Holund vrakes fra stafetten – selv om treneren mener han hadde fortjent plassen

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Hans Christer Holund vrakes fra stafetten på tross av sterke prestasjoner i OL. – Han er veldig, veldig lei seg, for han fortjener det, sier treneren.

Vinter OL , Olympiske leker, i Pyeongchang 2018.

LANGT NEDE: Hans Christer Holund tar stafettvrakingen tungt. Nå ser han fram mot femmila som han er lovet å få gå.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Didrik Tønseth får gå første etappe på morgendagens stafett. Det blir hans første distanse i OL.

Dermed vrakes Hans Christer Holund, som allerede har levert gode resultater i OL. På tremila tok han bronse, og på gårsdagens 15-kilometer ende han på en solid sjetteplass.

– Hans Christer er selvsagt veldig, veldig skuffa og veldig, veldig lei seg for at han ikke får lov å gå, for han fortjener det. Men vi har da valgt en annen, sier landslagstrener Tor-Arne Hetland til NRK.

Stafettlaget ser slik ut:

 1. Didrik Tønseth
 2. Martin Johnsrud Sundby
 3. Simen Hegstad Krüger
 4. Johannes Høsflot Klæbo

Ville gå andre etappe

– Det er et ganske dristig valg, fordi han har levert bra til nå i mesterskapet, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Trener Tor-Arne Hetland forklarer valget slik:

– Hans Christer Holund har dokumentert solid, solid form i OL. Magefølelsen sier én ting og hjertet noe annet. Men vi har hørt på magefølelsen, og sagt at Didrik Tønseth er den som er best på ti kilometer klassisk av de to, sier Hetland.

Hetland opplyser at Tønseth og Niklas Dyrhaug gikk et testløp tidligere i uka. De gikk rundt åtte kilometer klassisk fellesstart. NRK vet at Dyrhaug slo Tønseth i spurten, uten at det sikret ham en plass på stafettlaget.

Didrik Tønseth

PÅ RESERVEBENKEN: Didrik Tønseth var forberedt på at han kunne bli ren OL-turist, men landslagsledelsen fant en oppgave til ham.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Tønseth med to VM-gull

– Dette er knallhardt og beintøft, og gutta vet de er med på verdens beste langrennslandslag, og da kommer det sånne ting. Vi har tenkt lenge på det og hatt flere møter, og diskutert fram og tilbake. Men det er ingen klare ting som gjør at Holund ikke skal gå, annet enn at vi tror Didrik Tønseth løser den oppgaven bedre.

Tønseth har god erfaring som stafettløper, og var med på å vinne VM-gull både i 2015 og 2017.

Da NRK møtte ham på utøverhotellet tidligere i OL, fryktet Tønseth imidlertid å ende opp som reserve på samtlige øvelser.

Etter gårsdagens 15 kilometer sa Hans Christer Holund at han ville på andre etappe på stafetten. Men den etappen ville også Martin Johnsrud Sundby gå.

– Den får han ikke. Han får eventuelt nøye seg med en første etappe, sa Martin Johnsrud Sundby.

Holund klar for femmila

Fredrik Aukland sier at de tre siste etappene har vært klare, men at det har vært noe tvil rundt hvem som skal gå den første etappen.

– Holund har en tredjeplass og en sjetteplass til nå i OL, men han er ikke spesialist på hverken klassisk eller på første etappe. Derfor får Didrik Tønseth nå gå, sier Aukland.

Overfor NRK bekrefter Tor-Arne Hetland at Holund allerede har fått klarsignal for femmila i OL som plaster på såret.

– Hans Christer Holund skal gå femmila neste lørdag, sier han.

Siste nytt

 • Medier: Meling klar for Nimes

  Birger Meling er klar for den franske klubben Nimes. 25-åringen har skrevet under på en treårsavtale med klubben som ble nummer 18 i Ligue 1 sist sesong. Det skriver både NTB og VG mandag formiddag.

  Ifølge NTB blir Meling presentert senere mandag.

  Birger Meling
  Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK
 • Hovland klatra til 42.plass

  Etter Viktor Hovlands 12.-plass i PGA-turneringa i Detroit er nordmannen nummer 42 på verdsrankingen. Det er tre plassar opp frå juni, då han skreiv historie som første nordmann i historia inne på topp 50 i PGA.

  Hovland har klatra raskt på PGA-rankingen. For eitt og eit halvt år sidan var han nummer 1157.

  Også Kristoffer Ventura klatra på lista i helga. Han blei nummer 21 i Detroit, og er nummer 170.

  Viktor Hovland
  Foto: Gregory Shamus / AFP
 • 77 prosent trur ikkje på Tokyo-OL

  77 prosent av japanarane har ikkje tru på at det blir OL i Tokyo i 2021, viser ei meiningsmåling. Berre 17 prosent trur på OL neste år.

  Arrangørane har varsla eit enklare OL for å hindre smitte og for å redusere kostnadene.

  OL er utsett frå i år til neste år på grunn av pandemien.

  Tokyo 2020
  Foto: Koji Sasahara / Koji Sasahara

Sendeplan

Kl. Program Kanal