Høgmo overrasker spillerne: – Aldri vært gjort i Norge

BERLIN/OSLO (NRK): NRK ble med landslagssjefen da han dro til Berlin for å besøke Per Ciljan Skjelbred. Ett av hans 150 reisedøgn i året.

Høgmo besøker Skjelbred i Tyskland.

MIDDAG: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo og kaptein Per Ciljan Skjelbred under Høgmos besøk i Berlin.

 • Se Sportsrevy-reportasjon fra Berlin-turen i videovinduet over.

– Involvering, det er den ene «I-en» min det, sier Per-Mathias Høgmo.

Landslagssjefen snakker engasjert. Han er på vei til Berlin for å se Hertha med Per Ciljan Skjelbred og Rune Jarstein spille mot Köln hjemme på Olympiastadion. NRK har fått være med på reisen. En av mange turer Høgmo og støtteapparatet hans gjennomfører for å komme tettere på spillerne.

Etter seirene over Bulgaria og Kroatia råder det en gryende optimisme før oppgjørene mot Malta og Italia senere i oktober. Norge har fått troen på EM-sluttspill i Frankrike neste sommer, og Høgmo har igjen fått arbeidsro.

På veien blar han i notatene, og drar fram et sitat fra den danske filosofen Søren Kierkegaard om hvordan læring best overføres. Gjennom dialog, involvering og empati.

Høgmo på Brandenburger Tor

DU OG Æ?:Det blir mye fotball, men i noen timer tillater Per-Mathias Høgmo seg å være turist også. Her er han innom Branderburger Tor.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– For i sannhet kunne hjelpe en annen må jeg forstå mer enn han, men dog vel først og fremst forstå det han forstår. Gjør jeg ikke det, hjelper min merforstående ham ikke, siterer Høgmo.

Bruker flyturen til å jobbe

Mange og lange flyturer er en del av hverdagen til landslagssjefen som anslår at han har rundt 150 reisedøgn i året. En investering kaller han det. Besøkene gir ham bedre kontakt med spillerne, og muligheten til å se dem live.

– Det handler om å være godt forberedt og å bygge et lag. Vi ønsker å være mest mulig tett på hverandre, sier han.

Reising gir han mulighet til å bygge relasjoner, mens flyturene går med til lesing, skriving og å tenke utvikling, forteller han. Ytterligere forberedelser før skjebnekampene mot Malta og Italia 10. og 13. oktober.

– Dermed blir det en god utvikling i å reise. Det blir en utviklingsarena, for å si det på den måten, humrer Høgmo selvironisk.

Høgmo på Olympiastadion

Høgmo på plass på Olympiastadion.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Føler man bli sett og hørt

Per Ciljan Skjelbred er strålende fornøyd med å få landslagssjefen til Berlin.

– Jeg har vært med på landslaget en del år, og har aldri hatt besøk av noen egentlig. Det Per-Mathias startet for noen år siden, det er noe som er litt revolusjonerende. Det har aldri blitt gjort før tror jeg. I alle fall ikke i Norge.

Både Skjelbred og Rune Jarstein spilte hele kampen da Hertha Berlin slo Köln 2-1 med Høgmo på tribunen. Begge får gode skussmål av landslagssjefen.

– Spillerne ønsker å ha kontakt med treneren sin, og også med assistenten, som Martin, som ringer rundt og snakker med oss. Det betyr jo mye å ha en dialog. Du føler at du blir sett og at de følger med på hva du gjør i hverdagen din, sier Skjelbred.

Siste nytt

 • Pangstart for Fati og Barcelona

  17-åringen Ansu Fati dominerte mot Villarreal med to mål og skaffet straffe da Barcelona vant 4-0 i sin serieåpning.

  Allerede i løpet av kampens 20 første minutter hadde Fati blitt tomålsscorer og gitt Barcelona en pangåpning på La Liga-sesongen.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Glimt vant tross straffebom og rødt

  Bodø/Glimt fortsetter ufortrødent videre. Mot Vålerenga ble det ny seier og ledelsen i ligaen er nå på hele 18 poeng.

  Glimt ledet 2-0 til pause etter mål av Kasper Junker og Philip Zinckernagel. Etter pause var Glimt svakere. Jens Petter Hauge bommet på straffe og Marius Lode ble utvist, men Vålerenga klarte ikke utnytte overtallet.

  Bodø/glimt vålerenga 27. september 2020
  Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK
 • Markus Henriksen klar for Rosenborg

  Markus Henriksen er tilbake i Rosenborg-drakt for første gang siden 2012. 28-åringen har skrevet under på en kontrakt ut 2024, melder RBK.

  Trønderen vender tilbake til moderklubben etter å ha vært klubbløs siden kontrakten med Hull gikk ut denne sommeren.

  Markus Henriksen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal