NRK Meny
Normal

Historien bak telefontårene: Treneren hatet kvinneboksing

Da Cecilia Brækhus (31) fikk høre «Jeg elsker deg» fra gamletrener Ulli Wegner (71) etter seieren mot Oxandia Castillo (18), tok følelsene overhånd. Wegner var nemlig mannen som gjorde boksedrømmen mulig.

Cecilia Brækhus får en telefon fra treneren sin midt i intervjuet med NRK. Da greide ikke lenger den iskalde krigeren skjule følelsene sine.

Her blir det for mye for Brækhus

En jublende glad Cecilia Brækhus (31) stormet inn i garderoben med armene hevet over hodet. Minutter tidligere hadde hun banket Oxandia Castillo (18) sønder og sammen og tatt sin 23. strake proffseier.

Bræk

Brækhus kunne glede seg over sin 23. strake proffseier i helgen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Men gledesropene og latteren stilnet raskt da hun fikk overrakt en mobiltelefon og den tyske treneren Ulli Wegner var i den andre enden.

«Jeg elsker deg» var det første Wegner sa.

«Jeg elsker deg, også!» svarte Brækhus – og ble stille.

Foran hele rikspressen presset tårene seg frem i øynene på verdensmesteren. Hun snudde seg bort, fikk raskt tak i et håndkle og gjemte ansiktet. Tårene lot seg ikke stoppe.

Etter noen raske snufs og litt «oi, oi, oi»-mumling fikk hun presset frem et heroisk smil. Brækhus fortalte at telefonsamtalen var helt spesiell.

– Det var han som tok inn en jente og ga meg sjansen. Han oppdaget meg. Det er litt spesielt, sa Brækhus til NRK.no, før hun igjen snudde seg bort og tørket ytterligere tårer.

Stolt trener

NRK har vært i kontakt med trener Ulli Wegner. Slik forklarer han minuttene etter seieren i helgen:

– Jeg fortalte henne at jeg var ekstremt stolt over å ha en slik atlet som kan prestere på et så høyt nivå. Og jeg fortalte at jeg alltid er trist for å ikke være i nærheten, sier Wegner.

– Det var en fantastisk kamp og Cecilia fikk igjen vist seg fram. Hun gjorde akkurat det hun skulle og holdt seg til kampplanen, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Wegner2

Brækhus og Wegner etter kamp i 2010.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Følelser overalt

Wegner1

Trener Wegner sier han er stolt etter Brækhus' siste seier.

Foto: RONNY HARTMANN / Afp

Dagen derpå fikk Brækhus se sin egen reaksjon på NRKs laptop. Slik forklarer hun det voldsomme følelsesutbruddet.

– Det var følelser overalt! Jeg var ganske høy på adrenalin og glad, lettet og helt i skyene, smiler Brækhus.

– Hva var det som fikk deg fra ellevill jubel til å gråte i et håndkle?

– Det var så mye på en gang! Det var liksom høydepunktet etter tre måneder med forberedelser. Det var en berg- og dalbane av følelser.

– Hva var det Wegner sa til deg på telefon?

– Det blir mellom ham og meg, smiler Brækhus.

Men at telefonsamtalen fra Wegner var viktig, var det liten tvil om. For da Brækhus bestemte seg for å ta sjansen på en proffkarriere i Tyskland som ung og uerfaren amatørbokser, var det Wegner som måtte overbevises. Og han hadde lite til overs for kvinneboksing.

– Jeg likte ikke kvinneboksing i det hele tatt, men Cecilia fikk meg til å endre synet. Hun betyr mye for sporten og hun er en rollemodell både i og utenfor bokseringen. Hun er helt klart verdens beste kvinnebokser, sier Wegner.

Som en datter

Wegner innrømmer at samarbeidet med Brækus har knyttet nære bånd mellom de to.

– Da jeg så henne trene kunne jeg se potensial med en gang, sier Wegner til NRK.no.

– Jeg er ekstremt stolt. Hun er en så fantastisk person.. Hun jobber så hardt og er en sjarmerende person.

Wegner sier han ser på Brækus som en datter.

– Ja, vi er veldig tett knyttet til hverandre og det er noe helt spesielt. Selv da hun ikke snakket tysk i starten, forsto hun alt jeg lærte henne. Hun forsto kroppsspråket mitt. Hun er som en datter for meg, sier Wegner.

Den tyske bokselegenden, som har vært trener for flere av Europas beste boksere siden 1970-tallet, har skrevet følgende i sin egen selvbiografi om det første møtet med Brækhus.

Jeg tenkte «Wow! Nok en babe!» Etter de første minuttene i ringen la jeg merke til at hun hadde massevis av boksetalent».

Var livredd

I flere år var den aldrende treneren på plass i hjørnet til Cecilia, men det siste året har helsa blitt dårlig og Wegner har holdt seg hjemme. Fra Berlin ble han oppdatert på kampen av støtteapparatet til Brækhus.

Cecilia, som var i starten av 20-årene da hun flyttet fra trygge Melhus til storbyen Berlin, har tidligere uttalt at overgangen var skremmende.

– Jeg må innrømme at jeg var livredd. Jeg var en ung jente, jeg hadde aldri bodd utenlands før. Nå skulle jeg trene med en haug mannfolk jeg ikke kjente. Jeg kunne ikke språket, jeg visste ikke hvilke regler som gjaldt. Men var det noe jeg visste, var det at jeg måtte gjennom det for å komme videre i karrieren, uttalte hun i et VG-intervju i april 2013.

Seks år har gått siden hun flyttet til Berlin og ble proffbokser. Siden den gang har hun bokset 23 kamper – alle er vunnet. Sju av dem på knock-out. Og i skapet henger det tre tittelbelter som ingen har klart å ta fra henne.

Siste nytt

 • Uavgjort for United

  Manchester United spela 1-1 mot meksikanske Club America i Arizona i natt. Det var Uniteds første oppkøyringskamp før sesongstart om tre veker.

  Juan Mata scora Uniteds utlikningsmål 12 minutt før slutt, etter at Club America hadde teke leiinga.

  Juan Mata
  Foto: Christian Petersen / AFP
 • Neymar: – Jeg blir i Paris

  Brasils superstjerne Neymar avviser spekulasjoner rundt framtiden, og sier han forblir hos franske Paris Saint-Germain.

  Han har den siste tiden blitt nevnt i samme åndedrag som Real Madrid, men avviste i går alle rykter.

  – Jeg blir i Paris, jeg har en kontrakt, sa Neymar.

  Neymar jr.
  Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
 • Norge holdt liv i håpet

  Norges U19-gutter snudde til 3-2 med to sene mål av Erik Botheim og Christian Borchgrevink mot Finland. Jens Hauge sendte først Norge i ledelsen.

  Dermed er Norge på tredjeplass i EM-gruppen, bak Portugal på målforskjell etter at de tapte 2-3 mot gruppeleder Italia, som Norge møter søndag.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Tour de France: 13. etappe
Tour de France: 13. etappe
X Games Minneapolis
Sport i dag
Friidrett: Diamond League fra Monaco
Friidrett: Diamond League, Monaco
Friidrett: Diamond League fra Monaco
X Games: Skateboard, street