– Det er svindel, det er umulig å hoppe 250 meter i Vikersund

En av hoppsportens mektigste menn, FIS-topp Walter Hofer, mener det er lureri å få folk til å tro at det går an å hoppe 250 meter i Vikersundbakken.

Walter Hofer

Walter Hofer mener fokuset på 250-metersbarrieren i hopp legger for stort press på juryen om å skru opp farten.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

– Jeg mener det er en svindel mot hoppsporten når man leser om 250 meter overalt. Det er umulig å hoppe 250 meter i Vikersund, sier Hofer.

Hofer sitter i juryen som på lørdag nok en gang havnet i søkelyset for å gi hopperne for lav fart.

Arne Scheie kalte juryens avgjørelse en skandale, mens landslagstrener Alexander Stöckl konfronterte Hofer og teknisk delegat Gabriel Gros med det han mente var elendig fart.

Norges trener Alexander Stöckl diskuterte farten med juryledelsen i Vikersund lørdag. Stöckl mente i utgangspunktet at publikum og hopperne kunne fått lengre svev.

Se video: Alexander Stöckl konfronterte juryen med spørsmål om den lave farten på lørdag.

Press på juryen

Nå slår renndirektør og FIS-topp Walter Hofer tilbake. Han mener mediene, og Vikersund selv, har hauset opp hvor langt det går an å hoppe i bakken.

– Vi er allerede på grensen med hopp på 240, sier han.

Alt fokuset på å bryte den magiske grensen på 250 meter har skapt et unødvendig og farlig press på FIS for å sette uforsvarlig høy fart, mener Hofer.

– Det er ikke rettferdig mot juryen, sier han.

– Du kan spørre hvem som helst av utøverne om det. Alle vil bekrefte at det er umulig å hoppe 250 meter her, og det er ikke rettferdig, fortsetter Hofer, som er sjef for hopp og kombinert i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Det samme mente jurykollega Gabriel Gros, som forlot en pressekonferanse i sinne lørdag kveld. Han kom senere tilbake og sa at det er urealistisk å forvente at noen skal hoppe 250 meter.

– Det er ikke bra at arrangøren i Vikersund annonserer med hopp på 250 meter. Det er ikke mulig å hoppe så langt i denne bakken, sier Gros ifølge Aftenposten.

Se sistehoppet og intervju med vinner Gregor Schlierenzauer fra Østerrike.

Se Gregor Schlierenzauer hoppe 240 meter i Vikersund.

Utøvere ikke enige

Renndirektøren hevder altså at alle hopperne er enige i at det ikke er mulig å hoppe en kvart kilometer i Vikersund, men stemningen har vært en helt annen blant de NRK.no har snakket med denne uka. Alle hopperne vi har snakket med i Vikersund har sagt at de tror det er mulig å hoppe 250 meter i bakken.

Ikke minst fordi bakken er bygget ut med ti meter siden Johan Remen Evensen satte verdensrekord med 246,5 meter for to år siden.

– Selvfølgelig er det mulig. Verdensrekorden er alltid mulig, vi må bare ha litt bedre forhold, sa østerrikske Gregor Schlierenzauer til NRK.no på fredag. Han hoppet 240 meter i andre omgang på lørdag.

Nye svevkurver gir større fart

Mange mener imidlertid det er vanskelig, kanskje til og med vanskeligere enn tidligere.

– Det er mulig å hoppe 250, men man må ha rett mann, riktige forhold og en del andre forhold som skal til, sier Johan Remen Evensen til NRK.no.

Ulempen er at de nye hoppdressene gir mindre sveveevne. Dermed må man hoppe med høyere kurve og høyere fart, og da blir det enda vanskeligere å lande på store lengder. Samtidig er det bare snakk om noen små meter lenger ned i bakken, som altså er ti meter dypere.

Se Johan Remen Evensen forklare svevkurver og ombygginger i den nye bakken i videoen under:

Johan Remen Evensen forklarer hva som er nytt med skiflyging i år og de nye draktene.

Video: Johan Remen Evensen forklarer hva som er nytt i skiflyging i år.

Ensom fartselsker i juryen

Det tredje jurymedlemmet, Ole Gunnar Fidjestøl, går imot sine jurykolleger Hofer og Gros. Han mener det er mulig å hoppe 250 meter i Vikersund.

– Jeg føler at tonen i dommertårnet er veldig bra. Men vi er tre i en jury, og jeg er én av de tre. Og jeg er avhengig av et flertall for å få gjort noe med farten, sa Fidjestøl til Nettavisen på fredag.

Fidjestøl får støtte av Norges hoppsjef Clas brede Bråthen.

– Jeg tror ikke det er Ole Gunnar Fidjestøl sin feil at det var en dårlig første omgang. Vi får finne ut av senere hvorfor det ble som det ble, men jeg vet at Ole Gunnar ikke ville se så korte hopp og ville gjøre noe med det, og da må du bare tro at de to andre ikke gjør jobben sin, sier Bråthen til NRK.no.

– Jeg orker ikke spekulere i årsaken. Jeg bare håper at det skyldes en dårlig dag på jobben, sier Bråthen småkryptisk.

– Ikke feilaktig markedsføring

Geir Holen, pressesjef i Vikersund, tror også det er mulig å hoppe 250 meter i bakken. Han er ikke enig med teknisk delegert Gabriel Gros i at Vikersund har drevet med feilaktig reklame.

– Det vi har gjort, er å vise til en del sitater av Anders Jacobsen og andre. Det er der vi legger grunnlaget for uttalelsene. Vi har selvfølgelig lyst til at 250-metersgrensen skal brytes i Vikersund, det skal vi ikke legge skjul på, men vi har heller ikke garantert for at det skjer i år, sier Holen til NRK.no.

Han forstår at juryen må passe på utøvernes sikkerhet, men var skuffet over første omgang av lørdagens renn.

– Det var ikke bra for hoppsporten, ikke bra for publikum og ikke bra for TV-seerne. Det var ikke noen god forestilling, og det er ikke sånn sporten vi elsker bør framstå. Det setter nok en del følelser i sving hos ganske mange, sier Holen.

Tror du det er mulig å øke verdensrekorden fra 246,5 til 250 meter i Vikersund? Diskutér i kommentarfeltet!

Siste nytt

 • Satte norsk rekord

  Ingeborg Vassbakk Løyning forbedret sin norske rekord på 100 m rygg i svømme-VM med 1.00,35 i semifinalen. Det holdt likevel bare til 15. beste tid av de to semifinaleheatene. Hun måtte svømt på 58,98 for å kunne tatt seg til finalen.

  Pressetreff med VM-troppen i svømming
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Nautnes klar for LSK

  Arna-Bjørnar-spiller Emilie Nautnes er klar for LSK. Den 20 år gamle angrepsspilleren har skrevet under på en toårskontrakt. – Etter mange interessenter, mye tankevirksomhet og mange gode tilbud i inn- og utland, falt valget på LSK, sier agent Nils Christiansen.

  Vennskapskamp fotball, kvinner: Norge - Moss JR
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Rosenborg kan få svensk motstander

  Dersom Rosenborg tar seg videre til 3. kvalifiseringsrunde i mesterligaen, venter enten slovenske Maribor eller svenske AIK. Først må trønderne slå ut de hviterussiske mesterne BATE Borisov. Første kamp mot hviterusserne spilles onsdag.

  RBKs Anders Konradsen jubler for 1-0 i mesterligakvalifiseringen mot Linfield
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal