Hopp til innhold

Hjulpet Norge i 32 mesterskap: Mener parautøverne sviktes

PYEONGCHANG (NRK): Smører Steinar Tormodsgard (71) har vært en del av det norske støtteapparatet i flere tiår. Han mener parautøverne blir nedprioritert.

Steinar Tormodsgard

ERFAREN: Her er Steinar Tormodsgard i aksjon i smørebua i Pyeongchang.

Foto: Jørn Andre Lien / NRK

– Som utøver må du få noe ut av det beste utstyret, men her blir du prioritert langt nede på lista. Vi har i utgangspunktet slitt med å finne gode nok ski, sier Tormodsgard til NRK.

NRK møter den erfarne smøreren i smørebua ved skiskytterskistadion i Pyeongchang. En time tidligere hadde Nils Erik Ulset gått inn til en 4.-plass på 12,5-kilometeren med to bom, men han var likevel over fire minutter bak gullvinneren.

Ulset var blant flere parautøvere som fortalte til NRK at de ikke har fått det utstyret eller opplegget de ønsket seg før Paralympics.

Tormodsgard, som har vært i det norske støtteapparatet gjennom 32 OL, VM og Paralympics, mener Norge har sviktet når det gjelder utstyret for de funksjonshemmede.

– Ja, i alle fall litt. Det synes vi som jobber med dem, sier Tormodsgard.

Han etterlyser blant annet bedre tilrettelegging og avtaler på ski.

– Utøverne er jo toppidrettsutøvere på høyeste plan, sier han.

smør3

I SMØREBUA: Steinar Tormodsgard og Karl Gunnar Bø.

Foto: Jørn Andre Lien / NRK

Taper terreng

Norge var lenge den dominerende nasjonen i vinter-Paralympics. Etter å ha toppet medaljestatistikken i fire Paralympics på 80- og 90-tallet, har pila snudd.

De tre siste lekene har ikke Norge vært blant de ti beste nasjonene. Her i Pyeongchang er vi forleøpig nummer 18 på medaljestatistikken med to bronser.

NM ski 2017

PEKER PÅ REKRUTTERING: Landslagstrener Lars Berger.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Landslagstrener Lars Berger slår fast at Norges posisjon er svekket. Han tror årsaken kan ha en sammenheng med tilgangen på ressurser, men påpeker at bildet er sammensatt.

– Før hadde vi (Norge) også mange flere deltakere. Vi hadde større og bedre rekruttering, vil jeg tro, siden det var flere med i troppen. Nivået er også høyere nå siden mange klasser er slått sammen, sier Berger.

Samtidig ønsker han å kunne styrke økonomien slik at utøverne kan være heltidsutøvere. Håkon Olsrud, som tok Norges første medalje, måtte kutte ned på lærerstillingen for å ha tid til å satse mot Paralympics.

Idrettspresidenten varsler evaluering

Norges parasjef Cato Zahl Pedersen foreslår å endre hele inntektsmodellen. Han mener prosjektstøtten fra de 17 særforbundene i tilfelle må dobles fra 10 til 20 millioner kroner for å holde følge.

cato

PARASJEF: Cato Zahl Pedersen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Hvis vi skal være på hugget fremover, må vi ha en løsning hvor du har en inntekt. I andre land er du ansatt i det offentlige som en toppidrettsutøver, anerkjent som en yrkesaktiv. Det er kanskje veien å gå, sier Pedersen til NRK.

Den veien er imidlertid vanskelig, påpeker idrettspresident Tom Tvedt. Det krever en endring av hele finanseringsmodellen for idretten, og det er uansett ikke modellen det stopper på, mener presidenten.

– Det som er aktuelt, er å se på hvordan vi kanaliserer midlene. Vi kanaliserer ut til bredden. Vi må gjøre en evaluering etter lekene nå og se på den totale pengestrømmen. Vi skal være verdens beste vintersportnasjon, også i Paralympics, sier Tvedt.

Idrettspresidenten innrømmer at Norge har noe å strekke seg etter, men han mener løsningen ikke bare ligger i ressursene.

Vinter OL , Olympiske leker, i Pyeongchang 2018.

VIL EVUALUERE: Idrettspresident Tom Tvedt.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi må ha et helt bilde. Toppidretten har utviklet seg voldsomt på parasiden. I tillegg har vi vært flinke med forebygging av trafikkskader, men vi har ikke vært flinke til å pøse inn ressurser. Vi må legge til rette for toppidrett og bli bredere. Det er de som må finne talentene, mener Tvedt.

Det er ikke bare parautøverne og deres støtteapparat som har vært kritiske til fordelingen av ressurser. Marit Bjørgen har også etterlyst andre prioriteringer fra forbundet.

Presidenten i skiskytterforbundet, Erlend Slokvik, mener skiskytter-utøverne ikke er de som sliter mest økonomisk, men han vil møte de når de kommer hjem fra Sør-Korea for å diskutere utfordringene rundt utstyret.

– Jeg har ikke helt oversikt over hvor gode ski de får, men ut fra det som har kommet frem så kunne det helt sikkert vært bedre. Nå blir det en runde med skifabrikken, også vil jeg møte utøverne og trenerne når de kommer hjem for å høre hva de tenker. Vi ønsker at de skal ha så godt utstyr som mulig, sier han.

President i Norges Skiforbund, Erik Røste, sier følgende om kritikken fra Tormodsgård.

– Steinar Tormodsgård er en mann det er verdt å lytte til. Han har vært med i dette gamet i mange år. Når han mener at utstyret til utøverne ikke holder mål, er det en sak som vi så absolutt må følge opp. De siste årene har det vært et felles landslag for skiskyting og langrenn i samarbeid med Olympiatoppen. I etterkant av PL i PyeongChang må denne satsingen evalueres for å se på hvilke områder som kan forbedres for PL utøverne. Jeg vil be om at grenene som har parautøvere, informerer om PL arbeidet i neste skistyremøte.

Siste nytt

  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal