– Jeg hadde mer frihet da jeg var i fengsel

Den tidligere NHL-spilleren Michael Sage Danton forteller om skrekktilværelsen som proff i Kazakhstan.

Danton College Hokcey Mike Danton

Michael Sage Danton advarer hockeyspillere mot å dra til Kazakhstan.

Foto: Mike Dembeck / AP

– Jeg spiste bedre og hadde mer frihet da jeg var i fengsel, skriver den canadiske hockeyspilleren, ifølge Aftonbladet som henviser til Dantons private blogg.

Han spilte fire måneder i den kazakhstanske klubben Beibarys Atyra i 2013.

Dømt for å planlegge drap

Danton som har spilt for NHL-klubbene New Jersey Devils og St. Louis Blues, er nok aller mest kjent for rettsaken der han i 2004 ble dømt til 90 måneder i fengsel.

Han ble funnet skyldig i å planlegge drapet på sin egen agent. Han tok etternavnet Danton etter rettsaken. Tidligere het han Michael Jefferies.

Danton sonet 63 måneder av dommen, deretter dro han til Sverige hvor han spilte i den svenske klubben IFK Ore.

– For godt til å være sant

Så fulgte noen år hvor han spilte i flere ulike klubber. Sommeren 2013 skrev han under på en ettårskontrakt for den Kazakhstanske klubben Beibarys Atyra.

– Jeg tok en elendig karrierebeslutning da jeg signerte i Kazakhstan. Men det var på grunn av pengene. Det var for godt til å være sant, og nå ønsker jeg å dele min opplevelse med alle slik at andre ikke gjør den samme feilen, skriver Danton.

I bloggen sin forteller han blant annet at 30 prosent av spillernes lønninger gikk rett i lomma på treneren og at straffen for å komme i feil treningstøy på trening var å trekke 50 prosent av lønnen deres.

Følte seg ikke trygg

Danton forteller også om stemningen innad i laget.

– Vi fikk ikke lov til å prate under oppvarmingen og det var forbudt å le, skriver Danton.

Han skriver videre at flere av lagkameratene hans skal ha fått passene sine stjålet av klubbledelsen. Han nevner også flere tilfeller av skorpioner i garderobene der laget trente.

Danton og familien hans flyttet etter hvert fra Kazakhstan fordi de ikke følte seg trygge der.

– Med ti timer på isen hver dag, all korrupsjonen, alle reglene og de dårlige leveforholdene, kan man si at jeg tilbragte fire måneder i et Kasakhstansk fengsel, skriver Danton.

Siste nytt

 • Warholm vant to priser

  Karsten Warholm forsynte seg av prisene da Norges største friidrettsprofiler ble hedret for sine prestasjoner i 2019-sesongen onsdag. Verdensmesteren på 400 meter hekk ble kåret til årets mannlige utøver og ble i tillegg tildelt prisen som årets navn kåret av Friidrettens Venner. Warholms treningsmakker Amalie Iuel ble kåret til årets kvinnelige utøver på gallaen i Oslo onsdag, mens Karoline Bjerkeli Grøvdal fikk prisen som årets forbilde. Stavhopper Pål Haugen Lillefosse fra Fana ble årets unge utøver. Prisen til årets lag gikk til kvartetten Stian Øvergaard Aarvik, Johan Bugge, Torstein Tengsareid og Håkon Skarsholt som tok bronsemedalje under EM i motbakkeløp. Ikke overraskende ble årets øyeblikk 5000-meterfinalen under VM i Doha. Der Norge hadde tre Ingebrigtsen-brødre til start. Den svaksynte sprinteren Salum Kashafali fra Norna-Salhus fikk prisen som årets gjennombrudd. Han ble nylig verdensmester på 100 meter under para-VM, og i tillegg tok han NM-gull på samme distanse på Hamar i sommer. Sleggeveteranen Eivind Henriksen ble hedret som årets lagspiller. (NTB)

  Årets mannlige utøver
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Gattuso ny Napoli-trener

  Carlo Ancelotti fikk sparken fra Napoli i går, til tross for å ha ledet klubben til 16.-delsfinalen i mesterligaen etter 4-0 seieren over Genk i går. I dag ble Gennaro Gattuso presentert som ny Napoli-trener. Den tidligere AC Milan-trenerens store utfordring blir å lede laget opp fra en syvendeplass inn til en plass som gir mesterligaspill neste sesong. – Det er flaut å se Napoli der vi er på tabellen. Dette laget har det som trengs for å ta en topp fire plassering, sier den nybakte Napoli-treneren.

  Gennaro Gattuso ny Napoli-trener
  Foto: Marco Bertorello / AFP
 • FIFA avviser støtte til superliga

  FIFA-president Gianni Infantino sier han ikke har støttet planene om en egen superliga for europeiske fotballklubber. Infantino fikk spørsmålet om støtten etter at New York Times meldte at Real Madrid-president Florentino Pérez har hatt samtaler med Infantino om planene om en utbryterliga for de europeiske storklubbene. – FIFA har ikke gitt noen støtte for de rapporterte planene om en lukket europeisk superliga. FIFA vil ikke støtte noe slikt prosjekt, sa Infantino. (NTB)

  FIFA-president Gianni Infantino
  Foto: John Thys / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal