– Har for lite respekt for hverandre

KARLSTAD (NRK.no): Marius Holtet skylder ikke på noen for at han pådro seg en smell for mye. Likevel oppfordrer han ishockeyspillere til å vise mer respekt når de går inn i taklinger.

Karrieren til landslagsspiller og ishockeyproff Marius Holtet henger i en tynn tråd. Etter en rekke hjernerystelser sliter hockeyspilleren med smerter og må ta det helt med ro. Nå er målet først og fremst å takle hverdagen med familien.

– Hockeytaklinger er noe man bør ha stor respekt for, sier Marius Holtet. Han vet hva han snakker om, etter å ha blitt utsatt for én for mye

Marius Holtet på sykehuset

Marius Holtet (t.v.) har slitt med store hodesmerter etter en hodeskade 30. desember i fjor. Det har resultert i mange sykehusbesøk. Her sammen med doktor Pashtun Shahim ved Sahlgrenska universitetssykehus.

Foto: NRK

– Det mest slitsomme er at man har dårlig tålmodighet. Alle som har femåringer hjemme vet hvor tålmodig man bør være. Den lunta er ikke så veldig lang. Det er ganske slitsomt, egentlig, å føle at man blir sint for det minste lille.

Marius Holtet (30) sitter ved kjøkkenbordet hjemme i Karlstad. Det bleke høstlyset strømmer inn gjennom de store vinduene og fyller rommet med varme. Det er et moderne, romslig og ikke minst praktisk kjøkken for familien på fire.

Det er ganske slitsomt, egentlig, å føle at man blir sint for det minste lille.

Marius Holtet

Holtet har formet kjøkkenet selv. Han er praktisk anlagt. Han liker å være kreativ, og han liker å arbeide med hendene. Normalt sett.

Akkurat nå er det helt uaktuelt å sette i gang nye oppussingsprosjekter. Like lite aktuelt er det å gå på jobb som ishockeyspiller i den svenske toppklubben Färjestad.

– En hard smell

Marius Holtet jubler med Jonas Holøs etter scoring

Marius Holtet (t.v.) jubler sammen med lagkamerat Jonas Holøs etter en av de fire scoringene Holtet laget mot Frankrike i VM-kampen i 2011.

Foto: Sandberg, Fredrik / NTB scanpix

Vi skrur tiden tilbake til 30. desember. På fjorårets nest siste dag spiller Färjestad bortekamp mot Leksand.

Slik husker Marius Holtet selv det som skjedde:

– En hard smell var det jo. Det var bak mål, og jeg datt litt framover. Da kom det en og skulle hente pucken, han kom i stor fart og så fikk jeg hofta hans rett i siden av hodet, beskriver han.

Jeg var ikke meg sjøl. Jeg var dårlig, gikk på tabletter, nekta å si at jeg hadde vondt.

Marius Holtet

– Hva skjedde etterpå?

– Synet ble dårligere på høyre øye, jeg så dårlig på høyre øye hele den kvelden. Men jeg hadde ikke noe vondt i hodet eller noen ting. Kom til jobben som vanlig dagen etter. Var mer trøtt og sliten, mer enn vanlig. Så spilte jeg match noen dager etterpå. Da begynte det å komme. Hodeverken. Jeg var ikke meg sjøl. Jeg var dårlig, gikk på tabletter, nekta å si at jeg hadde vondt.

Til slutt klarte ikke Marius Holtet å lure verken seg selv eller folk rundt seg. Han fikk beskjed av treneren om å ta seg en pause.

– Føltes som det aldri ble bedre

Etterpå har det blitt med et par spede forsøk på å komme tilbake. For i stedet for å bli bedre, ble Holtet bare verre.

Hodet hadde fått akkurat én smell for mye.

Snart ti måneder senere tør Marius Holtet endelig si at det går bedre. Han er på ingen måte i nærheten av å kunne spille ishockey på toppnivå. Men han ser konturene av noe som begynner å ligne på et normalt familieliv.

De to tre-fire første månedene fra januar vil jeg helst ikke være med på igjen.

Marius Holtet

På de beste dagene kan han til og med spille litt hockey i gata sammen med sønnen Isak (5) og naboungene. I hvert fall kan han stå litt i mål.

Slikt tar 30-åringen alt annet enn for gitt. For ikke mange ukene siden virket også slike aktiviteter som utopi.

– De to-tre-fire første månedene fra januar vil jeg helst ikke være med på igjen. Da føltes det ut som om det aldri ble bedre. Det var ganske tøft, sier Holtet.

Saken fortsetter under bildet

Marius Holtet gatehockey

Litt gatehockey med sønnen Isak (5) er stort sett så langt Marius Holtet kan gå etter hodesmellen.

Foto: NRK

Lå bare i senga

Problemene har fortsatt utover sommeren, er der fortsatt – og ingen vet når de blir helt borte. Men selv om kveldene nå blir mørkere, ser altså Holtet litt lysere på livet.

– Nå har jeg ikke de dype dalene som jeg hadde i sommer, hvor det kunne være en og to uker hvor jeg ikke orket noen ting og bare lå på soverommet. Jeg føler det er blitt mye bedre, selv om det er to steg fram og ett tilbake hele tiden, påpeker ham.

Som de fleste kan begripe, er det adskillig mer framdrift i to steg fram og ett tilbake enn ett steg fram og to tilbake.

Fortsatt kan ikke Marius Holtet være med sønnen Isak (5) og datteren Nellie (2) opp på trampolina. Når han tar dem med seg på lekeland, blir han sittende ved et bord og se på dem.

Pulsen skal helst ikke økes. Lar han seg rive med i aktiviteter, straffes Holtet med hodepine og utmattelse. Han blir veldig fort sliten. Altfor fort sliten.

Listet seg på tå

Man tasset rundt på tå. Barna skulle helst ikke lage lyd. Hele energien i familien var lav.

Sarah Holtet
Sarah Holtet

Sara Holtet håper ektemannen Marius gir seg med hockey etter hodesmellene.

Foto: NRK

Dagen før NRK.no kom på besøk, prøvde han seg på en runde golf. Han kom rundt. Men det kostet.

Noen dager etter besøket, prøvde han seg på en lett joggetur. Det gikk ikke i det hele tatt.

Å hente Nellie på «dagis» og Isak på skolen går bra nå. Kjøreturen er bare et par minutter. Å spise middag med familien, går utmerket. Ungene trenger ikke engang sitte musestille for at pappa skal orke å være i nærheten.

Det er naturligvis en lettelse også for kona Sara.

– De første månedene var absolutt den tyngste tiden. Da lå han der bare. I sofaen eller sengen. Vi kunne ikke ha besøk av venner. Ingenting fungerte. Man tasset rundt på tå. Barna skulle helst ikke lage lyd. Hele energien i familien var lav, forteller hun over middagen, akkompagnert av gafler som klirrer mot tallerkener.

Hun var selvsagt bekymret, for mannen sin og for framtida.

– Det er klart at man lurer på hva som skjer og om han vil bli bra. Man ser stor forskjell fra mai. Det går den rette veien, konstaterer hun.

– Tåler ikke ny smell

Det er de små framskrittene de snakker om. Det er det de gleder seg over, både barn og voksne, i familien Holtet.

Den av dem som er mest opptatt av å se Marius Holtet tilbake på isen, er Isak. Selv har ikke Holtet avskrevet et comeback, men han har fortrengt tanken på det.

– Man har kommet over den dumpa hvor man absolutt skal tilbake til hockeyen. Det viktigste nå er å kunne bli med på ting jeg var med på, uten å måtte hvile en time fordi hodet ikke orker mer.

Redselen for ikke å skulle bli bra igjen, er i ferd med å slippe taket.

– Jeg er mer bekymret for hvor lang tid det vil ta. Jeg tror det vil bli bra, sier han, samtidig som han innrømmer at han er spent og usikker på hvor lang tid det vil ta før han kan kalle seg hundre prosent frisk.

Man nekter å være skada og tenker at det går vel over.

Marius Holtet

Han gjør seg også noen tanker om hva som blir konsekvensen hvis hodet får seg en ny smell.

– En ny smell mot hodet vil jeg ikke tåle i det hele tatt, erkjenner han.

Har lært – for sent

Marius Holtet skylder ikke på noen andre enn seg selv for at han har havnet i situasjonen han nå befinner seg i. Det er ikke ytre press som gjør at han kanskje har gitt seg selv for lite tid til å bli restituert etter mange hodesmeller gjennom en tøff ishockeykarriere.

– Den eneste som har presset, er meg selv. Man nekter å være skada og tenker at det går vel over. Det er vel den tankegangen man har kjørt gjennom hele karrieren. Nå har jeg lært at det ikke bare er hodepine som indikerer at man har hjernerystelse. Det har jeg nok lært meg nå. Det var kanskje i seneste laget ...

Nå tenker Holtet på om noen av smellene kunne ha vært unngått, og ikke minst hvordan de kunne ha vært unngått.

Etterpåklokskapen kommer ikke til å hjelpe ham. Men hvis noen lytter til det han sier, kan det hjelpe andre ishockeyspillere som ennå ikke har fått skadelige smeller mot hodet.

Etterlyser respekt

– Det som slår meg først, er at spillerne har for lite respekt for hverandre. Det finnes spillere som går inn med alt man kan, uten tanke på at man kan skade folk. Det er ganske mange smeller som kommer av at andre gjør noe respektløst, og konsekvensene kan bli ganske store. Dette er noe man må lære fra begynnelsen, som ung spiller, sier Holtet.

Det er ganske mange smeller som kommer av at andre gjør noe respektløst, og konsekvensene kan bli ganske store

Marius Holtet

Det andre han peker på, er et åpenbart paradoks.

– Beskyttelsesutstyret er blitt hardere. Du kan stoppe en puck i 200 kilometer i timen, så hardt er beskyttelsesutstyret nå. Men hvis man blir truffet i ansiktet av en beskyttende skulderkåpe på en spiller på hundre kilo som kommer inn i stor fart, så er det stor kraft som treffer en direkte i hodet. En flink matematiker kan regne ut det, oppfordrer Marius Holtet.

Selv har han ikke tenkt å regne på det. Han har helt andre ting å jobbe med.

Og følgende kommentar fra kona Sara er kanskje det aller beste beviset på at den bratteste kneika forhåpentligvis er et tilbakelagt stadium:

– Nå begynner den glade Marius å komme frem!

Siste nytt

 • Solberg imponerte i debuten

  Oliver Solberg var kun 0,9 sekund unna klasseseier i sitt første løp som rallyproff for Hyundai. Kommende uke starter den nye VM-sesongen.

  19-åringen havnet kun bak hjemmehåpet Teemu Asunmaa i klassen for R5-biler i finske Arctic Lapland Rally. Han imponerte stort ved å være raskest på den femte fartsprøven, som var 25 kilometer lang. (NTB)

  Oliver Solberg Rally Sweden
  Foto: Micke Fransson/tt / NTB
 • Knepen Chelsea-seier

  Det så lenge vanskelig ut for Chelsea å bryte ned Fulham. Men Mason Mount reddet sine lagkamerater da han satte 1-0 sent i andre omgang.

  Fra før hadde Antonee Robinson fått rødt kort, uten at det hjalp nevneverdig for Chelsea.

  Timo Werner startet på benken, og var nære å punktere. Men alene med keeper bredsidet han ballen utenfor.

  Lampard
  Foto: Mike Hewitt / AFP
 • Frankrike vann igjen

  Frankrike slo greit Austerrike 35-28 i Norges gruppe laurdag kveld, og tok eit stort steg mot gruppesiger. Dei slo Norge 28-24 i første kamp torsdag.

  Norge møter Sveits seinare i kveld, og Austerrike måndag.

  Frankrike jubler for håndballseier
  Foto: Anne-christine Poujoulat / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal