NRK Meny
Normal

Høgmo bruker 7,2 mill. mer enn Drillo

Pengebruken har økt med over 30 prosent med Per-Mathias Høgmo som landslagssjef.

Per-Mathias Høgmo

KVALIFISERING: Per-Mathias Høgmo presenterte tirsdag troppen som skal spille mot Kroatia.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det koster å være kar. Og det koster åpenbart å kvalifisere seg til mesterskap i fotball også. Sju internasjonale mesterskap med Norge på sidelinja har gjort at landslagssjef Per Mathias Høgmo har fått frie tøyler til å sette sitt stempel på landslaget. Det har medført et større støtteapparat og videre økt pengebruk.

Egil "Drillo" Olsen brukte 21,4 millioner i sitt siste landslagsår, som ble avsluttet i oktober 2013. Året etter, med Høgmo i sjefsstolen, var budsjettet økt til 25,6 millioner. I 2015 økes budsjettet ytterligere med tre millioner kroner.

– Vil tilrettelegge best mulig

– Jeg håper at budsjettet og laget utvikler seg hånd i hånd. Vi har et brennende ønske om å komme til et sluttspill, sier Per-Mathias Høgmo til NRK.

Landslagssjefen trekker frem situasjonen i langrenn, der Norge er den rikeste nasjonen og gjør det klart best i løypene.

– Sånn er det i fotball også. Nasjonene som er best på klubbnivå, har også de største budsjettene, hevder Høgmo.

Den økte pengebruken går til et større støtteapparat og lønnsutgiftene det medfører, samt drift og reise.

– Vi vil tilrettelegge best mulig for A-landslagene. Halvparten av pengene går til lønn og halvparten til aktivitet. I tillegg er det en liten økning i støtteapparatet, forklarer Kai-Erik Aarstad, assisterende generalsekretær i Norges Fotballforbund.

Ny kurs fra Høgmo

– Vi har fått klare ønsker fra Per-Mathias og strukket oss langt for å legge best mulig til rette. Effekten så vi jo allerede i 2014, der det norske herrelandslaget sikret et kjempeutgangspunkt for resten av kvalifiseringen, fortsetter Aarstad.

Landslaget har ikke kommet helt opp fra gropa de havnet i etter EM i 2000. Norge klarte ikke å slå Slovenia, og Spania avgjorde på overtid mot Jugoslavia. Eks-landslagssjef Nils Johan Semb falt ned på knærne, mens tonene til Være Trist-Sangen fra Karius og Baktus ble spilt på tribunen.

– Høgmo legger om til en ny kurs, med unge spillere og ny spillestil. Det tar tid å endre kulturen og det er en logisk slutning at det koster penger, sier NRKs fotballekspert,.Lise Klaveness.

Siste nytt

 • Tap for Manchester City

  Manchester City tapte 0-1 mot tyske Borussia Dortmund i sin første kamp i sesongoppkjøringen. Mario Götze scoret på straffe i første omgang. Forrige sesongs seriemestere stilte uten flere av sine største stjerner, men Riyad Mahrez spilte fra start.

  FOC-SPO-SOC-MANCHESTER-CITY-V-BORUSSIA-DORTMUND---INTERNATIONAL-
  Foto: ELSA / AFP
 • Wolff Eikrem frigitt

  Magnus Wolff Eikrem er frigitt fra Seattle Sounders, etter kun en halv sesong i klubben. Det bekrefter klubben på sine hjemmesider.

  Det ble 17 kamper og to mål for midtbanespilleren i MLS, der kun seks av kampene var fra start.

  Magnus Wolff Eikrem
  Foto: Ted S. Warren / AP
 • Son signerte forlenget med Spurs

  Tottenhams sørkoreanske stjerne Son Heung-min har signert en ny kontrakt med London-klubben som gjelder til sommeren 2023.

  26-åringen har scoret 47 mål på 140 kamper for Tottenham siden han ble hentet fra tyske Leverkusen sommeren 2015.

  South Korea Heung-Min Son
  Foto: Lee Jin-man / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale