NRK Meny
Normal

Sjokkrapport hevder 29 prosent av VM-utøverne var dopet

Avisa New York Times har presentert en rapport der over to tusen friidrettsutøvere fra 2011 har fått muligheten til å innrømme doping.

-- VM 2011 - FINALE 100 M MENN

En rapport hevder at 29 prosent av utøverne fra VM i 2011 innrømmer doping. Dette bildet er fra 100 meter-finalen i VM 2011 og har ingenting med dopingsaken å gjøre.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Flere store dopingavsløringer kom rett før årets friidretts-VM i Moskva. Blant annet toppsprinterne Tyson Gay og Justin Gatlin testet positivt.

Gay1

Doptatte Tyson Gay ble tatt for dopingbruk i år - rett før VM.

Foto: Charlie Neibergall / Ap

Nå presenterer New York Times en WADA-rapport med rystende tall fra VM i 2011.

Rapporten er basert på anonyme svar fra to tusen utøvere. Undersøkelsen viste at 29 prosent av utøverne fra VM i 2011 sa de hadde brukt doping det siste året.

– Sensitiv sak

Verdens antidopingbyrå (WADA) satte ned en forskergruppe før mesterskapet for to år siden - og resultatet var urovekkende.

Til tross for at 29 prosent innrømmet doping før VM 2011, var det kun to prosent av WADAs dopingtester fra 2010 som var positive.

Forskerne ønsket å publisere funnet, men da satte WADA ned foten.

– Det var en veldig sensitiv sak, og de trengte tid for å finne ut av hvordan de skulle behandle det, sier en av forskerne som ønsker å være anonym.

Ifølge New York Times signerte forskerne på avtaler som tilsier at de må være anonyme. Forskerne selv skal ha ivret etter å publisere alle detaljer fra undersøkelsen.

Undersøkelsen tar ikke hensyn til at utøverne kan lyve om at de har brukt doping.

Vil sammenligne resultater

Talsmann for det internasjonale friidrettsforbundet, Nick Davies, uttaler at «studien ikke er klar for publisering».

Davies legger til at de ønsker å se på blodprøver fra Moskva-VM og sammenligne dette med tidligere prøver for å få en mer omfattende studie av temaet.

Forskningsgruppen ble startet i 2011 og utøverne fra VM ble spurt: «Har du med viten brukt ulovlige stoffer de siste 12 månedene?»

Siste nytt

 • Johansen-scoring i Fulham-tap

  Norges landslagskaptein, Stefan Johansen, scoret sitt fjerde seriemål for sesongen da Fulham tapte 1–2 mot Aston Villa i engelsk mesterskapsserie lørdag.

  Stefan Johansen
  Foto: Alan Walter / Reuters
 • AaFK reddet poeng på overtid

  Aalesund utlignet til 1-1 på overtid mot Kristiansund lørdag. Dermed sikret de seg et viktig poeng i nedrykksstriden. Like før slutt stormet Kristiansunds Torgil Gjertsen mot AaFK-målet som var åpent, men sentret i stedet for å skyte og det ble bom.

  Aalesund - Kristiansund.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal