Historisk forslag: Vil straffe dopingjukserne for økonomisk kriminalitet

Oslo Idrettskrets foreslår å kriminalisere økonomisk vinning i dopingsaker. De mener dagens lovverk ikke strekker til i kampen mot dem som jukser i idrettsverdenen.

Rio Olympics Athletics Men

ILLUSTRASJON: Oftedal og OIK vil gjøre mer for å bekjempe doping.

Foto: Jae C. Hong / Ap

– I utgangspunktet mener vi at hjemlene i norsk lovverk må være bedre på å kriminalisere dopingbruk og økonomisk vinning, sier lederen i Oslo Idrettskrets (OIK), Sveinung Oftedal til NRK.

Oftedal og OIK har fremmet et forslag til Idrettstinget som skal holdes i mai. De ønsker nå at omfattende bruk av doping, også skal etterforskes som økonomisk kriminalitet (se faktaboks lenger ned i saken).

Hvis du doper deg til seier, vil det føre med seg økonomisk gevinst, og her svikter lovverket, mener Oftedal.

– Det er en kjensgjerning at noe doping skyldes enkeltutøveren, men mye av dopingen skyldes et system. Utøverne er brikker i et system, og hele det systemet må vi til livs. Da må straffeloven være slik at full etterforskning og nødvendige tiltaler kan etableres. Det kan være mange som kan ha en eller annen form for økonomisk gevinst ved dopingmisbruk, poengterer Oftedal.

Sveinung Oftedal

STYRELEDER: Sveinung Oftedal er styreleder i Oslo Idrettskrets.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Bakmennene

Med forslaget til den nye lovgivningen ønsker man å straffe dopingjuksernes bakmenn, de som tjener penger på at én eller flere utøvere oppnår gevinst på grunn av skittent spill.

For disse vil kanskje ikke en utøvers utestengelse fra sporten være avskrekkende. De kan fortsatt holde frem, noe som gjør doping i idrett større enn kun utøvere på en pall, mener Oftedal og OIK.

De får støtte av medlem i justiskomiteen, Jan Bøhler (Ap).

– Jeg syns de får frem en annen side ved kampen mot doping, som jeg syns er positiv og viktig. At de viser at man ikke rammer godt nok ved bare å utestenge, det er mange andre interesser som ligger i det. Vi må få med oss den økonomiske delen i arbeidet mot doping, sier Bøhler til NRK om forslaget.

Antidoping Norge ønsker å se nærmere på forslaget før de vil uttale seg. Norges idrettsforbund ønsker ikke å uttale seg før forslaget har vært oppe til debatt på idrettstinget.

Bøhler, som i tillegg til å sitte i justiskomiteen, også er delegat fra Grorud IL til kretstinget i Oslo idrettskrets, forklarer den politiske prosessen rundt forslaget.

Bøhler

POSITIV: Jan Bøhler (Ap) synes forslag til OIK er gledelig.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Hvis Norges idrettsforbund (NIF) vedtar dette, sender de det til departementet og ber departementet om å følge opp vedtaket. Jeg håper de sender det til oss på Stortinget også, og presser på, sier Bøhler og fortsetter:

– Jeg vil gjerne presse på som stortingsrepresentant og medlem av justiskomiteen for at regjeringen følger opp dette. Jeg vil ta det opp på Stortinget og eventuelt fremme forslaget. Jeg regner med at det er ganske bred politisk enighet.

Internasjonal kampanje

Og et vedtak på Stortinget kan ha mye å si i bekjempelsen av doping på verdensbasis, forteller Oftedal.

– Vi må vise med eksemplenes makt. Hvis vi skal kjøre en internasjonal kampanje på dette, er det veldig greit å ha det på plass selv. Da er vi mer troverdige i vår kampanje.

SPORT-DOPING/RUSSIA

WADA: President for Verdens antidopingbyrå, Craig Reedie.

Foto: Denis Balibouse / Reuters

Han ønsker at Norge skal være et foregangsland, som gjennom sin tilstedeværelse, kan påvirke andre nasjoner og deres tiltak mot doping.

– Gjennom idrettsorganisasjonene kan man ta dette videre. Alle særforbund har sine internasjonale forbund. Vi møtes også i IOC og WADA og andre arenaer der idretten møtes internasjonalt. Der kan man ha som et mål at de nasjonale idrettsforbundene sørger for at alle land har på plass en slik lovgivning, sier Oftedal.

Siste nytt

 • Enrique slutter som Spanias trener

  Luis Enrique trekker seg som trener for Spania, melder det spanske fotballforbundet. Enrique forlot den spanske troppen rett i forkant av Malta-kampen i mars. Han hastet hjem, og medierapporter har omtalt saken både som en «prekær familiesituasjon» og «personlige utfordringer». Assistent Roberto Moreno tar over ansvaret.

  Spanias landslagstrener Luis Enrique
  Foto: Cristina Quicler / AFP
 • Eiking klar for Tour de France

  Wanty-Goubert kunngjorde onsdag at Odd Christian Eiking blir blant lagets ryttere i Tour de France, skriver procycling.no. Askøyværingen skal delta i storrittet for første gang.

  Eiking
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Hummels tilbake til Dortmund

  Mats Hummels forlater Bayern München til fordel for Borussia Dortmund. 30-åringen har blitt seriemester med Bayern tre ganger siden han kom til klubben fra nettopp Dortmund i 2016. Før det hadde han blitt seriemester med Dortmund to ganger. Midtstopperen har signert en treårskontrakt med Dortmund.

  Mats Hummels returnerer til Borussia Dortmund
  Foto: Christof Stache / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal