Historisk seier til Saints

I 2005 lå byen New Orleans i ruiner. I natt bidro Saints til å løfte jazzens by til nye høyder.

Super Bowl XLIV: New Orleans Saints - Indianapolis Colts 31-17

Underdogen New Orleans Saints vant det 44. Super Bowl over Indianapolis Colts i det som vil gå inn i historiebøkerne som en av de største snuoperasjonene i amerikansk fotball.

Aldri før har et lag ligget under med ti poeng og til slutt vunnet Super Bowl. New Orleans Saints klarte nettopp det kunststykket søndag.

- Jeg er stolt av dette laget. Dette trofeet er til hele New Orleans, sa hovedtrener Sean Payton etter kampen på Sun Life Stadium i Miami, Florida.

Slettemark: - En fantastisk opplevelse

Artikkelen fortsetter under bildet

Tracy Porter

Tracy Porter løper inn kampens avgjørende touch down.

Foto: Brian Snyder / Scanpix/Reuters

Fantastisk regi

Og man kunne tro at kampen hadde regi. New Orleans ble herjet av en fryktelig orkan i 2005. Den la byen i ruiner og over en million mennesker måtte evakueres.

Samtidig har Saints aldri spilt en Super Bowl før, men anført av banens beste spiller, quarterback Drew Brees, kunne laget og hele byen slippe jubelen løs.

Helt og antihelt

Colts` quarterback Payton Manning er fra New Orleans. Før finalen ble han kåret til sesongens beste NFL-spiller. Hans far er en legende i Saints.

Men i dag gjorde Manning en grov feil som Saints-forsvareren Tracy Porter utnyttet til New Orleans fordel.

Fra utrolige 75 yards løp Porter seg inn i hjertene til Saints-fansen. Manning ble ble stående igjen som den store syndebukken. For Colts klarte aldri å komme tilbake i kampen.

Men de fikk en forrykende start på USAs største sportsbegivenhet.

NETT-TV: - En hyllest til New Orleans

Video nsps_upload_2010_2_8_8_32_55_1379.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Drama fra første spark

Historiens 44. Super Bowl ble et dramatisk oppgjør mellom Indianapolis Colts og New Orleans Saints.

Indianapolis Colts tok føringen i kampen gjennom 42-åringe Matt Stovers fieldgoal, som ga tre poeng tidlig i første quarter (kvarter).

Stover har spilt 20 sesonger i NFL, og er historiens eldste spiller i Super Bowl.

Touchdown av Garcon

New Orleans Saints fikk lite til å stemme i starten, og misset på enkle mottak. Dermed var det Colts som festet grepet i kampen.

Like før slutt i det første kvarteret sikret Pierre Garcon Colts` første touchdown. Quarterback Payton Manning sendte en perfekt pasning fra 27 yards som Garcon enkelt mottok i end zone.

Stover var sikker da Colts fikk muligheten til å sikre ett ekstra poeng som alltid følger en touchdown.

Dermed ledet Colts 10-0 ved endt første kvarter.

Saints våknet

Saints våknet i andre kvarter, og etter drøyt ti minutter i omgangen scoret Garrett Hartley 3 poeng for New Orleans. Saints fortsatte å male på, og mot slutten av kvarteret hadde Mike Bell muligheten til å løpe inn touchdown.

Men Bell skled på det våte gresset i det han var på vei inn i end zone.

Artikkelen fortsetter under bildet

Indianapolis Colts cheerleaders

Indianapolis Colts cheerleaders sørget for at ingen kjedet seg i pausene.

Foto: Jonathan Daniel / Scanpix/AFP

På det fjerde forsøket gjorde Saints et forsøk på touchdown i stedet for en sikker fieldgoal. De misset, og Colts tok over dypt inne i eget sone.

Saints klarte likevel å gjenerobre ballen, og Garrett Hartley sparket nok en fieldgoal – denne gangen fra imponerende 44 yards.

Dermed var stillingen 10-6 til Colts halvveis i kampen.

Snudde kampen

Saints tok også føringen i den andre omgangs første kvarter, og etter to minutter fikk Pierre Thomas æren av å score lagets første touchdown i en Super Bowl.

Thomas mottok en pasning fra quarterback Drew Brees og rundet fire Colts-forsvarere før han løp inn i end zone. Garrett Hartley sparket inn ekstrapoenget, og dermed hadde Saints snudd kampen i sin favør.

Stillingen var da 13-10 til New Orleans-laget.

Artikkelen fortsetter under bildet

Matt Stover

Matt Stover stod frem i det første kvarteret av kampen.

Foto: Doug Benc / Scanpix/AFP

Fartsfylt i 3. kvarter

Men Indianapolis Colts svarte umiddelbart.

Quarterback Manning la ballen i fanget på Joseph Addai, som fra 18 yards boret seg gjennom Saints-forsvaret og løp inn touchdown. Stover satt inn påfølgende ekstrapoeng, og Colts var igjen i ledelsen – nå 17-13.

Saints hadde ingen intensjoner om å gi seg så lett, og reduserte to minutter før hvilen gjennom en fieldgoal av Garrett Hartley.

Lagene gikk i garderobene ved den siste pausen med stillingen 17-16 til favorittene fra Indianapolis.

Se oversikt over alle Super Bowl-vinnerne: Alle Superbowl-vinnere

Fantastisk avslutning

Colts startet det siste kvarteret med ballen, men Saints forsvarte seg heroisk. Indianapolis forsøkte å safe ledelsen, og valgte å gå for en fieldgoal tidlig i omgangen. Men denne gangen bommet Stover. Dermed overtok Saints ballen.

Og fem minutter før slutt sendte Jeremy Shockey Saints-fansen til himmels.

Shockey mottok pasning fra quarterback Brees, og nærmest kranglet seg inn end zone.

Saints gikk for to poeng i påfølgende angrep. Lance Moore fanget ballen i lufta ved end zone-linja, men klarte på akrobatisk vis å vri kroppen slik at ballen havnet på riktig side av mållinja.

Dermed var stillingen 24-17 til New Orleans drøye seks minutter før slutt.

Artikkelen fortstter under bildet

Pierre Thomas

Pierre Thomas får en saftig takling i det han forsøker å score poeng.

Foto: Scott Boehm / Scanpix/AP

Touchdown fra 75 yards

Tre minutter før full tid falt avgjørelsen.

Colts` quarterback Payton Manning misset en pasning som havnet i fanget til Saints-forsvareren Tracy Porter. 23-åringen satte fart, og løp inn en touchdown fra utrolige 75 yards.

Porter løp samtidig seg inn i hjertene til fansen fra byen som i 2005 lå i ruiner etter orkanen Katrina.

Saints gikk opp i 31-17-ledelse, og kampen var i realiteten avgjort.

Aldri før har et lag ligget under med ti poeng og til slutt vunnet Super Bowl. New Orleans Saints klarte nettopp det kunststykket søndag.

Sportsnyheter

Knust etter kjempemissen: – Fare for søvnløse netter resten av livet

Eirik Hestad hadde en kjempemulighet til å skyte Molde til mesterligaens gruppespill for første gang på 21 år. Men inngangspremien på 250 millioner kroner glapp og i stedet blir det europaligaspill.

Jens Petter Hauge har landet i Milano – ble møtt av et stort presseoppbud på flyplassen

Jens Petter Hauge er ventet å signere for AC Milan i løpet av kort tid, og i ettermiddag landet han på flyplassen i Milano. Dersom alt går i boks og Hauge signerer for italienerne, betyr det samtidig at Bodø/Glimt snart kan ha solgt spillere for nær 100 millioner kroner på ett år.

Siste nytt

 • Hagen og NTT-rytterne fristilt

  NTT Pro Cycling er på jakt etter en ny hovedsponsor, og nå er samtlige ryttere fristilt, skriver Procycling.no. Edvald Boasson Hagen og Rasmus Fossum Tiller sykler begge for laget, og det er foreløpig usikkert hvorvidt laget klarer å få på plass en ny sponsor før nyttår. Laget må ha de økonomiske rammene på plass for å få lisens for 2021. – Det er leit at NTT ikke har resignert, og at vi er uten lag fra neste år. De jobber med å få inn hovedsponsor, og så jobber jeg med å finne alternativer. Jeg regner med at det går greit, men det er ikke ideelt når det er så sent på året, sier Hagen til NRK. Hagen, som er på utgående kontrakt, mener det er sannsynlig at han sykler for et annet lag i 2021.

  Boasson Hagen
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Tromsø ydmyket Ull/Kisa

  Tromsø inntok tabelltoppen i 1. divisjon med en knallsterk 7-0-seier over Ull/Kisa på Jessheim tirsdag kveld. Mikael Ingebrigtsen scoret tre ganger, Runar Espejord satte to baller i nettet, mens Kent-Are Antonsen og Eric Kitolano scoret én gang hver.

  587XXoz5rdM
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Liverpool-spiller isolert

  Liverpool-spiller Thiago Alcântara har testet positivt på koronaviruset og er i tråd med smittevernprotokollen i isolasjon i sitt hjem. Liverpool opplyser at han har lette symptomer på covid-19, men at helsetilstanden hans er god og at symptomene er på retur, melder NTB.

  M1RM1eZng28
  Foto: Michael Regan / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal