Hopp til innhold

Hevder leder spredte sex-rykter – tar kraftig oppgjør med «trakasseringskultur» i Sjakk-Norge

Flere norske sjakkspillere åpner opp om det de mener er en trakasserende og ekskluderende sjakkultur.

Kimiya Sajjadi

STÅR FREM: Norske Kimiya Sajjadi hadde en rekke ubehagelige opplevelser som sjakkspiller, og hun er på ingen måte alene.

Foto: Anniken Vestby

«Det er ikke et miljø for jenter i sjakken».

Talen er klar.

NRK har snakket med flere kvinnelige sjakkspillere i Norge, som deler rystende opplevelser fra miljøet og beskriver en hverdag med trakassering, mobbing og utfrysing.

Tidligere i år skrev NRK om den svenske sjakkspilleren Anna Cramling, som tok et kraftig oppgjør med det hun mener er en ukultur i den internasjonale sjakken.

Nå ønsker også flere norske spillere å ta bladet fra munnen.

Lærte seg å leve med det

– Det er utfordrende fordi det ikke ble jobbet mot å forebygge diskriminering og trakassering av jenter. Ofte stod man helt alene i ubehagelige situasjoner, og uansett hvem du tok opp ting med så ble det ikke bedre, forteller Kimiya Sajjadi til NRK.

24-åringen sluttet med sjakken for noen år siden etter å ha vært i miljøet siden barndommen, og er en få som vil snakke åpent om sine opplevelser.

Tross en rekke ubehagelige opplevelser og en følelse av å være utfryst, var det ikke det som gjorde at hun sluttet med sjakken.

Det var ikke min lidenskap, men det betyr ikke at det ikke var smertefullt da man var i det, sier hun.

Kimiya Sajjadi

SLUTTET: Kimiya Sajjadi spilte sjakk aktivt i mange år og gikk på sjakklinjen til Norges Toppidrettsgymnas (NTG).

Foto: Privat

Ifølge seg selv lærte hun seg å «leve med og i det miljøet».

Slik er det ikke for alle.

Til NRK forteller nå flere spillere at de har sluttet eller vurderer å slutte med sjakken, som følge av et miljø de gjentatte ganger har opplevd ubehagelige hendelser i.

Saken om svenske Anna Cramlings opplevelser, overrasker derfor ikke.

Min umiddelbare reaksjon er at det er vanlig. Man blir ikke sjokkert, liksom.

Jeg vet at alle jeg har snakket med og kjenner av kvinner som spiller sjakk, har opplevd sånn ting – enten én eller flere ganger.

Dette er uttalelser fra to norske spillere ønsker å være anonyme. De er redde for konsekvensene av å stille med fullt navn.

Orket ikke mer

En av dem er fortsatt en del av miljøet, mens den andre har sluttet. Etter gjentatte ubehagelige hendelser, orket hun ikke mer.

Var det på grunn av miljøet du sluttet?

Ja, jeg vil jo si det.

Spilleren mener rekken med vonde opplevelser og trakassering, både nasjonalt og internasjonalt, gjorde at hun til slutt ga seg med sjakken.

Det er spesielt én hendelse som sitter friskt i minnet fra en internasjonal turnering.

– Der var det en turneringsleder som hadde spredd rykter og sagt at han hadde ligget med meg, når det ikke var sant i det hele tatt. Han var godt oppe i 30-årene. Det var veldig ekkelt, samtidig man blir ikke så overrasket fordi man har jo på en måte blitt vant til det, forteller hun.

En annen spiller NRK har snakket med, forteller hun begynte med sjakk sent, men skjønte raskt at det ikke var et miljø hun vil være i.

Tror du miljøet flere beskriver er grunnen til at mange gir seg sjakken?

Ja, det vil jeg absolutt si. Jeg kom inn litt senere enn alle andre, men jeg jo blitt litt skremt bort igjen. Så jeg kan se for meg at det er mye av grunnen til at de kvinnene som faktisk begynner, ikke har så lyst til å fortsette.

Hun hadde inntrykk av et inkluderende miljø før hun begynte på en sjakkskole. Det skulle raskt bli motbevist.

Jeg har merket at når at man satt i klasserommet, hvis en kvinnelig sjakkspiller ble brakt opp, skulle det kommenteres på kroppen hennes. Det er mange som reagerer, men det er ingen som gjør noe med det.

Sjakkbrikker

SKYGGESIDEN: – Det er ikke et miljø for jenter i sjakken, mener flere norske spillere.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Kjenner seg igjen

Flere norske kvinnelige spillere deler like opplevelser, både i Norge og internasjonalt. «Ekle» og «sexistiske» kommentarer fra mannlige trenere, dommere og medspillere er gjengangere, ifølge dem NRK har vært i kontakt med – som i hovedsak enten er nåværende eller tidligere klubbspillere basert på østlandet.

Sajjadi kjenner seg igjen i beskrivelsene og forteller at hun har opplevd lignende selv.

– Jeg ønsker ikke å gå i detaljer her, annet enn å si at mange eldre menn kunne sende upassende meldinger. Dette gjelder både trenere, folk på turneringer – og til og med folk som har jobbet i ledelsen i Sjakk-Norge.

Les også Sjakkprofil rystet etter opplevelse som 15-åring: – Hva har jeg gjort?

Anna Cramling

– De nekter for det

Det norske kvinnemiljøet i sjakk er lite. Jentene utgjør bare seks prosent av det totale medlemskapsantallet på rundt 4000 i Norges Sjakkforbund. Til sammenligning var kvinnemedlemsskapssnittet på 40,8 prosent i 2020 på tvers av de ulike særforbundene i Norges idrettsforbund.

Miljøet er en av hovedgrunnene for den dårlige rekrutteringen, hevder flere spillere NRK har vært i kontakt med, som sier de har sluttet med sjakken som en direkte konsekvens av det de beskriver som et diskriminerende miljø.

Hvis man tar opp kvinnekampen med styret, så skjer det absolutt ingenting. De nekter for at det er et problem i det hele tatt. Ingen tar deg på alvor, og ingen anser det som et problem, sier en tidligere aktiv spiller som vil være anonym i denne saken.

En annen spiller mener hun har snakket med tillitspersoner som er «høyt opp i systemet» og som har hatt mye ansvar, uten gehør.

Jeg har sagt ifra flere ganger og ikke fått noe reaksjon på det i det hele tatt. Det blir bare ledd bort som et enkelttilfelle.

Flere mener Norges Sjakkforbund er klar over problematikken, men at det likevel ikke blir gjort noe med.

Enten så tror de ikke at det er et noe problem, eller så vil de ikke gjøre noe med det. Jeg er ganske sikker på at de er veldig klar over det.

– Kjent med problemet

Eirik Natlandsmyr, som ble valgt som generalsekretær i Norges Sjakkforbund i fjor, sier at han ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene til spillerne. Likevel påpeker han at problematikken er kjent.

Vi er fullt klar over at det er en utfordring i sjakken. Og så handler det om å finne ut hvordan vi kan forhindre det og hvilke tiltak vi kan gjøre for at alle har det bra, sier Natlandsmyr.

Han opplyser om at de nylig har opprettet en varslingsportal og nedsatt et varslingsutvalg, for å gjøre det lettere å melde ifra om saker

Hvis dere er klar over at dette har vært en utfordring, hvorfor har dere ikke gjort noe med det tidligere?

Eirik Natlandsmyr

ØNSKER ENDRING: Eirik Natlandsmyr er klar på at sjakkforbundet må gjøre mer for å inkludere og rekruttere flere i sjakken.

Foto: Norges sjakkforbund

Vi er klar over at i et miljø som sjakken som er så sterkt mannsdominert, så er det vanskelig å være kvinne. At det da skjer ting, vet vi. Det handler da om at vi må behandle hver enkeltsak som kommer inn og slå ned på de sakene vi har, svarer generalsekretæren, og legger til at det er nulltoleranse for dårlig oppførsel, seksuell trakassering og mobbing.

Selv om Natlandsmyr er fersk i rollen, tar han selvkritikk på vegne av forbundet og beklager for at dette ikke har vært et prioriteringsområde tidligere. Han presiserer at dette nå prioriteres, og at Sajjadi deltok på et styremøte for å snakke om disse problemene i høst.

De tallene og de historiene taler for seg. Vi har ikke vært gode nok i det hele tatt. Det beklager vi. Vi må gjøre alt for at det skal bli bedre, sier han og oppfordrer alle som opplever ubehag i miljøet, til å si ifra og bruke varslingsportalen.

«Vi har tatt det opp tusen ganger»

Sajjadi tror grunnen for den lave kvinnenandelen er sammensatt, men føler seg sikker på en ting: «Det ikke et rekrutteringsproblem, men et inkluderingsproblem som må gjøres noe med.»

– Når mange som jente møter på utforskap, trakassering, ensomhet og diskriminering tror jeg ikke det akkurat hjelper på motivasjonen.

Sajjadi sier hun er en av flere som har prøvd å gjøre noe med «ukulturen» og kommer nå med en klar bønn til Norges Sjakkforbund.

Kimiya Sajjadi

HÅP: Sajjadi ønsker å stille med fullt navn i dette intervjuet for å få endring på miljøet i sjakk-Norge.

Foto: Siobhan Beasley

– Vi må ha en ledelse som er i kjernen av dette arbeidet. En ledelse som tar dette seriøst, både med handlingene sine og det de sier. Vi trenger en alvorlig holdningsendring mer enn noe annet, og det starter på toppen. Jeg drømmer om et Sjakk-Norge hvor jenter og kvinner føler seg trygge, inkludert og godt behandlet.

24-åringen er klar på at hun aldri hadde gått og varslet om noe til Norges Sjakkforbund, fordi hun hadde regnet med at det ikke ble tatt seriøst.

Jeg har ikke den tilliten. Jeg har snakket med damer i miljøet som sier «at de ikke gidder, og at det ikke det er ikke vits. Vi har tatt opp det tusen ganger, vi har ikke blitt hørt hvorfor skal vi gidde å ta det opp igjen?»

Det synes Natlandsmyr er oppriktig leit å høre.

– Vi er avhengig av å få inn varsler, og jeg håper at den nye varslingsportalen blir brukt fremover, avslutter generalsekretæren.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal