Hopp til innhold

Norges nye yndling fikk klar beskjed fra Gamsten – det endret alt

Marcus Holmgren Pedersen (21) har på kort tid spilt seg inn i hjertene til både Norge- og Feyenoord-fansen. Nå takker han sin nye mentor; Morten Gamst Pedersen (40).

Holmgren Pedersen og Gamst

MENTOR: Marcus Holmgren Pedersen bruker Morten Gamst Pedersen som mentor for å få mest mulig ut av karrieren.

Foto: Montasje Bildbyrån/NTB

Siden den uventede landslagsdebuten mot Nederland (1-1) i september, har 21-åringen på rekordtid blitt en av de viktigste brikkene på Ståle Solbakkens nye Norge.

Høyrebacken, som vekker oppsikt både med en enorm fart, stor utholdenhet og presis innleggsfot, har hatt en enorm utvikling både for Norge og Feyenoord siden overgangen fra Molde i sommer.

– Jeg hadde et håp om å kanskje komme meg inn på landslaget innen et år, hvis jeg gjorde det bra i Feyenoord. Men at det skulle gå så fort, det hadde verken jeg eller noen andre trodd, sier Holmgren Pedersen til NRK.

Marcus Holmgren Pedersen

TRIVES: Marcus Holmgren Pedersen har fin utsikt fra leiligheten i Rotterdam.

Foto: Allan Klo / NRK

Vi treffer ham hjemme i leiligheten i Rotterdam.

Der nevner han en annen finnmarking som forklaring på fremgangen. De siste årene har han nemlig fått mye hjelp av Morten Gamst Pedersen, som altså er fra Vadsø.

Fikk klar beskjed fra Gamst

Den tidligere Premier League-proffen er blitt en viktig person i Holmgren Pedersens karriere.

– Jeg spilte med ham i Tromsø, og vi ble relativt godt kjent der. Etter at jeg dro til Feyenoord og kom på landslaget, har vi hatt en fin og relativt tett dialog. Han har hjulpet meg med gode råd og kommet med innspill og tips om hva jeg kan gjøre og gjøre bedre. Han er nesten blitt en mentor for meg, beskriver han.

Særlig ett råd har han tatt til seg fra Gamsten.

Han fikk nemlig klar beskjed om hvordan han kunne skille seg ut fra de han konkurrerer med.

– Han ba meg bli Norges beste back når det gjelder innlegg. Det ville vekke interesse. Jeg har jo åpenbart trent veldig mye på det, og blitt mye bedre. Dette har igjen resultert i at jeg har økt antall målpoeng. Det har vist seg å være attraktivt, sier han.

– Jeg har trent veldig mye på innlegg for å heve innleggskvaliteten, men også slå smartere innlegg, legger han til.

rFosKTiTJ44

GIR RÅD: Morten Gamst Pedersen roser landslagets nye finnmarking.

Foto: Erlend Aas / NTB

Etter en lang periode som utenlandsproff og landslagsspiller, har Gamst Pedersen valgt å avslutte spillerkarrieren i Alta.

Han skjønte raskt at Pedersen var noe utenom det vanlige.

– Jeg spådde ham egentlig en god fremtid tidlig hvis han var villig til å gjøre jobben. Den jobben har han lagt ned, og han har vært nysgjerrig hele veien. Det har kanskje gått litt fort, men sånn er det, noen går det fortere enn andre med. Det er utrolig morsomt at han har fått en så fin start i Feyenoord, sier Gamst til NRK.

– Stjålet hjertene til fansen

Med Holmgren Pedersen på laget har Feyenoord gjort det meget bra i sesonginnledningen, nordmannen har startet ti av elleve kamper og levert fire målgivende pasninger.

Laget ligger foreløpig på tredjeplass på tabellen, to poeng bak Ajax og PSV, men med én kamp mindre spilt.

Frank Arnesen, sportsdirektør Feyenoord, er blitt en stor tilhenger av klubbens nye stjernespiller.

– Han har gjort det fremragende. Han har allerede flere målgivende pasninger, og med løpene, hurtigheten og innleggene hans, har han allerede stjålet hjertene til fansen vår, sier Arnesen til NRK.

Frank Arnesen

FULL AV LOVORD: Frank Arnesen, sportsdirektør Feyenoord.

Foto: Allan Klo / NRK

Arnesen overrasket

Den profilerte dansken fullroser backen for måten han har taklet overgangen fra Molde på.

– Han er en ung gutt som kom hit fra Norge. Med all respekt for den norske ligaen er det andre omgivelser her. Den nederlandske ligaen er vanskeligere å spille i, både fysisk, men også teknisk og taktisk. Men han har helt fra starten av gjort det fremragende, sier Arnesen.

– Er du overrasket over at det har gått så fort?

– Ja, det er jeg. Men han har fortsatt noe han må forbedre, særlig i forsvar, men det er jo helt naturlig når han er 21 år. Men vi er selvfølgelig overrasket, sier sportsdirektøren.

Han påpeker at noe av grunnen til at nordmannen fikk sjansen tidlig, er at det oppsto en langvarig skade på klubbens vanligvis faste høyreback.

– Han hadde ingen konkurrent de første månedene, men han kom inn og tok fantastisk bra vare på sjansen. Noen ganger skal man ha litt flaks. Nå er han fast, har kommet seg inn på landslaget og gjort det bra der også.

Kommer Norge til VM?

Allerede kobles Holmgren Pedersen til større klubber, og i italiensk presse er det rapportert interesse fra José Mourinho og Roma.

Frank Arnesen tror nordmannens karrierepil kan fortsette å peke rett oppover hvis han klarer å bevare roen og fokuset på det som skal til for å utvikle seg.

– Han har en stor fremtid. Han må fortsatt lære mye, slik alle unge må, men har alle forutsetninger. Han er et fysisk prakteksemplar, han er hurtig og har bra innlegg. Han er også i fantastisk form og kan sprinte omtrent hele kampen, sier Arnesen.

Jeg tror Marcus kan nå langt, og han har kommet seg om bord på et tog som kjører. Han må sørge for å bli værende der. Da må han holde hodet kaldt, fokusere på det han må lære, så ser vi om et par år hvor langt han er kommet, legger han til.

I VM-kvalikens siste kamp venter nettopp Nederland for Norge og Holmgren Pedersen.

Kampen skal spilles i Rotterdam, der både han og Fredrik Aursnes spiller sine hjemmekamper for Feyenoord. Stadion De Kuip huser 50.000 tilskuere og ville trolig vært en enorm «boost» for de oransjekledde i kampen om VM-plass.

Men nå blir det trolig lockdown og ingen på tribunen.

– Det er den viktigste kampen vi har spilt på veldig, veldig lenge. Det blir knalltøft å komme hit, og hele laget må spille på vårt beste om vi skal klare det, sier Holmgren Pedersen.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal