Selvtilliten borte for Hilde: – Jeg blir trist og lei meg

VIKERSUND (NRK.no): Tom Hilde mistet selvtilliten fullstendig i Vikersund i helgen. 25-åringen ble mer og mer lei seg for hver gang han landet midt i bakken, og nå står han over neste verdenscuprenn.

Tom Hilde

Tom Hilde har mye å tenke på etter helgen i Vikersund. Her er han i Østerrike under hoppuka.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg blir veldig sjelden sint, men jeg blir lei meg og begynner å tenke. Når jeg føler at jeg gjør mye riktig og likevel lander langt oppi bakken, så begynner jeg å tvile. Selvtilliten går nedover og nedover, og det er ikke noen god følelse, sier Tom Hilde til NRK.no.

Han tok seg god tid da han tuslet gjennom pressesonen etter nok en skuffende plassering på søndag. Askerbøringen landet på skuffende 186 meter i sitt siste hopp og forlater Vikersund med en ordentlig dårlig følelse.

Nå skal han ikke reise til skiflygingsrennet i Harrachov. Både Hilde, Bardal og Anders Jacobsen dropper turen, bekrefter landslagsledelsen overfor NRK.no.

– Hilde, Jacobsen og Bardal blir hjemme fordi vi alle mener det er best for resten av sesongen, skriver hoppsjef Clas Brede Bråthen i en sms.

– Har vært ekstremt frustrert

Hilde kom seg aldri over 205,5 meter i løpet av helgen - altså var han stabilt dårlig. Det frustrerer nordmannen.

– Det siste hoppet er jeg ikke så frustrert over, for der gjør jeg et dritthopp. Jeg vet det er min feil. Men jeg har vært ekstremt frustrert tidligere i helgen med tanke på at jeg har gjort så mange gode skihopp, også flyr det ikke, sier Hilde.

– Når begynte selvtilliten å forsvinne?

– Det kom etter andre omgang i går. Jeg skal være ærlig og si at det tok veldig lang tid før jeg fikk troa på at jeg skulle hoppe langt i dag. Og når jeg så får «en på trynet» i både kvaliken og første omgang i dag, er det tøft. Jeg må jobbe en del ekstra med å nullstille, og det tapper for selvtillit, sier Hilde.

Slått med 45-50 meter

25-åringen startet med å hoppe 202 meter i kvalifiseringen på fredag. Deretter kom en fryktelig skuffende lørdag med 182 og 197 meter. Søndag strakk han seg til 205,5 meter i første omgang, men sviktet med 186 i det siste hoppet. Slike lengder gjør vondt når man ser andre hoppere fly helt ned mot 240 meter.

– Det er ikke spesielt morsomt å hoppe så kort i en skiflygingsbakke, og spesielt ikke når folk hopper fra meg med 40 og 50 meter. Da ser jeg hvor artig de har det - og hvor kjipt jeg har det, sier Hilde.

Han vil nødig virke sutrete, hverken i mediene, overfor lagkamerater eller seg selv. I så fall kan nedgangsbølgen bli langvarig - og kanskje påvirke VM-formen i slutten av februar.

– Jeg vet det er min skyld og at det er jeg som må jobbe med det. De gangene jeg begynner å sutre og sture for mye, tar det for lang tid å komme tilbake igjen. Jeg holder hodet høyt og vet at det kommer til å bli bedre i Willingen, sier Hilde.

Tom Hilde

Tom Hilde svever ned mot 22.-plass i søndagens renn i Vikersund.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Roser Hildes åpenhet

Hoppsjef Clas Brede Bråthen er glad for at Hilde er åpen om at han sliter med selvtilliten.

– Det er bra at han innrømmer det, for da er det ikke så vanskelig å gjøre noe med. Det er mye verre med mennesker som ikke forteller hvordan de har det, som skjuler seg bak en maske. Sånn er ikke Tom, og da er det lettere å sette seg ned å prate med ham og ta det videre derfra, sier Bråthen til NRK.no.

– Jeg setter veldig pris på åpenheten og ærligheten rundt det han føler, sier hoppsjefen.

Årets store høydepunkt, VM i Val di Fiemme, nærmer seg med stormskritt, men hoppsjefen tror ikke Hilde kommer til å ha noe problem med å finne tilbake formen innen slutten av februar.

– Jeg er ikke så veldig bekymret for Tom, han kommer, sier Bråthen.

Treneren tror Hilde er tilbake til VM

Landslagstrener Alexander Stöckl, som varslet oppvaskmøte etter den svake norske innsatsen, skjønner godt at Hilde var lei seg.

– Det kan jeg tenke meg. Nå er det viktig at han tar seg en god natts søvn og prøver å se ting i perspektiv. Han må se på feilene han gjorde og prøve å jobbe med teknikken. Da kommer det nok til å gå fint med Tom, sier Stöckl.

Han forteller at Hildes problemer er en kombinasjon av litt teknisk kluss på hoppkanten og at han er litt stiv i lufta. Stöckl tror imidlertid Hilde kommer tilbake i form til VM.

– Han er bedre i bakker med mindre press i svevet, og defor tror jeg bakkene i Val di Fiemme passer ham bra. Han liker begge bakkene godt, sier landslagstreneren til NRK.no.

Alexander Stöckl og Tom Hilde

Alexander Stöckl og Tom Hilde kommer til å sette seg ned og jobbe med teknikken etter Vikersund. Her analyserer de hopp fra Hoppuka.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Siste nytt

 • Hovland tangerte PGA-rekord

  Med sin 64-runde på avslutninga av sesongopninga i PGA-touren søndag, tangerte Viktor Hovland ein PGA-rekord.

  Ifølgje ei twittermelding frå golfkommentator Ron Mintz var dette Hovlands 17. runde på rad under 70 slag, tangering av Bob Estes PGA-rekord frå 2001.

  Hovland enda på 10.-plass i turneringa som blei vunnen av Joaquin Niemann – Chiles første siger i PGA-turneringa nokosinne.

  Kommande helg skal Hovland debutere på europatouren i det europeiske PGA-meisterskapet i engelske Wentworth.

  Laster Twitter-innhold
 • Brann uten poeng mot Kristiansund

  Brann måtte dra hjem til Bergen uten poeng etter at Kristiansund slo bergenserne 1-0 i Eliteserien søndag. Det var Amahl Pellegrino som scoret kampens eneste mål. Dermed har begge lag 32 poeng etter 21 kamper. Brann er på 5.-plass på tabellen, mens Kristiansund følger på plassen bak.

  Resultater andre kamper: Bodø/Glimt – Stabæk 3-3, Haugesund – Mjøndalen 0-0, Molde – Tromsø 3-0, Strømsgodset – Ranheim 1-0, Viking – Odd 2-0.

  Eliteserien fotball 2019, Kristiansund - Brann.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • Sterk PGA-avslutning av Hovland

  Viktor Hovland avsluttet PGA-turneringen i West Virginia med en knallsterk 64-runde. Det plasserte ham på 5.-plass da han var ferdig med sin runde. Et par timer senere var han nede på delt 8.-plass. Det er flere spillere som ikke er ferdig med sin runde.

  Viktor Hovland
  Foto: Jonathan Ferrey / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal