Hopp til innhold

Høgmo overrasker spillerne: – Aldri vært gjort i Norge

BERLIN/OSLO (NRK): NRK ble med landslagssjefen da han dro til Berlin for å besøke Per Ciljan Skjelbred. Ett av hans 150 reisedøgn i året.

Høgmo besøker Skjelbred i Tyskland.

MIDDAG: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo og kaptein Per Ciljan Skjelbred under Høgmos besøk i Berlin.

  • Se Sportsrevy-reportasjon fra Berlin-turen i videovinduet over.

– Involvering, det er den ene «I-en» min det, sier Per-Mathias Høgmo.

Landslagssjefen snakker engasjert. Han er på vei til Berlin for å se Hertha med Per Ciljan Skjelbred og Rune Jarstein spille mot Köln hjemme på Olympiastadion. NRK har fått være med på reisen. En av mange turer Høgmo og støtteapparatet hans gjennomfører for å komme tettere på spillerne.

Etter seirene over Bulgaria og Kroatia råder det en gryende optimisme før oppgjørene mot Malta og Italia senere i oktober. Norge har fått troen på EM-sluttspill i Frankrike neste sommer, og Høgmo har igjen fått arbeidsro.

På veien blar han i notatene, og drar fram et sitat fra den danske filosofen Søren Kierkegaard om hvordan læring best overføres. Gjennom dialog, involvering og empati.

Høgmo på Brandenburger Tor

DU OG Æ?:Det blir mye fotball, men i noen timer tillater Per-Mathias Høgmo seg å være turist også. Her er han innom Branderburger Tor.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– For i sannhet kunne hjelpe en annen må jeg forstå mer enn han, men dog vel først og fremst forstå det han forstår. Gjør jeg ikke det, hjelper min merforstående ham ikke, siterer Høgmo.

Bruker flyturen til å jobbe

Mange og lange flyturer er en del av hverdagen til landslagssjefen som anslår at han har rundt 150 reisedøgn i året. En investering kaller han det. Besøkene gir ham bedre kontakt med spillerne, og muligheten til å se dem live.

– Det handler om å være godt forberedt og å bygge et lag. Vi ønsker å være mest mulig tett på hverandre, sier han.

Reising gir han mulighet til å bygge relasjoner, mens flyturene går med til lesing, skriving og å tenke utvikling, forteller han. Ytterligere forberedelser før skjebnekampene mot Malta og Italia 10. og 13. oktober.

– Dermed blir det en god utvikling i å reise. Det blir en utviklingsarena, for å si det på den måten, humrer Høgmo selvironisk.

Høgmo på Olympiastadion

Høgmo på plass på Olympiastadion.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Føler man bli sett og hørt

Per Ciljan Skjelbred er strålende fornøyd med å få landslagssjefen til Berlin.

– Jeg har vært med på landslaget en del år, og har aldri hatt besøk av noen egentlig. Det Per-Mathias startet for noen år siden, det er noe som er litt revolusjonerende. Det har aldri blitt gjort før tror jeg. I alle fall ikke i Norge.

Både Skjelbred og Rune Jarstein spilte hele kampen da Hertha Berlin slo Köln 2-1 med Høgmo på tribunen. Begge får gode skussmål av landslagssjefen.

– Spillerne ønsker å ha kontakt med treneren sin, og også med assistenten, som Martin, som ringer rundt og snakker med oss. Det betyr jo mye å ha en dialog. Du føler at du blir sett og at de følger med på hva du gjør i hverdagen din, sier Skjelbred.

Siste nytt

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal