Hopp til innhold

Hevder Raja lovet å redde Olympiaparken: – Det har jeg nok sagt på generelt grunnlag

Olympiaparken har et bortfall på nesten 20 millioner kroner i 2020 og får ikke søke om koronakompensasjon. Administrerende direktør hevder de ble lovet støtte, det avfeier kulturminister Abid Raja.

Olympiaparken på Lillehammer og Abid Raja

MENER RAJA LOVET MER ENN HAN HOLDT: I sommer skal Abid Raja skal ha lovet økonomisk støtte for å redde OL-anleggene på Lillehammer.

Olympiaparken og Lillehammer kommune mener de ble lovet økonomisk støtte for vedlikehold av OL-anleggene da kulturminister Abid Raja var på besøk i sommer.

Parken hadde et inntektsbortfall på nærmere 20 millioner kroner i 2020, og trenger i underkant av halvparten til nødvendig vedlikehold av anleggene.

Pengene har de ikke sett noe til, og der Raja tidligere ikke ønsket å kommentere saken, har han nå tatt bladet fra munnen.

– Blodig urettferdig

Administrerende direktør for Olympiaparken, Per Olav Andersen, forteller til NRK at han fikk en konkret fremgangsmåte for å søke, få avslag og så klage slik at saken ville havne rett på ministerens pult.

– Det var det siste han sa. Samtidig så sa han at regjeringen var opptatt av å finne en løsning for disse anleggene, sier Andersen.

Per Olav Andersen administrerande direktør i Lillehammer Olympiapark.

Per Olav Andersen fortviler over måten Olympiaparken har blitt behandlet på.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

– Det er anlegg av nasjonal interesse. Det er ikke nasjonalanlegg, men det er i høyeste grad nasjonale anlegg. Det lovte han at regjeringen skulle ordne opp i.

Ministeren forteller nå til NRK at han ikke ga en lovnad til noen aktører under norgesturnéen.

– Olympiaparken er heleid kommunalt. Så i utgangspunktet ligger de ikke under kulturdepartementet, men kommunaldepartement. Det er de som tilgodeser kommunene, sier Raja.

På spørsmål om hvordan ministeren da angivelig kan love noe som ikke faller innunder hans departement svarer han følgende:

– At vi skal stille opp har jeg nok sagt, men det har jeg nok sagt til Olympiaparken på generelt grunnlag. Men å forklare hvordan søknadsprosessen fungerer er ikke en lovnad, sier Raja og fortsetter:

– Så dette er en misforståelse som ligger på Olympiaparken.

Den oppfatningen har ikke administrerende direktør i Olympiaparken.

– Dette kan ikke være en misforståelse. Vi har fulgt statsrådens anbefalte fremgangsmåte til punkt og prikke. Det har ikke ført frem til nå, men vi håper fortsatt på en løsning til det beste for norsk idrett, sier Andersen.

Ettersom Olympiaparken drives kommersielt, men er eid av kommunen, faller de mellom to stoler og kan ikke søke i noen av kompensasjonsordningene som allerede er satt opp av regjeringen.

– Andre arrangører får støtte på samme type arrangementer som vi har, og vi får ikke støtte. Det er blodig urettferdig og går utover idretten, også på nasjonalt nivå.

NRK har snakket med Lillehammer kommunes ordfører, Ingunn Trosholmen (Ap), som i likhet med Andersen forteller at Raja ga et løfte om at regjeringen skulle bidra økonomisk.

Skal møtes

Kulturdepartementet skriver i en e-post til NRK at det er berammet et møte 18. januar mellom statsforvalteren (tidl. fylkesmann, journ.anm.) og de aktuelle departementene.

– Når det gjelder kommunalt eide anlegg så har kommunen et ansvar for å stille opp, og regjeringen har satt av 7 milliarder til kommunene, sier kulturministeren.

Av de syv milliardene fikk Olympiaparken beskjed om å søke til statsforvalteren i Innlandets skjønnsmidler.

Abid Raja på Lillehammer

Kulturminister Abid Raja besøkte Lillehammer og Olympiaparken i sommer og fikk da lagt frem problemene parken sto overfor. Her mellom Per Olav Andersen (t.h) og landslagstrener i hopp, Alexander Stöckl (t.v.).

Foto: Geir Olsen / NTB

NRK har snakket med den aktuelle statsforvalteren som forklarer at skjønnsmidlene er øremerket for å dekke økte utgifter og ikke tapte inntekter. Skjønnsmidlene utgjør ca. 55 prosent av de økte utgiftene for kommunene i Innlandet.

– Vi skal møte på mandag med erkjennelse av at Olympiaparken føler at ingen av tiltakene treffer dem, sier han og legger til at regjeringen ønsker å gjøre denne jobben grundig.

NRK har også snakket med statsforvalteren i Innlandet som forteller at møtet ikke dreier seg om å diskutere seg frem til en løsning, men å på ny presentere problemet for myndighetene.

– Det betyr forfall

Olympiaparken har allerede kuttet andre steder i budsjettet for å drive vedlikehold, men det alene er ikke nok.

– Konsekvensen er at vi må dra ned tilbudet for breddeidretten, toppidretten og tilbudene for skolemiljøet. Dette er de største anleggene vi har i Norge og vi klarer ikke å vedlikeholde dem uten støtte. Vi har kompensert mye på de midlene vi har mistet, men vi klarer ikke å kompensere alt.

– Det betyr forfall. Rett og slett, sier Andersen.

2020 ble ikke like innbringende som planlagt, og Andersen sliter med å se veldig positivt på det neste halve året.

– Nå har vi mistet nesten 20 millioner i arrangementsinntekter i 2020. Vi ser jo på situasjonen rundt oss at dette også vil vedvare godt inn i 2021. Da er det midler vi ikke har som skulle vært brukt på å holde aktivitet i anleggene.

Sportsnyheter

Ingebrigtsen løp inn til årsbeste i overlegen seier: – Viser sin klasse

Jakob Ingebrigtsen løp inn til seier da han og Filip Ingebrigtsen sesongåpnet i Diamond League med Bowerman Mile i Eugene.

Kaos utenfor finalestadion – Liverpool krever gransking

Trengsel, lange køer og kaos utenfor stadion som skal holde mesterligafinalen mellom Liverpool og Real Madrid førte til at kampen ble utsatt.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste