NRK Meny
Normal

Dopingsjokk i Katjusja: – Helt krise for Kristoff

Alexander Kristoff (28) mister sin viktigste hjelperytter når Luca Paolini (38) sendes hjem for å ha testet positivt på kokain.

Paolini

SENDT HJEM: Her er Luca Paolini under tourens sjette etappe torsdag.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Kristoff

LAGKAMERATER: Her sitter Alexander Kristoff og Luca Paolini på podiet før Flandern rundt i april.

Foto: KURT DESPLENTER / Afp

– Han sendes hjem fra Tour de France umiddelbart, men vi kommer til å avvente B-prøven før vi går videre med saken, opplyser Katjusja.

Lagets pressesjef Philippe Maertens forteller til AFP at Paolini «ble sjokkert» da han fikk vite om den positive dopingprøven.

Ifølge L'Equipe, som først omtalte saken, regnes ikke kokain som prestasjonsfremmende utenfor konkurranse, men det regnes som dopingmiddel under konkurranse.

Kristoff skriver i en SMS til NRK at ingen Katjusja-ryttere får kommentere saken fredag.

– Helt krise

Testen er tatt under Tour de France, men kokain kan ligge lenge i urinen, og dermed er det ikke sikkert han har tatt stoffet under touren.

38 år gamle Paolini har syklet for Katjusja siden 2011. Italieneren bestemte seg i mai for å forlenge kontrakten med Katjusja. Da hadde han blant annet hjulpet Kristoff til seier i Flandern rundt.

Dag Erik Pedersen

NRK-EKSPERT: Dag Erik Pedersen.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Dette er egentlig helt krise for Kristoff. Det er Paolini som styrer spurttoget inn i posisjon og gir laget den avgjørende plassen i en spurt. Kristoff mister sin mest betrodde og erfarne mann, sier NRKs sykkelkommentator Carl Andreas Wold.

– Nå må han plutselig lene seg på syklister som er mye mindre rutinerte. Det er som å miste kapteinen på et fotballag. Hvem skal styre nå?

Han får støtte av tidligere proffsyklist og NRK-ekspert Dag Erik Pedersen.

– Dette er en kjempestor bombe. Han er en av de mest erfarne i feltet. Det er utrolig trist og kjipt å høre. Det må også være en psykisk smell for Kristoff. Det er jo nesten det verste som kunne skje, Paolini er hans mest lojale mann, sier Pedersen.

Kristoff-trener: – Trist

Italieneren har kanskje vært Kristoffs aller viktigste opptrekker denne suksessrike sesongen, og 28-åringen har flere ganger takket ham for «uvurderlig hjelp».

– Han er en helt. Han har en utrolig offervilje. Han er et fantastisk eksempel på hva sykkelsporten dreier seg om, sa Kristoff-trener Stein Ørn om Paolini til NRK i april.

Etter målgang i Milan-Sanremo skrev Alexander Kristoff selv følgende på Twitter:

– Jeg er stolt av å være lagkamerat med legenden Luca Paolini.

Ørn hadde akkurat hørt nyheten da NRK snakket med ham fredag kveld. Treneren synes dopingavsløringen er trist.

– Dette er jo narkotika, og jeg ser ingen muligheter for at det har noe med laget å gjøre. Det er en personlig tragedie som avdekkes. Hvordan og hva han har gjort, kan bare han svare for, sier Ørn til NRK.

Dette er den første positive dopingprøven så langt under årets Tour.

Siste nytt

 • Klare for EM-kvartfinale

  Sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum er klare for EM-kvartfinale etter at de slo belgiske Dries Koekelkoren/Tom Van Walle med settsifrene 21-18, 19-21, 15–11 – 2–1 sammenlagt i åttedelsfinalen. Kvartfinalen spilles klokken 16.00.

  Switzerland Beach Volleyball
  Foto: Peter Schneider / AP
 • Tap for Manchester City

  Manchester City tapte 0-1 mot tyske Borussia Dortmund i sin første kamp i sesongoppkjøringen. Mario Götze scoret på straffe i første omgang. Forrige sesongs seriemestere stilte uten flere av sine største stjerner, men Riyad Mahrez spilte fra start.

  FOC-SPO-SOC-MANCHESTER-CITY-V-BORUSSIA-DORTMUND---INTERNATIONAL-
  Foto: ELSA / AFP
 • Wolff Eikrem frigitt

  Magnus Wolff Eikrem er frigitt fra Seattle Sounders, etter kun en halv sesong i klubben. Det bekrefter klubben på sine hjemmesider.

  Det ble 17 kamper og to mål for midtbanespilleren i MLS, der kun seks av kampene var fra start.

  Magnus Wolff Eikrem
  Foto: Ted S. Warren / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 14.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale