NRK Meny
Normal

Høgmo endrer til full RBK-dominans: – Mange er slitne av å høre trøndersk

Syv av 11 i det som trolig blir Norges startoppstilling mot Aserbajdsjan har tilknytning til Rosenborg. – Langt fra tilfeldig, sier landslagssjefen.

rbk

FÅR TROLIG SPILLE: De tidligere RBK-spillerne Ole Selnæs (liggende) og Per Ciljan Skjelbred var begge i lagoppstillingen som ble drillet på landslagstrening denne uka. Alexander Tettey (t.h) er også en av de tidligere RBK-spillerne i troppen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

henriksen

Markus Henriksen ser ut til å få starte i lørdagens VM-kvalifiseringskamp.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Vi fra Trondheim har spilt med hverandre helt siden vi var gutte- og juniorspillere. Vi kjenner hverandre ekstra godt, sier den tidligere RBK-spilleren Markus Henriksen.

Han er én av de 11 som er blitt drillet i det som fort kan bli Norges startoppstilling mot Aserbajdsjan på lørdag.

På treningen på Ullevaal denne uken så dette ut som laget Høgmo vil gå for i VM-kvalifiseringskampen:

Rune Jarstein, Jonas Svensson, Stefan Strandberg, Even Hovland, Haitam Aleesami, Pål André Helland, Markus Henriksen, Per Ciljan Skjelbred, Ole Selnæs, Adama Diomande og Joshua King.

– Positivt for landslaget

Flere spillere fra tapet mot Tyskland for en måned siden er i så fall byttet ut. Et fellestrekk er at Høgmo rett og slett endrer til en sterkere trønderdominans.

Syv av de 11 er enten formspillere fra den nyslåtte seriemesteren eller tidligere spillere som nå er proffer i utlandet.

Det kan minne litt om grepet Høgmo gjorde etter å ha tapt 3-0 mot Portugal i vår. Da byttet han ut en rekke spillere og satte inn flere av de samme som nå ser ut til å skulle spille - som Svensson, Selnæs, Helland og Diomande.

Det endte med seier over Island, et lag som like etterpå gikk helt til kvartfinalen i EM.

Henriksen mener det er en klar styrke for Norge at så mange av spillerne kjenner hverandre godt.

– Jo bedre samhandling man har, og jo bedre du kjenner spillerne, jo mer positivt er det. Hvis det blir slik i kamp, håper vi å kunne dra nytte av det, sier han.

Slitne av å høre dialekten

høgmo

Landslagssjef Per Mathias Høgmo forteller om en spesiell RBK-kultur.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Landslagssjef Per Mathias Høgmo sier det er langt fra tilfeldig at så mange av hans utvalgte kommer fra Rosenborg. Han peker på det han mener er en RBK-kultur.

– Norsk fotball har vært preget av Rosenborg i veldig, veldig mange år. De har hatt og har en veldig sterk kultur. De utvikler fotballspillere til sitt eget lag og mange har etablert seg internasjonalt. Det er ikke tilfeldig at det er så mange som har bakgrunn fra eller er i Rosenborg, sier han.

Henriksen forteller om mye av det samme.

– Alle fotballspillere fra Trøndelag har en drøm om å spille for Rosenborg. Alle vet om Rosenborgs historie, og du vokser kanskje opp med en litt tøffere mentalitet. Du vet at det stort sett er kun seier som er godt nok, sier midtbanespilleren, før han lattermildt legger til:

– Vi styrer mange av diskusjonene ved matbordet nå. Jeg regner med det er mange som er sliten av å høre trøndersk, for det er jo ikke den vakreste dialekten, smiler Henriksen.

Siste nytt

 • Kombinertgutta har signert avtalen

  Jørgen Graabak bekrefter overfor NRK at landslagsutøverne har signert utøverkontrakten med Norges skiforbund.

  NM kombinert sprint
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sykdom i Sverige-leiren

  Pontus Jansson, Filip Helander og Marcus Rohdén er rammet av magesyke før den viktige kampen mot Tyskland i morgen. – De tre ble dårlige i magen i går kveld, og vi lot dem bli hjemme for sikkerhets skyld, sa landslagssjef Janne Andersson.

  VM fotball 2018, Sverige - Sør-Korea.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Skarstein satte ny verdensrekord

  Birgit Skarstein forbedret sin egen verdensrekord med 23 sekunder på 2000 meter roing i Linz. Den forrige rekorden på 10:47,86 ble satt i Beograd for tre uker siden. – Det føltes som jeg svevde gjennom hele løpet, sier Skarstein etter rekorden.

  birgit skarstein
  Foto: Balint Czucz

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Belgia - Tunisia
VM-studio Fotball-VM 1998, menn, Frankrike: Brasil-Norge
Veien til VM: Mexico og Kroatia
VM fotball: Sør-Korea - Mexico
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Sør-Korea - Mexico
FIFA Fotball-VM 2018: Sør-Korea - Mexico
FIFA Fotball-VM 2018 Sør-Korea - Mexico og eliteserien Molde - Stabæk
FIFA Fotball-VM 2018: Tyskland - Sverige