Hopp til innhold

Forretningmann hevder russisk OL er gjennomkorrupt

Forretningsmannen Valery Morozov er overbevist om at det foregår systematisk korrupsjonen i russisk idrett. Nå frykter han for sitt liv.

Valery Morozov

Den russiske bedrifslederen Valery Morozov forteller NRK om hvordan mye av pengene som sprøytes inn i Sotsji-OL havner i lommene på byråkrater.

Foto: NRK

Primorsky i Sotsji

Morozovs selskap vant anbudet om å bygge luksuskomplekset Primorsky.

Roman Shleynov

Journalist Roman Shleynov sier det er fullstendig anarki rundt økonomien i Sotsji.

Foto: NRK

– Bestikkelser i Russland er ikke et problem. Det er et system. Men det blir et problem om du ikke betaler nok, sier Valery Morozov til NRK.

NRK møtte Morozov til hans første tv-intervju om den omfattende korrupsjonen i forkant av OL i Sotsji i 2014. Og mange misliker at han snakker om dette.

Det er en velkledd, og tydelig vellykket forretningsmann, som møter NRK i lokalene til Moskva-avisa Novaya Gazeta midt i den russiske hovedstaden. Avisa var sammen med The Sunday Times først til å publisere historien til Morozov i mai i år.

Korrupsjon satt i system

Det er svært uvanlig at en bedriftsleder, foran åpent kamera, i detalj forteller om hvordan det russiske byråkratiet har satt korrupsjonen i system.

Morozovs selskap, Mosconverseprom, har i mange år gjort forretninger med den russiske statsadministrasjonen. Etter å ha gjennomført en rekke restaurasjonsarbeider inne i Kreml på 90-tallet, var det ingen overraskelse da Morozov i 2006 vant anbudet på å bygge luksuskomplekset Primorsky i Sotsji.

Primorsky skal huse sentrale russiske politikere og offisielle under de olympiske leker i 2014. Det gamle luksushotellet i badebyen ved Svartehavskysten bygges nå opp igjen i gammel storhet, med luksusstandard, svømmebasseng og alt som hører med.

12 prosent under bordet

Budsjettet for bygningen var på 1,5 milliarder rubler, eller cirka 300 millioner kroner. Men visedirektøren ved administrasjonskontoret for presidentens anliggender, Vladymyr Leshchevsky, var på ferie da avgjørelsen ble tatt. Han har nære familiebånd til et serbisk selskap som også konkurrerte om oppdraget.

Han ble ifølge Valery Morozov rasende da han fikk høre om avgjørelsen, og innkalte forretningsmannen til et møte før kontrakten var signert.

– Jeg møtte opp på kontoret hans og ble forelagt kontrakten vi var blitt enig om.

Han sa: « Hør her, du vet godt at vi kan sende ut et nytt anbud slik at denne kontrakten ikke havner hos deg», sier Morozov.

Forretningsmannen nektet å gi fra seg anbudet til konkurrenten. Da måtte han gå med på å betale under bordet.

– Leshchevsky sa: «Du må betale 12 prosent. Det er våre regler. Du skjønner, det er ikke bare til meg. Det er også til mine sjefer», hevder Morozov.

– Hvor mye var 12 prosent?

– Fra 1,5 milliarder ble det 180 millioner rubler (35 millioner kroner).

– Ble du overrasket?

– Nei, ikke egentlig. Men jeg ble overrasket over størrelsen. Jeg visste av erfaring, da jeg inngikk forhandliger med statsadministrasjonen, at det normale var å kreve fem prosent ekstra.

– Hvordan betalte du?

– Det var både cash og delvis pengeoverføring til noen i systemet.

– Viktig å betale nok

Leshchevsky er en sentral person i statsadministrasjonen i Kreml. I 2003, under 300-årsjubileet for St. Petersburg, fikk byråkraten æresbevisning av presidenten. Morozov visste godt at denne mannen hadde makt til å gjøre hva han ville.

– De fleste bedriftene betaler. Bestikkelser blir først et problem om du ikke betaler nok.

Det fikk Morozov merke. Da finanskrisen traff byggeindustrien i Russland i 2008, ble mange prosjektet satt på vent. Alle fikk lide, bortsett fra bedriftene som hadde OL-status. Presset på Morozov økte.

– De sa at jeg hadde for mye flaks. La oss dele flaksen din!

Nå ville administrasjonen i Moskva at de serbiske kontraktørene skulle ha mer av kaka.

Ifølge Morozov så byråkratene i ADPA sitt snitt til å hente ut enda mer statspenger fra prosjektene ved å lage en ny anbudsrunde. Morozov var sjanseløs. Han mistet kontrakten til tross for at grunnarbeidene sto ferdig.

Arbeiderne ble stengt ute fra byggeplassen og han tapte store summer i utstyr og fortjeneste.

Anarki i Sotsji

Roman Shleynov er undersøkende journalist i finansavisa Vedomosti. Han mener det er fullstendig anarki rundt økonomien i Sotsji

– Ingen har kontroll med de statlige midlene som nå pøses inn for å bygge til olympiske vinterleker, sier Shleynov.

Forretningsmenn blir presset av både lokale og føderale myndigheter til å betale såkalte kick-backs. Problemet i Russland er at vi har så mange lover at byråkrater kan velge selv hvilken retning de vil ta.

– Det er svært uvanlig at forretningsmenn utaler seg. Hans business i Russland er ferdig, sier han.

Truet på livet

Firmaet som nå fikk kontrakten hadde et totalbudsjett på over to milliarder rubler. Det er flere enn Morozov som lurer på hva disse pengene nå skal gå til. President Medvedev har suspendert Leshchevsky og bedt statsadvokatkontoret om å undersøkelse saken.

Det har så langt ikke kommet offisielle uttalelser om hvor saken står, ifølge avisa Novaya Gazeta. I mellomtiden lever Morozov i konstant fare.

– Under et møte sa de til kona mi og advokaten min at det vil flyte blod dersom vi fortsetter å snakke med media. Uansett vet jeg det er krefter i presidentkontoret som støtter vår sak. Ellers ville jeg ikke sittet her i dag, sier Morozov.

Ifølge den russiske avdelingen i Transparency International har flere lignende saker dukket opp i OL-byen.

Og så lenge korrupsjonen utgjør en fjerdedel av brutto nasjonalprodukt i Russland er sannsynligheten stor for at flere fornærmede forretningsmenn vil snakke ut om grådige byråkrater. Om den russiske presidenten vil rydde opp er foreløpig usikkert.

Siste nytt

  • Roma-spiller friskmeldt etter kollaps

    Evan Ndicka har fått lov til å gjenoppta fotballaktiviteten etter at han tidligere i april kollapset i Romas kamp mot Udinese.

    Ndicka ble liggende på gresset etter 71 minutter i kampen 14. april og holdt seg til brystet. Senere på kvelden opplyste Roma at forsvarsspilleren følte seg bedre og at han skulle gjennom flere tester. De har nå blitt gjennomført, og han er igjen klarert for aktivitet, opplyser klubben på sine nettsider. (NTB)

    qYj-Mb-Adu4
    Foto: AP
  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal