NRK Meny
Normal

Hofstad om Northug-rivalisering: – En ære å bli brukt på den måten

Petter Northug (29) brukte Tore Ruud Hofstad (36) nærmest som tennvæske gjennom sin gjennombruddssesong. Det tar 36-åringen med et smil.

Northug

REVANSJEN: Her jubler Petter Northug (t.h.) etter å ha slått Tore Ruud Hofstad (t.v.) på NM-stafetten i 2006. Dagen før hadde Northug blitt vraket til OL, mens Hofstad dro til Torino som Norges ankermann.

Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix

Hofstad

NEDTUR: Her går Tore Ruud Hofstad og det norske stafettlaget inn til en skuffende 5.-plass i Torino-OL.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Hvis jeg hadde vært i hans posisjon, og hatt de egenskapene og selvtilliten han hadde, ville jeg også tenkt på samme måte, sier Hofstad til NRK.

Hofstad satt selv klistret til TV-skjermen da Petter Northug var hovedpersonen i NRK-serien «Best i verden» mandag kveld.

Se dokumentaren nederst i saken!

Dokumentaren konsentrerer seg om den kontroversielle OL-vrakingen i 2006, som skjer samtidig som Northug utklasser landslagsløperne i NM.

Her spiller Hofstad en sentral rolle. Han var nemlig Norges ankermann, og han var utpekt som Norges redning i fristil.

Han var med andre ord mannen Northug aller helst ville slå.

Klipp fra dokumentaren Best i verden.

– En ære

– Jeg kunne fortelle Petter at Tore Ruud hadde tatt 18 kroppshevinger. Og da hoppet Petter opp i stanga og tok 22. Tore Ruud ble nevnt på mange rulleskiøkter. Det navnet kom opp ganske ofte den høsten. Det er litt dårlig gjort overfor Lillehammer og Tore Ruud, som ikke visste noe. Men det var høy krigføring oppe i Meråker, forteller nåværende Northug-trener og daværende Strindheim-løper, Stig Rune Kveen, i dokumentaren.

– Jeg hørte at han sa det, og det er jo kanskje... Han har jo hatt litt av det samme med (Alexander) Legkov og hengt opp bilder for å bruke som motivasjon, sier Hofstad, som «ikke ble sjokkert» over hvordan Northug giret seg opp.

– Jeg tenker jo at det er en ære at Petter bruker deg som en motivasjonsfaktor. Det er andre store navn han har brukt tidligere, og hvis han brukte meg til det samme, er det et godt tegn. Det er en ære å bli brukt på den måten, sier Hofstad.

«Ble jeg slått av ham?»

36-åringen gikk flere stafetter med Northug etter 2006-OL, og de ble blant annet verdensmestere i Liberec i 2009, men Hofstad måtte altså gi fra seg ankerrollen til trønderen.

– Jeg visste at Petter var kjapp og skulle bli en lei nøtt, men vi visste jo ikke at han var verdens beste spurter. Så der og da tenkte jeg: «fader, hvorfor ble jeg slått av ham?»

Northug slo Hofstad dagen etter OL-vrakingen. I mesterskapet var Norge sjanseløse, og Hofstad tapte nesten halvminuttet på sisteetappen før han gikk inn til femteplass.

36-åringen forteller at han ikke brukte krefter på selve vrakingen.

– Jeg tenkte helt sikkert at han har gått et godt løp og at det ble diskusjoner. Men jeg brukte ikke så mye energi på å vurdere det. Hvorfor skulle jeg det? Det var ikke jeg som tok ut laget. Det var jo ikke mitt bord, sier Hofstad.

I januar er det ti år siden det mest kontroversielle OL-uttaket i langrenn noensinne. Det er NM på ski på Kongsberg. Og den til da ukjente junioren fra Nord-Trøndelag ved navn Petter Northug jr er fullstendig overlegen i fellesstart med skibytte. Men samme kveld bestemmer landslagsledelsen at Northug ikke skal være med til OL i Torino to uker senere. Dagen etter er det klart for NM-stafett.

Gikk du glipp av dokumentaren? Se «Best i verden: Petter Northug - og dagene som endret langrenssporten» her.

Siste nytt

 • Barcelona har luke

  Barcelona cruiset inn til 4-0-seier hjemme mot Deportivo La Coruña søndag. Luis Suárez og Paulinho ble begge tomålsscorere for den spanske La Liga-lederen. De leder med seks poeng på Atletico Madrid.

  Luis Suárez
  Foto: Stanley Chou / Getty Images
 • Fossum i ellevill Bundesliga-kamp

  Iver Fossum startet sin første kamp siden 21. oktober, og spilte samtlige minutter for Hannover i 4-4-festen mot Leverkusen i Bundesliga. Julian Korb sikret poengdeling sju minutter før slutt.

  Foto: Peter Steffen / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Uttak landslagstroppen til håndball-EM for menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm, menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn