NRK Meny
Normal

Dopingsjokk i Katjusja: – Helt krise for Kristoff

Alexander Kristoff (28) mister sin viktigste hjelperytter når Luca Paolini (38) sendes hjem for å ha testet positivt på kokain.

Paolini

SENDT HJEM: Her er Luca Paolini under tourens sjette etappe torsdag.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Kristoff

LAGKAMERATER: Her sitter Alexander Kristoff og Luca Paolini på podiet før Flandern rundt i april.

Foto: KURT DESPLENTER / Afp

– Han sendes hjem fra Tour de France umiddelbart, men vi kommer til å avvente B-prøven før vi går videre med saken, opplyser Katjusja.

Lagets pressesjef Philippe Maertens forteller til AFP at Paolini «ble sjokkert» da han fikk vite om den positive dopingprøven.

Ifølge L'Equipe, som først omtalte saken, regnes ikke kokain som prestasjonsfremmende utenfor konkurranse, men det regnes som dopingmiddel under konkurranse.

Kristoff skriver i en SMS til NRK at ingen Katjusja-ryttere får kommentere saken fredag.

– Helt krise

Testen er tatt under Tour de France, men kokain kan ligge lenge i urinen, og dermed er det ikke sikkert han har tatt stoffet under touren.

38 år gamle Paolini har syklet for Katjusja siden 2011. Italieneren bestemte seg i mai for å forlenge kontrakten med Katjusja. Da hadde han blant annet hjulpet Kristoff til seier i Flandern rundt.

Dag Erik Pedersen

NRK-EKSPERT: Dag Erik Pedersen.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Dette er egentlig helt krise for Kristoff. Det er Paolini som styrer spurttoget inn i posisjon og gir laget den avgjørende plassen i en spurt. Kristoff mister sin mest betrodde og erfarne mann, sier NRKs sykkelkommentator Carl Andreas Wold.

– Nå må han plutselig lene seg på syklister som er mye mindre rutinerte. Det er som å miste kapteinen på et fotballag. Hvem skal styre nå?

Han får støtte av tidligere proffsyklist og NRK-ekspert Dag Erik Pedersen.

– Dette er en kjempestor bombe. Han er en av de mest erfarne i feltet. Det er utrolig trist og kjipt å høre. Det må også være en psykisk smell for Kristoff. Det er jo nesten det verste som kunne skje, Paolini er hans mest lojale mann, sier Pedersen.

Kristoff-trener: – Trist

Italieneren har kanskje vært Kristoffs aller viktigste opptrekker denne suksessrike sesongen, og 28-åringen har flere ganger takket ham for «uvurderlig hjelp».

– Han er en helt. Han har en utrolig offervilje. Han er et fantastisk eksempel på hva sykkelsporten dreier seg om, sa Kristoff-trener Stein Ørn om Paolini til NRK i april.

Etter målgang i Milan-Sanremo skrev Alexander Kristoff selv følgende på Twitter:

– Jeg er stolt av å være lagkamerat med legenden Luca Paolini.

Ørn hadde akkurat hørt nyheten da NRK snakket med ham fredag kveld. Treneren synes dopingavsløringen er trist.

– Dette er jo narkotika, og jeg ser ingen muligheter for at det har noe med laget å gjøre. Det er en personlig tragedie som avdekkes. Hvordan og hva han har gjort, kan bare han svare for, sier Ørn til NRK.

Dette er den første positive dopingprøven så langt under årets Tour.

Siste nytt

 • Krusjelnitskij dropper CAS-høring

  Alexander Krusjelnitskij møter ikke til CAS-høring i sin dopingsak torsdag. Curlingutøveren mener utfallet er gitt ettersom det foreligger positive prøver. Han spilte på OAR-laget som slo Norge i bronsekampen i mixed double.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Høyring curling-dopingsaka torsdag

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS melder i dag at høyringa i dopingsaka mot den rusiske curlingspelaren Aleksandr Krusjelnitsjki tek til i morgon kl 06, norsk tid.

  Han har avgitt positiv dopingprøve. Om han blir dømd, kan OUR miste bronsen i miks-double, som Norge i så fall vi få i staden.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters
 • Kristoff spurtet til seier

  Ingen kunne gjøre noe med Alexander Kristoff spurtet til seier foran italienske Andrea Guardini på den første etappen av Abu Dhabi Tour

  – En herlig seier for meg og laget. Jeg vil takke lagkameratene mine for hjelpen. Det er en god følelse å åpne rittet med å vinne, sa Kristoff etter etappen.

  Alexander Kristoff
  Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal