Reagerer på Høgmos etterlønn: – Hele seansen ble feil

ULLEVAAL/MARIENLYST (NRK): Per-Mathias Høgmo får NFF-lønn ut 2017 selv om fotballpresident Terje Svendsen hevder det var landslagssjefen selv som tok initiativ til å gi seg.

Per-Mathias Høgmo går av som landslagssjef, et år før kontrakten utløper.

Onsdag klokken 09.30, kun rundt 12 timer etter at toppfotballsjef Nils Johan Semb varslet at man skulle starte en evalueringsprosess, kom meldingen om at Per-Mathias Høgmo og NFF er enige om å avslutte samarbeidet ett år før kontrakten utløper.

– Høgmo får full lønn i henhold til kontrakt ut 2017. Lønn fra eventuelle andre jobber i idretten i 2017 vil trekkes fra lønnen han har kontraktsmessig krav på av NFF, meldte fotballforbundet i en pressemelding.

Spillerne skal ikke ha blitt informert før i formiddag, men NRK vet at støtteapparatet ble informert i går kveld. På pressekonferansen på Ullevaal stadion onsdag formiddag fortalte både Høgmo selv og fotballpresident Terje Svendsen at det var 56-åringen som tok initiativet til å avslutte arbeidsforholdet etter gode samtaler med generalsekretær Kai-Erik Arstad.

Får lønn ut 2017

Kommunikasjonssjef Yngve Haavik innledet hele seansen med å be Høgmo fortelle «bakgrunnen for at han hadde valgt å slutte». Svendsen fikk spørsmål om hvordan han reagerer på at «Høgmo slutter ett år før kontrakten utløper».

– Med den informasjonen jeg fikk i går var det naturlig at vi hadde gode samtaler. Det står stor respekt av den beslutningen Per-Mathias har tatt, sier Svendsen, og svarte så følgende på hvordan man hadde løst det kontraktsmessige:

– Per-Mathias tok initiativet selv og vi hadde en veldig god dialog. Vi forholder oss til kontrakten. Jeg ser noen medier har spekulert i sluttpakker og slike ting, men det er overhodet ikke riktig. Her er det en kontrakt som sier at Per-Mathias er engasjert ut 2017, og de forpliktelsene har forbundet forholdt seg til. I tillegg har Per-Mathias imøtekommet oss og sagt at dersom han får en ny jobb innen idretten vil godtgjørelsen fra NFF bli avkortet.

Lise Klaveness

NRKs fotballekspert Lise Klaveness.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Høgmo skal ha en årslønn på rundt fire millioner kroner i NFF. NRK-ekspert Lise Klaveness mener NFF-ledelsen fremsto «lite forberedt» og kaller det hele «en god sluttpakke».

– Dette er jo en sluttpakke. Avtalen går på at Høgmo skal jobbe som trener i fire år. Slutten han før den tiden uten konflikt, og får betalt for det, er det en sluttpakke. Å si noe annet er rett og slett feil. Hvis han slutter og bryter avtalen har han ikke rett på lønn etter at han slutter å jobbe. Dette er nok en mislykket forsøk på å få frem en vennskapelig avskjed. Hele seansen ble feil, sier Klaveness.

Kaller det ikke sluttpakke

Under pressekonferansen spurte NRK om man kunne garantere at det Høgmo som tok det første initiativet til å skille lag.

– Jeg kan godt svare på det. Her er det Per-Mathias som har tatt initiativet. Jeg kom ned til Oslo i går, og det var egentlig ikke forhandlinger, men vi hadde en dialog på hvordan dette skulle gjøres. Per-Mathias hadde tenkt gjennom det. Det er han som har tatt initiativet, gjentar Svendsen.

Yngve Haavik tok så ordet for å påpeke at det var Kai-Erik Arstad, og ikke Høgmo, som tok initiativet til samtalen mellom dem to før Svendsen ble involvert.

– En av tingene Per-Mathias sa i forberedelsene til denne pressekonferansen, som jeg syns han sa veldig bra, var at det var godt å gå inn her nå og vi kan si absolutt alt slik det har vært, sier Arstad.

Flere journalister stilte så spørsmål om hvorfor Høgmo får lønn ut 2017 dersom det stemmer at han går frivillig.

– Det er veldig enkelt. Vi har en kontrakt der han har krav om å stå i stillingen til og med 2017. Det er helt normalt at man får en sluttavtale knyttet til det. Han har ikke fått noe i tillegg til det han rettsessig har krav på i forhold til den kontrakten han har med NFF. Det er ikke noe sluttpakke eller noe som helst, men vi forholder oss til kontrakten slik den løper, sier Svendsen før Haavik igjen tar ordet:

– Det er viktig å presisere at Per-Mathias ikke har trukket seg, men vi har i fellesskap blitt enige om at det beste for norsk fotball er at han slutter som landslagssjef.

10 seirer på 35 kamper

– Etter 26-27 år i bransjen har jeg lært meg å ta ut distanse for å være mer klarsynt. Det var vel over helgen ting begynte å modnes, og jeg hadde en god samtale med Kai Erik hvor vi kastet litt ball. Jeg tok det tilbake til familien og drøftet det nøye før vi endte opp med at dette var det riktige, sier Høgmo.

Han begrunnet avgangen med at trykket på spillerne og organisasjonen rundt laget ble for stort med resultatene som bakteppe. På spørsmål om han har følt mistililt fra ledelsen i NFF svarte han kontant nei.

– Det kjennes riktig at jeg trer tilbake. Ellers føles det som man setter seg selv over laget. I den situasjonen her blir det feil. Etter tapet mot Aserbajdsjan økte trykket, og det ble forsterket etter Tsjekkia. Da er det viktig som toppleder å vurdere sin egen situasjon, sier Høgmo.

Treneren fikk 35 kamper ved roret etter han tok over i 2013. Fasiten ble ti seirer, sju uavgjort og 18 tap. På spørsmål om hva han vil huske av positive opplevelser trakk Høgmo frem den forrige kvalifiseringen og bortekampen mot Italia.

Laster Twitter-innhold
Høgmo vil bli lønnet av NFF ut 2017

Siste nytt

 • Eks-verdensrekordholder utestengt

  Den kenyanske friidrettsprofilen Abraham Kiptum får fire års utestengelse for brudd på antidopingreglementet.

  Friidrettens integritetsenhet (AIU) bekrefter beslutningen på sin Twitter-konto.

  Kiptum, som i fjor satte verdensrekord på halvmaraton, ble midlertidig suspendert 26. april i år som følge av et regelbrudd relatert til hans blodpass.

  Alle Kiptums resultater siden 13. oktober 2018 er strøket fra historiebøkene.

  Kenyaneren løp inn til tiden 58.18 da han satte verdensrekord i Valencia i fjor. Tidligere i år forbedret landsmannen Geoffrey Kamworor rekorden til 58.01 i København.

  Abraham Kiptum
  Foto: Joaquin Sarmiento / AFP
 • Klepps suksesstrener gir seg

  Olli Harder gir seg som trener for Klepps toppserielag i fotball. Harder bekrefter beslutningen overfor Stavanger Aftenblad.

  – Det er en vanskelig avgjørelse. Jeg har jobbet med denne gruppen i tre år, og det har vært en ære. Men tiden er inne. Jeg må ta neste steg, sier han til avisen.

  Klepp styrer mot bronsemedalje i toppserien for kvinner denne sesongen. Harder har gjort klubben til et stabilt topplag.

  33-åringen fra New Zealand kom til Klepp fra jobben som trener i Amazon Grimstad. Han overtok Klepp i 2017.

  Hvor veien går videre har han ikke bestemt seg for.

  Olli Harder
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Ingebrigtsen ble månedens utøver

  Jakob Ingebrigtsen er stemt fram til utmerkelsen månedens utøver hos Det europeiske friidrettsforbundet for juli. Det skriver forbundet på Twitter. Yngstebror Ingebrigtsen satte i slutten av oktober ny norsk rekord på 10 kilometer under «Hytteplanmila». Tiden på 27:54 er også europeiske U20-rekorden på distansen.

  Jakob Ingebrigtsen
  Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal