Hopp til innhold

Sjokkrapport hevder 29 prosent av VM-utøverne var dopet

Avisa New York Times har presentert en rapport der over to tusen friidrettsutøvere fra 2011 har fått muligheten til å innrømme doping.

-- VM 2011 - FINALE 100 M MENN

En rapport hevder at 29 prosent av utøverne fra VM i 2011 innrømmer doping. Dette bildet er fra 100 meter-finalen i VM 2011 og har ingenting med dopingsaken å gjøre.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Flere store dopingavsløringer kom rett før årets friidretts-VM i Moskva. Blant annet toppsprinterne Tyson Gay og Justin Gatlin testet positivt.

Gay1

Doptatte Tyson Gay ble tatt for dopingbruk i år - rett før VM.

Foto: Charlie Neibergall / Ap

Nå presenterer New York Times en WADA-rapport med rystende tall fra VM i 2011.

Rapporten er basert på anonyme svar fra to tusen utøvere. Undersøkelsen viste at 29 prosent av utøverne fra VM i 2011 sa de hadde brukt doping det siste året.

– Sensitiv sak

Verdens antidopingbyrå (WADA) satte ned en forskergruppe før mesterskapet for to år siden - og resultatet var urovekkende.

Til tross for at 29 prosent innrømmet doping før VM 2011, var det kun to prosent av WADAs dopingtester fra 2010 som var positive.

Forskerne ønsket å publisere funnet, men da satte WADA ned foten.

– Det var en veldig sensitiv sak, og de trengte tid for å finne ut av hvordan de skulle behandle det, sier en av forskerne som ønsker å være anonym.

Ifølge New York Times signerte forskerne på avtaler som tilsier at de må være anonyme. Forskerne selv skal ha ivret etter å publisere alle detaljer fra undersøkelsen.

Undersøkelsen tar ikke hensyn til at utøverne kan lyve om at de har brukt doping.

Vil sammenligne resultater

Talsmann for det internasjonale friidrettsforbundet, Nick Davies, uttaler at «studien ikke er klar for publisering».

Davies legger til at de ønsker å se på blodprøver fra Moskva-VM og sammenligne dette med tidligere prøver for å få en mer omfattende studie av temaet.

Forskningsgruppen ble startet i 2011 og utøverne fra VM ble spurt: «Har du med viten brukt ulovlige stoffer de siste 12 månedene?»

Siste nytt

 • Mitrovic og Silva kan bli straffet hardt etter bråk

  Englands fotballforbund har opprettet disiplinærsaker mot Fulham-manager Marco Silva og spissen Aleksandar Mitrovic etter FA-cuptapet for Manchester United.

  Da stoppet Willian et skudd fra Jadon Sanchos med hånden. Etter en videosjekk ble det dømt straffe til United og rødt kort til Fulhams brasilianer. Utvist ble også manager Marco Silva og målscorer Mitrovic for å ha protest illsint mot avgjørelsen.

  Mandag skriver det engelske fotballforbundet at Silva må svare for anklager om at han brukte uakseptable og krenkende ord mot både dommeren og fjerdedommeren i forbindelse med bråket.

  Fulham-sjefen anklages også for å ha kastet en vannflaske mot fjerdedommeren.

  Videre skriver forbundet at straffen Mitrovic normalt vil få for å ha pådratt seg rødt kort «åpenbart ikke er tilstrekkelig» i dette tilfellet. Dermed kan det bli en ekstra lang utelukkelse for serberen.

  Mitrovic skal også ha brukt krenkende ord etter utvisningen. (NTB)

  Britain Soccer FA Cup
  Foto: Jon Super / AP
 • Stavanger Oilers festet grepet om finalebilletten

  Stavanger Oilers scoret to tidlige mål og beseiret Sparta med 3-0 i den andre NM-semifinalen i ishockey lagene imellom mandag.

  Dermed har Oilers for alvor festet grepet om kampserien som spilles best av sju.

  Gjestene fra Stavanger kom klart best i gang mandag og tok ledelsen etter snaut åtte minutters spill ved Dan Kissel. Etter drøyt halvspilt periode doblet Nick Dineen ledelsen.

  Drøyt ti minutter gjensto da Anders Tangen Henriksen prikket pucken opp i krysset og punkterte oppgjøret.

  Neste kamp mellom Stavanger Oilers og Sparta spilles onsdag i Stavanger. (NRK/NTB)

  Hockey 1 semifinale: Stavanger Oilers - Sparta
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Norsk braktap i curling-VM etter japansk snuoperasjon

  Det norske kvinnelaget i curling røk 10-3 for Japan under under verdensmesterskapet i Sverige mandag kveld.

  Kampen var Norges femte i det innledende spillet i VM. Så langt står det norske laget, anført av skip Marianne Rørvik, med tre seirer og to tap.

  Mot Japan festet det norske laget et grep med tre poeng i fjerde omgang. Da sto det 3-1. Deretter var det imidlertid japansk dominans. Ett poeng i hver av de påfølgende omgangene ble etterfulgt av tre japanske poeng i omgang nummer sju.

  Dermed var 1-3 snudd til 6-3-ledelse. Den kalddusjen klarte aldri de norske kvinnene å reise seg etter. I stedet ble det nye fire japanske poeng i de to neste omgangenem og kampen ble tapt 3-10. (NTB)

  Curling-VM for kvinner
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste