Hopp til innhold

Hoppsporten - for komplisert selv for hopperne?

VAL DI FIEMME (NRK.no): Poengreglene i hopp blir stadig mer kompliserte. NRK testet hopperne - greier de å se hvem som vinner med det blotte øye?

NRK ha fjernet grafikken og kommentatorlyden fra disse tre hoppene i Zakopane. Hvem av dem får flest poeng når lengdepoeng, stilpoeng, fartspoeng og vindpoeng er tatt med i betraktningen?

Test deg selv! NRK har fjernet grafikken og kommentatorlyden fra disse tre hoppene i Zakopane. Hvem av dem vinner når lengde, stil, fart og vind er tatt med i betraktningen? Hopperne er Taku Takeuchi, Dimitry Vassiliev og Gregor Schlierenzauer, i den rekkefølgen. Fasiten ligger i faktaboksen lenger ned i artikkelen.

 • Greier du å se hvilket av de tre hoppene som får flest poeng? Se hoppene og test deg selv i videovinduet over!

– Dette ødela dagen min, sier verdensmester Anders Bardal lattermildt.

Han har akkurat bommet fullstendig i NRKs uoffisielle hoppquiz, der han fikk se tre hopp og skulle gjette hvem som vant.

Også Anders Jacobsen svarte feil, så halvparten av det norske VM-laget strøk på testen.

– Jeg skjønner at tilskuerne synes det er vanskelig, det har jeg jo sett nå, sier Anders Bardal til NRK.no.

Hopperne fikk se tre hopp uten grafikk og kommentatorer og skulle gjette hvem som fikk flest poeng. Se hvordan det gikk med Jacobsen, Bardal, Hilde og Stjernen her. Reporter: Mads Nyborg Støstad/Kristine Norvik Skeide Foto: Christian Grotnes. Redigering: Anders Ween

Se hvordan det gikk da landslagshopperne fikk prøve seg på å gjette hvilket hopp som fikk flest poeng. Det ble mye latter og småmobbing... Reporter: Mads Nyborg Støstad/Kristine Norvik Skeide. Foto: Christian Grotnes. Redigering: Anders Ween.

Mange faktorer å holde styr på

Publikum må nesten ta fram både kalkulatoren og regelboka for å skjønne hvem som vinner et hopprenn etter at reglene om vindkompensasjon ble innført i 2009.

Det blir ikke lettere av at hopperne også får poeng utifra hvilken avsats de kjører fra. Det er nemlig ingen spøk å holde orden på lengdepoeng, vindpoeng, fartspoeng og stilpoeng på én gang.

Forvirringen blir komplett når utøverne fra og med denne sesongen selv kan bestemme om de vil gå ned på farta.

– Ja, jeg tror det er vanskelig for folk å forstå hva et godt hopp er, spesielt hvis det er varierende forhold. Da skal man ha sett mange hopprenn for å greie å følge med, sier Andreas Stjernen, som fikk perfekt score på quizzen.

– Synes du dette er et problem for hoppsporten?

– Ja, jeg synes det er et problem. For oss er det fint å ha den vindkompensasjonen, for det blir mer rettferdig. Men når man ser på hopprenn fra tidligere år, er det klart at det er enklere å følge med. Noe av sjarmen er at den som hopper lengst vinner, sier Stjernen.

Derfor ble reglene innført

Andreas Stjernen

Andreas Stjernen konsentrerer seg intenst om de tre hoppene på dataskjermen. Han traff perfekt med sitt svar.

Foto: Christian Grotnes / NRK

Reglene ble innført fordi det blir mer rettferdig når man blir kompensert for god eller dårlig vind, og for at det blir lettere å gjennomføre renn uten forsinkelser når man kan gå opp eller ned på farta underveis.

Før regelendringene måtte man starte rennet på nytt hvis forholdene tilsa at man måtte gå ned på farta. Det var nærmest umulig å planlegge sendeplanen i etterkant av et hopprenn, forteller Arne Scheie.

– Det er en utfordring for hoppsporten at dette er blitt mer komplisert, men det er et klart steg i riktig retning. Uten dette tror jeg ikke så mange TV-selskaper ville sendt hopp i 2013 og 2014, sier den mangeårige NRK-kommentatoren.

– Men jeg skjønner godt at det må være veldig vanskelig for tilskuerne når det er vanskelig for oss kommentatorer og andre som driver med denne sporten, fortsetter Scheie.

Vil endre poeng til meter

Tom Hilde greide å plassere hopperne i helt riktig rekkefølge. Han mener likevel det er for vanskelig for publikum, og foreslår å endre reglene litt slik at man snakker mer om meter, ikke poeng.

– Poengene er avanserte nok, de skjønner ikke vi så mye av heller. Det hadde vært lettere hvis det var sånn at når man gikk opp én bom, fikk alle vite at man måtte hoppe 2,5 meter lenger. Poengene bare forvirrer, det er lettere å snakke om meter, sier Hilde.

Både hoppekspert Espen Bredesen og landslagstrener Alexander Stöckl har tidligere tatt til orde for samme løsning.

Anders og Anders' symbolske revansj

Flere av de andre hopperne støtter forslaget fra Hilde - kanskje ikke så rart etter å at askerhopperen gnidde inn seieren i hoppquizzen, som du kan se i videoen over.

Taperne Jacobsen og Bardal har imidlertid en fin, liten trøst. De vet nemlig hvordan det gikk i hopprennet i Zakopane, som quizen var hentet fra:

– Du husker hvem som vant det rennet til slutt, Anders? sier Jacobsen med et lurt smil.

– Det var du. Og jeg ble nummer to. Da er jo alt annet egentlig irrelevant, gliser Bardal.

Sportsnyheter

Premier League - Liverpool v Crystal Palace

Klopp ut mot stjernesigneringen: – Ikke sånn han bør oppføre seg

Darwin Núñez (23) fikk en skrekkdebut hjemme på Anfield: Storsigneringen mistet hodet og skallet ned danske Joachim Andersen da Crystal Palace fikk med seg ett poeng. Nå venter en alvorsprat med Jürgen Klopp.

Situasjonen gjorde NRK-Post redd: – Man skal være heldig om ingen løper på deg

Jakob Ingebrigtsen hadde få problemer med å ta seg videre på 1500-meterforsøket i EM, men det kunne fort blitt svært dramatisk.

Siste nytt

 • Smitte i den norske troppen – Ertzgaard ute av EM

  EM-uttatte Lakeri Ertzgaard har testet positivt for korona og mister dermed mesterskapet i München.

  Friidrettsforbundets lege, Ove Talsnes, sier de har hatt strenge smittevernregler under hele EM, men at det er tilnærmet umulig å gardere seg 100 prosent.

  Ertzgaard var tatt ut til det norske laget på 4x400 meter stafett. Hun løp også førsteetappen av stafetten under VM i Eugene, der også Linn Oppegaard, Elisabeth Slettum og Amalie Iuel løp.

  – Vi opprettholder det strenge regimet og poengterer viktigheten av håndhygiene, munnbind og avstand i alle situasjoner, sier Talsnes i pressemeldingen.

  Verdensmesterskapet i friidrett 2022
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Thomsen på 9.-plass i EM-finalen i kule

  Marcus Thomsen (24) fikk det ikke til å stemme i mandagens kulefinale i friidretts-EM i München. Han ble nummer ni etter et lengstestøt på 19,91 meter.

  Vossingen kom seg aldri over 20 meter. Han åpnet med 19,36 før hans beste resultat kom i andre omgang, mens det ble et dødt forsøk i den tredje.

  Thomsen måtte ha fått til bedre enn 20,01 for å bli blant de åtte som fikk være med videre i finalens tre siste omganger.

  Tidligere på dagen havnet han på 8.-plass med 20,32 som bestenotering i kvalifiseringen.

  Forrige måned ble Thomsen nummer ti i VM-finalen. Der var hans lengste støt på 20,66 meter. Han har 20,89 som sesongbeste og en personlig rekord på 21,09. (NTB)

  EM friidrett 2022 i München
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Skotheim på tredje i EM-tikampen

  Sander Skotheim er nummer tre sammenlagt etter fem øvelser i tikampen i friidretts-EM. Han klatret flere hakk som bestemann i høyde, og leverte en sterk 400 meter.

  Tiden 48,30 var klar personlig rekord for Skotheim.

  – Det var gøy, men det var helt jævlig. Det var tungt på slutten, sa en tydelig utslitt Skotheim til NRK.

  På høydehopp leverte han et hopp på 2,11 meter var det ingen i feltet som greide å slå. Innsatsen tok Skotheim opp fra 5.- til 3.-plass i sammendraget med en poengscore på 4324.

  Simon Ehammer fra Sveits topper tikampen med 4661 poeng, italienske Dario Dester er toer med 4327 poeng.

  Skotheim åpnet tikampen med å løpe 10,98 på 100 meter. Deretter ble det 7,56 meter i lengde. 20-åringen var med det oppe på 3.-plassen totalt. I kule noterte han 13,65 meter. (NTB/NRK)

  EM friidrett 2022 i München
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste