NRK Meny
Normal

Idrettshistoriker: – Carlsen er ikke tidenes største

Idrettshistoriker Tom A.Schanke (73) har ikke ord for hvor imponert han er over Magnus Carlsens (22) VM-bragd. Men tidenes største norske idrettsprestasjon er det ikke.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen er tidenes første nordiske verdensmester i sjakk, og den første vestlige verdensmesteren på denne siden av andre verdenskrig. Likevel er han ikke tidenes norske idrettsutøver, ifølge idrettshistoriker Tom A. Schanke (innfelt).

Foto: BABU / Reuters

– Dette tilhører absolutt toppen av hva en norsk idrettsperson har utrettet, roser Tom A. Schanke når NRK.no ber ham beskrive Magnus Carlsens prestasjon i Chennai de siste tretten dagene.

Tom A. Schanke

Tom A. Schanke regnes som en av Norges fremste idrettshistorikere.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Magnus Carlsen er nybakt verdensmester i sjakk - et brettspill som mer enn 600 millioner utøvere over hele verden forsøker å mestre.

Fredag ble det klart at ingen mestrer det bedre enn en 22-åring fra Lommedalen i Norge.

Carlsen bak Rodal

Derfor er det på tide å sette VM-tittelen i perspektiv. Har noen nordmann oppnådd noe større på idrettsfronten enn Magnus Carlsens overbevisende VM-triumf i India?

Ifølge idrettsihistoriker Schanke er det bare én prestasjon som overgår Carlsen:

Vebjørn Rodals OL-gull på 800 meter fra Atlanta i 1996.

– Som enkeltstående idrettsprestasjon vil jeg rangere Magnus Carlsens VM-tittel rett i hæla på Vebjørn Rodals OL-gull. Carlsen er likevel en klar nummer to på lista over store norske idrettsprestasjoner, sier Schanke etter å ha tenkt seg nøye om.

 • Er du enig/uenig med Schanke? Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen!
Vebjørn Rodal tok OL-gull

TIDENES STØRSTE PRESTASJON: Vebjørn Rodals sensasjonelle OL-gull på 800 meter i Atlanta er tidenes største norske idrettsprestasjon, mener Schanke.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Vebjørn Rodal ble olympisk mester på en av de aller tøffeste øvelsene i sommer-OL. I konkurranse med løpere fra hele verden, løp Rodal fra trønderlag inn til et sensasjonelt gull, og det på ny olympisk rekord (1.42,58).

 • Se Vebjørn Rodals historiske løp fra Atlanta-OL her!

Mener sjakk er idrett

Schanke ønsker å presisere at det er vanskelig å sammenligne Carlsens prestasjon med andre, mer fysisk betingede, idretter.

Idrettshistorikeren, som blant har forfattet Norsk Idrettsleksikon, vil karakterisere sjakk som «intellektuell idrett».

– Selvfølgelig må man ha visse fysiske forutsetninger for å bedrive sjakk. Blir man sliten i kroppen, blir man sliten i hodet. Det påvirker sjakk. Derfor vil jeg påstå at det er en idrett - men i den forstand at det er en intellektuell idrett. Likevel er det et definisjonsspørsmål ettersom sjakk ikke ligger under Norges Idrettsforbund, sier Schanke.

Les også: Carlsen håver inn på VM-triumfen

Også bak Henie

Magnus Carlsen er altså den høyest rangerte sjakkspilleren gjennom tidene, samtidig som han innehar verdensmestertittelen. Dermed er han allerede i ferd med å klatre opp blant tidenes aller største norske idrettsutøvere.

Men Carlsen er ikke størst - helt ennå.

– Vi rangerer gjerne idrettsprestasjoner på to nivåer. Det ene er største idrettsprestasjon, og det andre er største idrettsutøver. Med tanke på å rangere Magnus Carlsen på en liste over tidenes største norske idrettsutøvere, er han nødt til å forsvare VM-tittelen over noen år for å kunne måle seg kunstløper Sonja Henie, mener Schanke.

Sonja Henie

TIDENES STØRSTE UTØVER: Sonja Henie dominerte skøytesporten fullstendig på 1930-tallet. Henie tok OL-gull i 1928, 1932 og 1936.

Foto: Scanpix/ Arkiv / NTB scanpix

Sonja Henie var en norsk kunstløper, som hadde sin storhetstid på 1920- og 1930-tallet. Til sammen tok kunstløperen tre strake OL-gull, ti VM-gull og seks EM-gull fra 1927 til 1936.

– Ingen idrettsutøver i verden har dominert idretten sin like mye som Sonja Henie gjorde. Dit er ikke Magnus kommet helt ennå, sier Schanke.

Også her vil Schanke rangere nordmannen som en god nummer to.

– Så hvis Carlsen skulle forsvare VM-tittelen i flere år, vil han ha mulighet til å gå forbi Henie?

– Det tror jeg at jeg skal vente med å uttale meg om til den dagen det faktisk skjer. Men dersom han forsvarer VM-tittelen om ett år, kan det godt hende han tar plassen rett foran Rodal når det gjelder største idrettsprestasjon, sier Schanke.

– Hva med utøvere som Marit Bjørgen og Petter Northug?

– Fremragende utøvere, absolutt. Men begge to utøver en idrett som bare noen tusen mennesker forsøker å mestre. Det kan ikke sammenlignes med den konkurransen man opplever som sjakkspiller, sier Schanke.

VIDEO: Her blir Carlsen kastet i bassenget

(artikkelen fortsetter under videoen)

Magnus Carlsen jubler i bassenget

VIDEO: Magnus Carlsen feiret VM-tittelen med en ufrivillig dukkert i hotellbassenget i Chennai.

– Har ikke ord

Schanke har aldri møtt Magnus Carlsen selv, men har fulgt sjakkfenomenet tett de siste årene. Idrettshistorikeren er full av superlativer om nordmannens prestasjon.

Han kaller den «ubegripelig stor».

– Det som denne 22-åringen fra Lommedalen har gjort, er nesten ubegripelig. Det er over 600 millioner sjakkspillere rundt om i verden, også er det en liten tass fra Bærum som er nummer én! Han er jo ikke mer enn 22 år. Fra Lommedalen i Norge! Et land med fem millioner mennesker. Han er altså verdens beste og verdensmester. Det er så imponerende at jeg har ikke ord, sier Schanke med nostalgi i stemmen.

 • Er du enig/uenig med Schankes rangering? Hva mener du er Norges største idrettsprestasjon? Si din mening i kommentarfeltet under!

Siste nytt

 • Sverige tapte curlingfinalen

  USA slo Sverige 10-7 i curlingfinalen for menn. I sju omganger var det helt jevnt, og det stod 5-5 før omgang 8. Der vant USA hele 5-0, og da Sverige bare maktet to poeng i niende omgang, gav de opp.

  USA åpnet turneringen med fire tap på de seks første kampene, inkludert 4-10 mot finalemotstander Sverige.

  Niklas Edin
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Bergrem falt fra OL-medalje

  Torgeir Bergrem (26) var best av alle i finalen i snøbrett Big Air i sitt første run, men etter fall i både sitt andre- og tredje run, ble det ingen topplassering for mannen fra Harstad. Sebastian Toutant fra Canada vant OL-gullet.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Big Air menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Canada slått av Tyskland

  Canadas hockeylag nådde ikke finalen i OL etter et sensasjonelt nederlag for Tyskland i semifinalen fredag. Tyskland vant 4-3 og møter OUR i finalen søndag. Bronsekampen mellom Canada og Tsjekkia spilles lørdag.

  Tyskland hockey
  Foto: Jung Yeon-je / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang: Skøyter fellesstart
OL i Pyeongchang
OL-magasin
4-4-2 med Schau og Aune
Høydepunkter fra dagen
4-4-2 med Schau og Aune
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang
OL-magasin