Hevder russisk dopingerkjennelse er feil

Russiske antidopingmyndigheter sa onsdag for første gang at det har vært systematisk doping blant landets idrettsutøvere. Nå mener de uttalelsene er tatt ut av sammenheng.

OL

MEDALJEVINNERE: Flere russiske medaljevinnere fra London- og Sotsji-OL skal ha vært del av et systematisk dopingprogram, ifølge McLaren-rapporten.

Foto: Tobias Röstlund / Tt / NTB scanpix

– Det var en institusjonell sammensvergelse, sier Anna Antseliovitsj ifølge New York Times.

Hun er fungerende sjef for Russlands antidopingbyrå (Rusada). Hun slår samtidig fast at det ikke er noe som tyder på at dopingprogrammet var statlig styrt. Det finnes ikke bevis for at regjeringen var involvert, mener Antseliovitsj.

Onsdag ettermiddag skriver derimot Rusada i en pressemelding at Antseliovitsjs uttalelser til New York Times er forvrengt og tatt ut av sammenheng. Rusada kan verken bekrefte eller avkrefte at det har vært en «institusjonell sammensvergelse», skriver de.

Etterforskes

New York Times-artikkelen med Rusada-sjefen kommer drøyt tre uker etter at den endelige McLaren-rapporten ble offentliggjort. Der kom det fram flere detaljer om massivt bruk av doping innen russisk idrett mellom 2011 og 2015.

Rapporten konkluderte med at flere enn 1000 russiske utøvere spredt over 30 ulike idretter deltok i et systematisk dopingprogram. Flere medaljevinnere i London- og Sotsji-OL er blant de omtalte.

Russland var arrangør av vinterlekene i Sotsji i 2014. Ifølge McLaren-kommisjonen hjalp den russiske sikkerhetstjenesten (FSB) til med å manipulere og bytte ut prøveresultater.

Richards McLaren og hans etterforskere har funnet ut at 28 av de 95 prøvene som er undersøkt, hadde tegn av "manipulasjon".

De 28 prøvene skal analyseres på nytt i antidopinglaboratoriet i Lausanne. IOC-president Thomas Bach har også opplyst at eksperter skal analysere prøver fra russiske utøvere fra både Sotsji-OL og sommer-OL i London i 2012 på nytt.

Russlands president Vladimir Putin medga i sin juletale 23. desember at landet har et dopingproblem. Han lovet at alle dopingtilfellene skal etterforskes.

Suspensjoner

Tidligere i år ble russiske friidrettsutøvere utestengt fra Rio-OL etter dopingavsløringer. Den siste tiden har også vinteridretten tatt grep. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har suspendert seks langrennsutøvere.

Det er bekreftet at tre av dem er Aleksander Legkov, Jevgenij Belov og Julia Ivanova. Ifølge det franske nettstedet ski-nordique.net utgjør Maksim Vylegzjanin, Aleksej Petukhov og Jevgenia Sjapovalova de tre andre.

Tirsdag ble det klart at ingen av de seks er på Russlands lag til Tour de Ski.

Russland har også mistet flere idrettsarrangement og mesterskap. I forrige uke ble Russlands skiskytterforbund presset til å gi fra seg vinterens verdenscuprenn i Tjumen. Landet skal heller ikke være vertskap for skiskytternes junior- og ungdoms-EM som opprinnelig skulle gå i Ostrov.

Siste nytt

 • Mikkelsen leder sin klasse

  Andreas Mikkelsen leder WRC2-klassen klart etter fredagens etappe i Rally Monte-Carlo. Totalt er Elfyn Evans i ledelsen, men Sébastien Ogier kjører fortest.

  Mikkelsen er på 7.-plass i sin Skoda Fabia, men han er klart best av deltakerne i WRC2-klassen.

  – Jeg nyter dette. Jeg har en god luke nå, og det gir en god følelse, for vi føler ikke at vi presser særlig hardt. Jeg synes bilen er fantastisk under disse forholdene, sa Mikkelsen ifølge WRCs nettsted etter fullført dagsetappe.

  Oliver Solberg, som konkurrerer på svensk lisens, er på 13.-plass totalt etter fredagens kjøring.

  Rallyet fortsetter lørdag og avsluttes søndag.

  Andreas Mikkelsen
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Bare nesten for Island

  Seier til Island over Frankrike i hovedrunden i VM ville gi Norge hjelp, og oppgjøret ble av den spennende sorten. Lagene fulgte hverandre tett hele veien, og til pause ledet franskmennene med to. Island slo tilbake i andre omgang, men helt på tampen mistet de overtaket. Da vant Frankrike 28-26 og er med det oppe på åtte poeng i gruppa i Egypt.

  – Jeg er av den tro at det franske laget vil spille bra nok til å slå Portugal på søndag, men jeg er litt skeptisk nå, sier NRKs ekspert Håvard Tvedten.

  For Norge må først slå Algerie, og er avhengig av fransk poeng mot Portugal, eller at portugiserne vinner med sju mål eller mer for å nå kvartfinalen.

  w5rr7HxYzFE
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Reuters
 • V-cupseier til Saltvik Pedersen

  Paraalpinisten Jesper Saltvik Pedersen vant fredagens slalåmrenn i verdenscupen i Veysonnaz i Sveits, etter tre 2.-plasser på rad i storslalåm.

  – Det er veldig digg å være i gang med seier. Jeg har hatt noen 2.-plasser, og det er herlig å være tilbake på toppen, sa Pedersen.

  – Den første omgangen var litt rotete, men jeg ledet med noen hundredeler. I finaleomgangen gikk det bedre, og jeg økte ledelsen.

  Han seiret 0,26 sekund foran nederlenderen Jeroen Kampschreur, som slo ham i storslalåm både onsdag og torsdag. Tirsdag kjørte Kampschreur ut, men da var det italienske René De Silvestro som henviste Pedersen til 2.-plassen.

  Det skal være slalåmrenn også lørdag.

  Jesper Saltvik Pedersen
  Foto: Thomas Brun / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal