Hopp til innhold
Kommentar

De valgte å ignorere henstillingene. Det burde de ikke gjort

Fotballandslaget må holde seg hjemme fra de to siste kampene i Nasjonsligaen. Selvfølgelig må de det.

Semifinale EM playoff Norge - Serbia (1 - 2)

STERKERE SAMMEN: Landslagets motto er «Sterkere Sammen». Nå vurderer de å trosse nasjonale råd og karanteneregler.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Flagget våre landslagsspillere så stolt bærer på brystet symboliserer et i seg selv unikt fellesskap. Som vi alle føler oss som en del av i større eller mindre grad. Fortrinnsvis større, når det er snakk om vårt landslag i landets mest populære sport. Men flagget symboliserer også en nasjon med egne meninger. Og egne regler. Og, ville det eller ei, egne helsemyndigheter.

En viktig del av det å være et fungerende fellesskap i disse dager, er å forholde seg til de reglene disse faginstansene anbefaler, uansett hva man ellers driver med og hvilket smittevernregime man er underlagt.

Særstilling

Toppfotballen henviser med stadig større intensitet til UEFAs smittevernprotokoll. Den er streng, den er detaljert, og den har fungert godt. Frem til nå. Men når smittesituasjonen i Europa er som den er, så er det ikke et fullgodt argument i seg selv.

For smitten har nådd landslagstroppen, og det på nest høyeste nivå gjennom visekaptein Omar Elabdellaoui. Og da er det ikke lenger UEFAs smittevernprotokoller som gjelder, det er norske karantenebestemmelser.

Landslaget i fotball trener

KORONA: Omar Elabdellaoui (i midten) fikk påvist korona på fredag. Det kan sette en stopper for Norges nasjonsliga-håp.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Toppidretten har blitt satt i en særstilling siden august gjennom unntaksbestemmelser fra innreisekarantene for å sikre internasjonal deltagelse i norske arrangementer og samtidig norsk deltagelse i internasjonale. Som fotballkamper. Hvilket også ville vært tilfelle for de to gjenstående kampene i Nasjonsligaen.

Men når smitten på forsmedeligste vis har nådd innsiden av det norske isolat, må man tenke annerledes.

Hevet over all tvil. Nesten.

Det har norsk fotball verken kunnet eller villet. Verken i forbindelse med den uviktige landskampen mot Israel eller den nye situasjonen etter den positive prøven på fredag.

Helsedirektoratets fagansvarlige for idrett, Jakob Linhave, advarte fredag ettermiddag NFF i tydelige ordelag mot å ta spillere og støtteapparat ut av smittekarantene og til først Romania og senere Østerrike. Dels fordi det var brudd på karantenereglene, dels på grunn av det alt dette dreier seg om: smittefaren man påfører andre på sin ferd ut i verden.

NFF og dets to administrative ledere, generalsekretær Bjerketvedt og konkurransedirektør Fisketjønn, valgte å ignorere henstillingene.

Det burde de ikke gjort.

NFFs direkte motstand mot helsemyndighetens råd må nødvendigvis ha provosert Helsedirektoratet. For på formiddagen i dag innkalte de til møtet som endret hele situasjonen.

Kjøll sa stopp

Kjøll og fotballen

STOPP: Idrettspresident Berit Kjøll var trolig den som satte foten ned etter at NFF fredag kveld valgte å reise til Romania. Fotballpresident Terje Svendsen til venstre og generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt, til høyre.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Sammen med nevnte Linhave som myndighetenes representant skal nevnte Bjerketvedt ha deltatt sammen med fotballpresident Terje Svendsen og idrettspresident Berit Kjøll.

Og det var i bakkant av dette møtet at spillerne nesten bokstavelig talt ble kalt av flyet og tilbake til spillerhotellet i Oslo for å avvente situasjonen.

Den som har satt foten ned her, er sannsynligvis idrettspresident Berit Kjøll.

For det er ikke vanskelig å tenke seg at fotballens arrogante sololøp i disse spørsmålene fort ville blitt et problem for norsk idretts renommé, hadde de fortsatt med planen om å ignorere helserådene.

Der andre deler av idretten har forholdt seg mye mer lojalt til restriksjonene, har fotballen valgt å dekke seg bak UEFA-protokollen.

I en situasjon som denne holdt ikke dette lenger. Det eneste unntaket som finnes fra karantenereglene i disse tilfeller er å reise rett hjem – uansett om det er i Norge eller utlandet- og bli der gjennom karantenetiden. Ikke for å reise først til Romania og så videre til et Østerrike som på tirsdag stenges helt ned, grunnet den prekære smittesituasjonen i landet.

Om reglene i andre land er annerledes enn de norske, er ikke smitten forskjellig. Og den erkjennelsen har ikke norsk fotball ønsket å ta.

Kan ikke heve seg over reglene

Søknaden om dispensasjon ble ikke overraskende ikke tatt til følge av helseminister Høie lørdag kveld.

Og Norge skal ikke spille de to siste av sine kamper i Nasjonsligaen, uansett hva Lise Klaveness antydet i Lørdagsrevyen. Norges Fotballforbund skal ikke heve seg over reglene resten av den norske befolkning forholder seg til.

Fotball landslaget reiser til Romania

PÅ VEI: Lars Lagerbäck satte seg lørdag på bussen til Gardermoen. Der skulle de fly videre til Romania. Slik ble det ikke.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Til det som blir landslagsspilleres og andre fotballinteresserte nordmenns store og forståelige fortvilelse. Man har gjort alt man har kunnet. Og fulgt et smittevernregime strengere enn nesten noen andre i befolkningen er i nærheten av. Men i øyeblikket er dette bare ikke nok.

Og det må man ta konsekvensene av – og følge de reglene som om man er langrennsløper som ikke får gå på Lillehammer eller norsk landslagsspiller i håndball, som på mandag får beskjeden om at det ikke blir noe EM på hjemmebane – eller sannsynligvis noe annet sted.

Håpet om å vinne puljen i Nasjonsligaen for Norge blir i stedet med to bokførte 3-0-tap.

Og 10 dager i isolasjon.

Hvorfor skal Nasjonsligaen spilles?

Mens man kan fortsette å lure på noen ting. Hvorfor Nasjonsligaen i det hele tatt for skal gjennomføres for enhver pris denne høsten, hvor kampprogrammet er uforsvarlig tett allerede – og smittesituasjonen i Europa har blitt drastisk forverret. Landslagsfotball er det aller dårligst tilpassede dette.

Mens klubbfotballen baseres på faste kohorter, blir spillere flydd over hele Europa for å møte og møtes med andre som har flydd over hele Europa.

Og i en slik situasjon burde faktisk Norge slippe å bli skadelidende fordi de nasjonale reglene umuliggjør at vi kan spille.

UEFA burde utsatt de to siste kampene for Norge- og andre landslag som fort kunne ende i samme situasjon. Men den viljen finnes ikke. Og det går ut over Norge.

Slikt kan man også lure på de neste 10 dagene.

Og sikkert spørre seg ting som hva dette reelt betyr for smittesituasjonen i Europa at Norge ikke drar til Romania og Østerrike? Sannsynligvis ikke veldig mye.

Men kanskje også lure litt på hva det kan bety for norske fotballmyndigheters forståelse av og respekt for både vår nye virkelighet og det å være en del av et større fellesskap?

Forhåpentligvis bitte litt mer.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal