Hopp til innhold

Hjelmeset om Bjørgens sprintplan: – Hun virker som en 100-åring

VAL SENALES/OSLO (NRK): Marit Bjørgen ønsker seg en plass på lagsprintlaget i OL. Trener Roar Hjelmeset frykter hun er for treg i starten.

Marit Bjørgen

I HØYDEN: Ingvild Flugstad Østberg leder an opp bakken foran Marit Bjørgen i Val Senales.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Hvis jeg reiser til OL i bra form, og er god nok til medalje, har jeg lyst til å gå alle distansene. Også lagsprint, sier en offensiv Marit Bjørgen til NRK.

Marit Bjørgen

TØFF OL-PLAN: Marit Bjørgen har ikke gått en lagsprint i mesterskap siden OL i 2014. Nå er målet å kunne kjempe om ny OL-medalje på distansen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Hun er på høydesamling i italienske Val Senales og har akkurat lagt bak seg noen dager med forkjølelse og streptokokker. Likevel føler hun at utgangspunktet er mye bedre i år enn det var før comebacket etter mammapermisjon forrige imponerende gullsesong.

– Kommer for dårlig ut

I de to siste mesterskapene har hun ikke gått lagsprinten, og nærmest gitt plassen sin til andre. Forrige sesong endte 37-åringen uten en eneste sprintpallplass. Derfor har hun trent ekstra med tanke den korte distansen.

– Jeg har fått inn mer hurtighet og spenst, og er sterkere enn i fjor etter graviditet og skader. Jeg håper det hjelper. Dessuten tenker jeg at løypa i Sør-Korea er tøff, så den krever kapasitet. Det passer meg bedre enn en lettere løype, mener Bjørgen.

Landslagstrener Roar Hjelmeset utelukker ikke at Bjørgen kan stå på startstreken 21. februar.

– Det er ikke noe som gleder oss mer enn at Marit har lyst til å gå lagsprinten. Hun er ikke noe dårligere nå enn før, sier Hjelmeset, som likevel er klar på at Bjørgen har klare forbedringspotensial.

Roar Hjelmeset

TRENER: Roar Hjelmeset.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Hun må jobbe med de taktiske variantene. Når startskuddet går, virker hun jo som en 100-åring, for alle andre har gått. Hun kommer litt dårlig ut.

Mener Norge må bli frekkere

Og starten er det ikke det eneste «problemet».

– Marit har aldri vært super-startsterk, men i enkelte løyper var det lettere å komme seg forbi før. Ungdommen blir bedre til å tenke taktisk. De bruker plassen og går kanskje litt mer bevisst i veien for hverandre enn man gjorde før, sier landslagssjefen.

– Det gjelder flere i det norske laget. Vi må komme oss opp og frem, og bli litt frekkere i feltet, legger han til.

Hjelmeset forteller at å velge de to som skal gå lagsprinten, er øvelsen som er vanskeligst å ta ut. De tre siste mesterskapene har den bestått av tre ulike duoer: Bjørgen og Flugstad Østberg i Sotsji-OL, Falla og Flugstad Østberg i Falun-VM og Falla og Weng i Lahti-VM. Alle vil nå gå i Pyeongchang-OL.

– Man kan aldri avskrive Marit, så får vi se hvor rask hun er ut fra start. Men det kan man trene opp, mener Maiken Caspersen Falla.

– Hvis Marit føler seg bra og vil gå, er hun som regel selvskreven. Vi gikk jo sammen i 2014, så det gir gode minner, sier Ingvild Flugstad Østberg.

Bjørgen - Østberg OL

GULLDAMER: Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg tok OL-gull på lagsprint i 2014.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal