NRK Meny

Historisk sjokkåpning

Lynrask scoring la grunnlaget for tre poeng mot USA.

norge jubler
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Artikkelen er flere år gammel.

Norge sjokkåpnet og vant til slutt 2-0 over USA.

Les også: NRK fulgte kampen

Norge hadde møtt USA ved to tidligere anledninger i oppkjøringen til OL.

Begge kampene endte med tap 4-0. Norge hadde heller ikke slått USA på seks år og amerikanerne var dermed klare favoritter da fotballkvinnene startet OL på forskudd.

Men Norge hadde tydeligvis bestemt seg for å overraske fra start.

Tidenes tidligste mål i OL

Allerede etter snaue to minutter la Gunhild Følstad inn et høyt innlegg foran mål. USAs keeper Hope Solo var ute på bærtur og Lenin Larsen Kaurin raget i lufta og headet Norge i ledelsen.

En fantastisk start for Norge og Larsen Kaurin har dermed æren av å ha scoret tidenes tidligste mål i kvinnefotball i OL.

Etter kampen var Asker-spilleren svært tilfreds:

- Vi får en pangstart. At vi klarer å ligge så kompakte, viser hvor gode vi er.

Men Norge nøyde seg ikke med ett mål. Bare to minutter senere snappet Melissa Wiik opp et håpløst tilbakspill. Alene med målvakt Hope viste Wiik strålende avslutningsegenskaper og doblet Norges ledelse.

Planlagt knallstart

Norges utrolige start var ikke tilfeldig. Før kampen hadde trener Bjarne Berntsen og de norske jentene bestemt seg for å gå hardt ut fra avspark. Og Bjarne Berntsen var godt fornøyd etter kampen.

- Jeg er veldig fornøyd. USA ville gå hardt ut, men vi bestemte oss for å gå enda hardere ut. Det går ikke an å gjøre en bedre åpning.

USA så ikke ut som de skjønte hva som hadde skjedd. Resten av 1.omgangen virket Norge å ha god kontroll, selv om amerikanerne kom på en og annen farlig visitt.

Den norske angrepstrioen med Solveig Guldbrandsen, Melissa Wiik og Leni Larsen Kaurin imponerte. De skapte mye trøbbel for USA utover i omgangen. Og Norge kunne gå til pause med en meget overraskende ledelse.

Prestisjefyllt seier

Etter pause fortsatte USA å trykke på. Norge ble presset lavt i banen og særlig Natasha Kai kom til et par gode muligheter. Men i mål hadde Norge en meget opplagt Erika Skarbø som ryddet unna det som traff mellom stengene.

USA klarte aldri å redusere og Norge kunne slippe jubelen løs for tre meget viktige poeng.

Men ikke bare poengene er viktige. Det er også stor prestisje i kampene mellom Norge og USA. Ikke minst fordi disse to lagene er de eneste som har olympisk-gull i fotball for kvinner. Og det er altså Norge som har tatt første stikk så langt i dette mesterskapet.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Stabæk - LSK Kvinner
Toppserien: Stabæk - LSK
Toppserien: Stabæk - LSK