NRK Meny
Normal

Heiberg sjokkert over IOC-arrestasjon i Rio

Styremedlem i IOC, Patrick Hickey (71), er arrestert i Rio de Janeiro for ulovlig distribusjon av OL-billetter. Gerhard Heiberg kan ikke tro at det stemmer.

GAMES-EUR-2015-AZE-IRL-OLY-HICKEY

I TRØBBEL: IOCs visepresident Patrick Hickey.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Det lokale politiet opplyser at irske Patrick Hickey er mistenkt for konspirasjon vedrørende distribusjon av ulovlige OL-billetter sammen med minst seks andre personer, melder Ap.

Gerhard Heiberg

HJEMME FRA RIO: Gerhard Heiberg reagerer med vantro på pågripelsen av Patrick Hickey.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Politiet sier de har bevis som linker Hickey til et internasjonalt komplott, som gir billetter til svartebørshaier som igjen selger videre for høyere pris. De samarbeider nå med irske myndigheter.

– Jeg er sjokkert. Jeg reagerer veldig sterkt på nyheten og kan ikke skjønne at det stemmer, sier Gerhard Heiberg til NRK.

IOC-medlem Heiberg har nettopp kommet hjem fra Rio, I Norge ble han møtt til nyheten om at Hickey er pågrepet.

– Det er nesten utrolig. Jeg kjenner ham veldig godt. Av den grunn ønsker jeg ikke å spekulere i hva som har skjedd, men da jeg leste det tenkte jeg at dette umulig kunne stemme, sier Heiberg.

– Det er ingen bevis enda

Onsdag ettermiddag stilte Mark Adams, IOCs talsmann, opp på pressekonferanse i Rio. Han ville ikke uttale seg stort om saken.

– Han er uskyldig til noe annet er bevisst. Det er ingen bevis, det er bare påstander enda, så vi må ikke dra konklusjoner, sier Adams i en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Mark Adams

FERSKE NYHETER: Mark Adams vil ikke gjøre noe eller dra noen konklusjoner før de vet mer om bakgrunnen for arrestasjonen.

Foto: Cameron Spencer / AFP

Talsmannen påpeker at han og IOC-teamet ikke visste at politiet var på vei da arrestasjonen skjedde onsdag morgen.

– Dette kom nettopp til oss. Politiet har ikke snakket med oss enda. Vi må se og høre hva dette faktisk er før vi gjør noe, sier IOCs talsmann.

– Til sykehus

BBC henviser til brasilianske medier, og skriver at Hickey forsøkte å stikke av da politiet kom for å anholde ham onsdag morgen lokal tid. Ifølge politiet skal han ha sendt akkrediteringen sin gjennom dørsprekken, før han rømte inn på et annet rom.

De brasiliansk avisen Estadao var først ute med nyheten. Ifølge avisen ble IOC-toppen arrestert på et hotell i bydelen Barra da Tijuca sørvest for Rio. På grunn av sykdom skal han deretter ha blitt fraktet rett til et lokalt sykehus.

Beslagla billetter

Mediene melder at det er en sammenheng mellom Hickey og arrestasjonen av irske Kevin James Mallon, som ble brakt inn av politiet på samme dag som åpningsseremonien.

Sistnevnte er direktør i selskapet THG Sports. Et selskap som allerede er mistenkt for å selge OL-billetter på ulovlig vis. Mallon skal ha vært i besittelse av 800 billetter til OL, som han mistenkes for å planlegge og selge for rundt 60.000 kroner stykket.

Disse billettene er igjen knyttet til den irske olympiske komitté – hvor Hickey er president.

27 år som leder

THG sier, ifølge BBC, at Mallon ikke har eller planla salg av billettene, men «passet på» dem for det irske selskapet, som faktisk har lov til å selge OL-billetter, Pro 10 Management.

THG Sports ble også beskyldt for å stå bak ulovlig billettsalg i forbindelse med fotball-VM i Brasil i 2014.

Hickey har vært president i Den europeiske komitté siden 2006, og har vært en del av IOCs styre siden 2012. Han har ledet «the Olympic Council of Ireland» siden 1989.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Karjakin har tatt teten

  Sergej Karjakin, som opna kastrofalt svakt, slo i dag Fabiano Caruana og leier kandidatturneringa i sjakk. To rundar står att. Vinnaren skal møte Magnus Carlsen i VM-kamp i november.

  Karjakin
  Foto: KENA BETANCUR / Afp
 • Verdensrekord på halvmaraton

  Netsanet Kebede fra Etiopia løp inn til verdensrekord da hun sikret VM-gullet i halvmaraton for kvinner i Valencia lørdag.

  Vinnertiden lød på 1.06.11. Med det slo Kebede verdensrekorden til nederlandske Lornah Kiplagat fra 2007 med 14 sekunder.

  Netsanet Kebede
  Foto: HEINO KALIS / Reuters
 • Vann lengste skiløpet i verda igjen

  Vasalopp-vinnar Andreas Nygaard vann det 220 km lange Nordenskioldsloppet frå Jokkmokk til Kvikkjokk og tilbake i Nord-Sverige. Løpet starta klokka 06 og var ikkje over før nærmare klokka 19.30.

  – Dette er det tøffaste eg har gjort, sa Nygaard etterpå. Han spurtslo Øyvind Moen Fjeld.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM alpint: Paraalpint slalåm 1. omgang
NM alpint: Paralpint slalåm og slalåm kvinner
NM alpint: Slalåm 1. omgang, kvinner
Vinterstudio
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Slalåm menn
V-cupfinale hopp: Skiflyging
Sportssøndag: V-cupfinale hopp skiflyging
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Slalåm 1. omgang, menn
Sportssøndag: NM alpint og v-cupfinale kombinert