Hjulpet Norge i 32 mesterskap: Mener parautøverne sviktes

PYEONGCHANG (NRK): Smører Steinar Tormodsgard (71) har vært en del av det norske støtteapparatet i flere tiår. Han mener parautøverne blir nedprioritert.

Steinar Tormodsgard

ERFAREN: Her er Steinar Tormodsgard i aksjon i smørebua i Pyeongchang.

Foto: Jørn Andre Lien / NRK

– Som utøver må du få noe ut av det beste utstyret, men her blir du prioritert langt nede på lista. Vi har i utgangspunktet slitt med å finne gode nok ski, sier Tormodsgard til NRK.

NRK møter den erfarne smøreren i smørebua ved skiskytterskistadion i Pyeongchang. En time tidligere hadde Nils Erik Ulset gått inn til en 4.-plass på 12,5-kilometeren med to bom, men han var likevel over fire minutter bak gullvinneren.

Ulset var blant flere parautøvere som fortalte til NRK at de ikke har fått det utstyret eller opplegget de ønsket seg før Paralympics.

Tormodsgard, som har vært i det norske støtteapparatet gjennom 32 OL, VM og Paralympics, mener Norge har sviktet når det gjelder utstyret for de funksjonshemmede.

– Ja, i alle fall litt. Det synes vi som jobber med dem, sier Tormodsgard.

Han etterlyser blant annet bedre tilrettelegging og avtaler på ski.

– Utøverne er jo toppidrettsutøvere på høyeste plan, sier han.

smør3

I SMØREBUA: Steinar Tormodsgard og Karl Gunnar Bø.

Foto: Jørn Andre Lien / NRK

Taper terreng

Norge var lenge den dominerende nasjonen i vinter-Paralympics. Etter å ha toppet medaljestatistikken i fire Paralympics på 80- og 90-tallet, har pila snudd.

De tre siste lekene har ikke Norge vært blant de ti beste nasjonene. Her i Pyeongchang er vi forleøpig nummer 18 på medaljestatistikken med to bronser.

NM ski 2017

PEKER PÅ REKRUTTERING: Landslagstrener Lars Berger.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Landslagstrener Lars Berger slår fast at Norges posisjon er svekket. Han tror årsaken kan ha en sammenheng med tilgangen på ressurser, men påpeker at bildet er sammensatt.

– Før hadde vi (Norge) også mange flere deltakere. Vi hadde større og bedre rekruttering, vil jeg tro, siden det var flere med i troppen. Nivået er også høyere nå siden mange klasser er slått sammen, sier Berger.

Samtidig ønsker han å kunne styrke økonomien slik at utøverne kan være heltidsutøvere. Håkon Olsrud, som tok Norges første medalje, måtte kutte ned på lærerstillingen for å ha tid til å satse mot Paralympics.

Idrettspresidenten varsler evaluering

Norges parasjef Cato Zahl Pedersen foreslår å endre hele inntektsmodellen. Han mener prosjektstøtten fra de 17 særforbundene i tilfelle må dobles fra 10 til 20 millioner kroner for å holde følge.

cato

PARASJEF: Cato Zahl Pedersen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Hvis vi skal være på hugget fremover, må vi ha en løsning hvor du har en inntekt. I andre land er du ansatt i det offentlige som en toppidrettsutøver, anerkjent som en yrkesaktiv. Det er kanskje veien å gå, sier Pedersen til NRK.

Den veien er imidlertid vanskelig, påpeker idrettspresident Tom Tvedt. Det krever en endring av hele finanseringsmodellen for idretten, og det er uansett ikke modellen det stopper på, mener presidenten.

– Det som er aktuelt, er å se på hvordan vi kanaliserer midlene. Vi kanaliserer ut til bredden. Vi må gjøre en evaluering etter lekene nå og se på den totale pengestrømmen. Vi skal være verdens beste vintersportnasjon, også i Paralympics, sier Tvedt.

Idrettspresidenten innrømmer at Norge har noe å strekke seg etter, men han mener løsningen ikke bare ligger i ressursene.

Vinter OL , Olympiske leker, i Pyeongchang 2018.

VIL EVUALUERE: Idrettspresident Tom Tvedt.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi må ha et helt bilde. Toppidretten har utviklet seg voldsomt på parasiden. I tillegg har vi vært flinke med forebygging av trafikkskader, men vi har ikke vært flinke til å pøse inn ressurser. Vi må legge til rette for toppidrett og bli bredere. Det er de som må finne talentene, mener Tvedt.

Det er ikke bare parautøverne og deres støtteapparat som har vært kritiske til fordelingen av ressurser. Marit Bjørgen har også etterlyst andre prioriteringer fra forbundet.

Presidenten i skiskytterforbundet, Erlend Slokvik, mener skiskytter-utøverne ikke er de som sliter mest økonomisk, men han vil møte de når de kommer hjem fra Sør-Korea for å diskutere utfordringene rundt utstyret.

– Jeg har ikke helt oversikt over hvor gode ski de får, men ut fra det som har kommet frem så kunne det helt sikkert vært bedre. Nå blir det en runde med skifabrikken, også vil jeg møte utøverne og trenerne når de kommer hjem for å høre hva de tenker. Vi ønsker at de skal ha så godt utstyr som mulig, sier han.

President i Norges Skiforbund, Erik Røste, sier følgende om kritikken fra Tormodsgård.

– Steinar Tormodsgård er en mann det er verdt å lytte til. Han har vært med i dette gamet i mange år. Når han mener at utstyret til utøverne ikke holder mål, er det en sak som vi så absolutt må følge opp. De siste årene har det vært et felles landslag for skiskyting og langrenn i samarbeid med Olympiatoppen. I etterkant av PL i PyeongChang må denne satsingen evalueres for å se på hvilke områder som kan forbedres for PL utøverne. Jeg vil be om at grenene som har parautøvere, informerer om PL arbeidet i neste skistyremøte.

Siste nytt

 • EM-kvalik på Valencias hjemmebane

  Norges EM-kvalfiseringskamp i fotball mot Spania i mars skal spilles på Valencias hjemmebane Mestalla. Det har Norges Fotballforbund fått bekreftet av det spanske fotballforbundet. Spania rullerer på hvilken by landslaget spiller sine hjemmekamper i.

  Nasjonsliga Kypros mot Norge. (0-2).
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Mørland blir styremedlem i NFF

  Fotballandslagets mangeårige medierådgiver Jon Mørland er innstilt som styremedlem i Norges Fotballforbund i perioden 2019-2021. Mørland erstatter Hans Olav Karde som styremedlem.

  Jon Mørland
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Lazio-stopp i mesterligajakten

  Lazio innledet Serie A-sesongen sterkt, men de siste ukene har formen stupt. Klubben har bare tatt syv av 21 mulige poeng på sine sju siste kamper.

  I dag ble det 0-1-tap borte mot Atalanta, etter scoring fra Duvan Zapata allerede i åpningsminuttet.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Paolo Magni / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live: V-cup alpint utfor kvinner
V-cup alpint: Utfor kvinner
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag