Hopp til innhold

Høgmo endrer til full RBK-dominans: – Mange er slitne av å høre trøndersk

Syv av 11 i det som trolig blir Norges startoppstilling mot Aserbajdsjan har tilknytning til Rosenborg. – Langt fra tilfeldig, sier landslagssjefen.

rbk

FÅR TROLIG SPILLE: De tidligere RBK-spillerne Ole Selnæs (liggende) og Per Ciljan Skjelbred var begge i lagoppstillingen som ble drillet på landslagstrening denne uka. Alexander Tettey (t.h) er også en av de tidligere RBK-spillerne i troppen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

henriksen

Markus Henriksen ser ut til å få starte i lørdagens VM-kvalifiseringskamp.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Vi fra Trondheim har spilt med hverandre helt siden vi var gutte- og juniorspillere. Vi kjenner hverandre ekstra godt, sier den tidligere RBK-spilleren Markus Henriksen.

Han er én av de 11 som er blitt drillet i det som fort kan bli Norges startoppstilling mot Aserbajdsjan på lørdag.

På treningen på Ullevaal denne uken så dette ut som laget Høgmo vil gå for i VM-kvalifiseringskampen:

Rune Jarstein, Jonas Svensson, Stefan Strandberg, Even Hovland, Haitam Aleesami, Pål André Helland, Markus Henriksen, Per Ciljan Skjelbred, Ole Selnæs, Adama Diomande og Joshua King.

– Positivt for landslaget

Flere spillere fra tapet mot Tyskland for en måned siden er i så fall byttet ut. Et fellestrekk er at Høgmo rett og slett endrer til en sterkere trønderdominans.

Syv av de 11 er enten formspillere fra den nyslåtte seriemesteren eller tidligere spillere som nå er proffer i utlandet.

Det kan minne litt om grepet Høgmo gjorde etter å ha tapt 3-0 mot Portugal i vår. Da byttet han ut en rekke spillere og satte inn flere av de samme som nå ser ut til å skulle spille - som Svensson, Selnæs, Helland og Diomande.

Det endte med seier over Island, et lag som like etterpå gikk helt til kvartfinalen i EM.

Henriksen mener det er en klar styrke for Norge at så mange av spillerne kjenner hverandre godt.

– Jo bedre samhandling man har, og jo bedre du kjenner spillerne, jo mer positivt er det. Hvis det blir slik i kamp, håper vi å kunne dra nytte av det, sier han.

Slitne av å høre dialekten

høgmo

Landslagssjef Per Mathias Høgmo forteller om en spesiell RBK-kultur.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Landslagssjef Per Mathias Høgmo sier det er langt fra tilfeldig at så mange av hans utvalgte kommer fra Rosenborg. Han peker på det han mener er en RBK-kultur.

– Norsk fotball har vært preget av Rosenborg i veldig, veldig mange år. De har hatt og har en veldig sterk kultur. De utvikler fotballspillere til sitt eget lag og mange har etablert seg internasjonalt. Det er ikke tilfeldig at det er så mange som har bakgrunn fra eller er i Rosenborg, sier han.

Henriksen forteller om mye av det samme.

– Alle fotballspillere fra Trøndelag har en drøm om å spille for Rosenborg. Alle vet om Rosenborgs historie, og du vokser kanskje opp med en litt tøffere mentalitet. Du vet at det stort sett er kun seier som er godt nok, sier midtbanespilleren, før han lattermildt legger til:

– Vi styrer mange av diskusjonene ved matbordet nå. Jeg regner med det er mange som er sliten av å høre trøndersk, for det er jo ikke den vakreste dialekten, smiler Henriksen.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Milliardforlik i saken med overgrepsdømt turnlege

    Amerikanske myndigheter har inngått et forlik på nærmere 140 millioner dollar med ofrene for den overgrepsdømte turnlegen Larry Nassar.

    Justisdepartementet betaler i forliket et beløp tilsvarende rundt 1,5 milliarder norske kroner i forbindelse med krav fra 139 personer. Disse har beskyldt FBI for grov feilhåndtering av overgrepsbeskyldningene mot legen i 2015 og 2016. Justisdepartementet har vedgått svikt.

    Inkludert det siste forliket er det satt av rundt 1 milliard dollar av ulike instanser for å gi kompensasjon til flere hundre utøvere som Nassar
    skal ha foregrepet seg på under dekke av å behandle dem for idrettsskader.

    – Forliket vil ikke gjøre opp for den skaden som Nassar gjorde, men vi håper at det skal gi ofrene for ugjerningene hans noe av den viktige støtten de trenger for å fortsette legingen, sier fungerende visejustisminister Benjamin Mizer.

    I 2017 erkjente Nassar straffskyld for å ha misbrukt ti jenter. Den tidligere landslagslegen soner en fengselsstraff på inntil 175 år. (NTB)

    mn1xUzO0GqM
    Foto: Reuters
  • Roma-spiller friskmeldt etter kollaps

    Evan Ndicka har fått lov til å gjenoppta fotballaktiviteten etter at han tidligere i april kollapset i Romas kamp mot Udinese.

    Ndicka ble liggende på gresset etter 71 minutter i kampen 14. april og holdt seg til brystet. Senere på kvelden opplyste Roma at forsvarsspilleren følte seg bedre og at han skulle gjennom flere tester. De har nå blitt gjennomført, og han er igjen klarert for aktivitet, opplyser klubben på sine nettsider. (NTB)

    qYj-Mb-Adu4
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal