

Med dette hoppet beviste han at han var god nok til å konkurrere i OL, spørsmålet nå var bare om funksjonshemningen ga han en for stor fordel.

Satsfoten som måtte amputeres bort etter båtulykke i 2003 ble erstattet av en protese av karbonfiber. Det er denne protesen som gjør at han kan ikke kan konkurrere i OL.

– Det handler ikke om å ta medalje, men om å kunne presentere en parasport, uttalte Rehm til nyhetsbyrået Reuters i mai.

En fordel inntil det motsatte er bevist

Det Internasjonale Friidrettsforbundet (IAAF) har et klart krav om at utøvere som konkurrerer med proteser må bevise at de ikke får noen fordel av denne protesen i konkurranse mot funksjonsfriske utøvere.

PARALYMPICS-RIO/ATHLETICS

FORDELEN: Det er denne protesen hele diskusjonen omfatter.

Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / Reuters

Oscar Pistorius ble den første utøveren med proteser som har fått delta i OL, da han løp 200 og 400 meter i London. Sør-Afrikaneren fikk bevist at protesene hans, som er av samme type som Rehm bruker, ikke ga han noen fordel i konkurransene.

Rehm mener også protesen hans ikke gir han noen fordel, heller en ulempe fordi den hindrer han i å få opp farten i tilløpet før hoppet.

En studie gjennomført ved tyske Sport University bekrefter denne påstanden. Men den taler også imot Rehm.

– Vi ser ulemper i spurten for idrettsutøvere med amputasjoner av underlåret og kan fastslå at det skyldes protesen. Men i bevegelsesidretter så vi derimot at man kan forbedre effektiviteten i hoppet, sier professor Wolfgang Potthast ved samme institutt.

Kampen er ikke over

Ulempene i oppløpet var ikke nok til å overbevise Friidrettsforbundet og de olympiske lekene i Rio gikk uten tyskeren. Gullet gikk til amerikaneren Jeff Henderson etter et hopp på 8.38 meter, altså to centimeter bak Rehms beste hopp i år.

I natt kjemper Rhem om gullet i Paralympics, men han også allerede i kontakt med Friidrettsforbundet og kjemper om å kunne delta som en funksjonsfrisk utøver under VM i London neste år.

ATHLETICS-ENGLAND-ANNIVERSARY/

FORTSETTER: Rehm kjemper om å få konkurrere under VM i London neste år.

Foto: Eddie Keogh / Reuters

Siste nytt

 • Tredjeplass til Skarstein

  Paralympics-håpet Birgit Skarstein fikk en sterk tredjeplass i lørdagens verdenscuprenn i langrenn i Tyskland, skriver NTB.

  Birgit Skarstein
  Foto: Anne Ragnhild Kroken / Norges Skiforbund
 • Ezinne tok VM-kravet

  Ezinne Okparaebo klarte kravet før innendørs-VM på 60-meteren under Bassen sprint i Bærum i dag. – 7.25 og VM-krav på første stevnet i dag. I'm back, skriver sprinteren i en SMS til NRK.

  Ezinne Okparaebo
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM kunstløp: Friløp, kvinner
EM håndball menn: Sverige - Frankrike
EM kunstløp: Friløp kvinner
V-cup fristil: Skicross
EM håndball menn: Før kampen Norge - Kroatia
EM håndball menn: Norge - Kroatia
EM håndball menn: Norge - Kroatia
EM håndball menn: Norge - Kroatia
EM håndball menn: Norge - Kroatia
EM håndball menn: Etter kampen Norge - Kroatia