Sjokkrapport hevder 29 prosent av VM-utøverne var dopet

Avisa New York Times har presentert en rapport der over to tusen friidrettsutøvere fra 2011 har fått muligheten til å innrømme doping.

-- VM 2011 - FINALE 100 M MENN

En rapport hevder at 29 prosent av utøverne fra VM i 2011 innrømmer doping. Dette bildet er fra 100 meter-finalen i VM 2011 og har ingenting med dopingsaken å gjøre.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Flere store dopingavsløringer kom rett før årets friidretts-VM i Moskva. Blant annet toppsprinterne Tyson Gay og Justin Gatlin testet positivt.

Gay1

Doptatte Tyson Gay ble tatt for dopingbruk i år - rett før VM.

Foto: Charlie Neibergall / Ap

Nå presenterer New York Times en WADA-rapport med rystende tall fra VM i 2011.

Rapporten er basert på anonyme svar fra to tusen utøvere. Undersøkelsen viste at 29 prosent av utøverne fra VM i 2011 sa de hadde brukt doping det siste året.

– Sensitiv sak

Verdens antidopingbyrå (WADA) satte ned en forskergruppe før mesterskapet for to år siden - og resultatet var urovekkende.

Til tross for at 29 prosent innrømmet doping før VM 2011, var det kun to prosent av WADAs dopingtester fra 2010 som var positive.

Forskerne ønsket å publisere funnet, men da satte WADA ned foten.

– Det var en veldig sensitiv sak, og de trengte tid for å finne ut av hvordan de skulle behandle det, sier en av forskerne som ønsker å være anonym.

Ifølge New York Times signerte forskerne på avtaler som tilsier at de må være anonyme. Forskerne selv skal ha ivret etter å publisere alle detaljer fra undersøkelsen.

Undersøkelsen tar ikke hensyn til at utøverne kan lyve om at de har brukt doping.

Vil sammenligne resultater

Talsmann for det internasjonale friidrettsforbundet, Nick Davies, uttaler at «studien ikke er klar for publisering».

Davies legger til at de ønsker å se på blodprøver fra Moskva-VM og sammenligne dette med tidligere prøver for å få en mer omfattende studie av temaet.

Forskningsgruppen ble startet i 2011 og utøverne fra VM ble spurt: «Har du med viten brukt ulovlige stoffer de siste 12 månedene?»

Siste nytt

 • Landskamper ikke i fare for Normann

  Midtbanespilleren Mathias Normann forlot banen med det som lignet en hamstringskade i Norwichs bortekamp mot Everton lørdag.

  Nå kommer Normanns agent Imad El Hammichi med en beroligende melding før de kommende VM-kvalifiseringskampene.

  Han bekrefter overfor NRK at det ikke er noen grunn til å frykte at Normann blir satt ut av spill fremover.

  – Det var kun krampe, landskampene er ikke i fare, opplyser El Hammichi til NRK lørdag kveld.

  Det er gode nyheter for landslagssjef Ståle Solbakken, som tar ut troppen til de kommende VM-kvalikkampene kommende tirsdag. Tyrkia-kampen (borte) spilles 8. oktober.

  OuuGWq1wlL8
  Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters
 • Hynne med god 800 meter på Bislett

  Hedda Hynne leverte en god 800 meter under Kvalheimmila på Bislett stadion lørdag kveld. Tiden 2.01,30 er blant hennes bedre denne sesongen.

  Etter å ha levert en meget sterk fjorårssesong, der hun forbedret norgesrekorden med nesten to sekunder, har ikke Hynne fått til de beste tidene denne sesongen. Hennes årsbeste fra Stockholm i juli lyder 1.59,82 og er klart bak norgesrekorden på 1.58,10.

  Selv om tiden er blant Hynnes bedre denne sesongen, hadde hun nok håpet på bedre lørdag. For elleve dager siden leverte hun 1.59,98 i Sveits, og hun satte norsk bestenotering på 600 meter i Bergen sist lørdag, så formen har vært stigende.

  Lørdag hadde hun med seg klubbvenninne Malin Nyfors som hare, men måtte ellers klare seg alene på tartandekket.

  (©NTB)

  Hedda Hynne
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ajers Brentford i ellevill målfest

  Kristoffer Ajer (bildet) og Brentford fortsetter å imponere i Premier League. Lørdag kveld sikret de et sterkt poeng hjemme mot Liverpool – i en kamp der lagene ikke ga seg før de hadde scoret tre hver.

  – Jeg vet ikke om ordet nyte er ordet. Det var en vill kamp. De fortjente sine tre mål, slik de spilte. Vi kunne åpenbart ikke håndtere med langpasningene deres, men vi skulle scoret flere mål, sier Liverpool-manager Jürgen Klopp til Sky Sports etter kampen.

  Det var Brentford som åpnet scoringsfesten på Brentford Community Stadium.

  Et innøvd frisparktrekk etter en snau halvtime endte til slutt med at midtstopper Ethan Pinnock skled inn 1-0-ledelsen til enorm jubel blant hjemmefansen.

  Det tok likevel bare fire minutter før de var godt nede på jorden igjen, da Diogo Jota like bak ryggen på Ajer stanget inn utligningen.

  Han var involvert allerede da Mohamed Salah i det sjuende minutt var nær ved å sette sitt 100. Premier League-mål. Han ble slått gjennom av Diogo Jota, og Salah unngikk offsidefella fordi Ajer ikke var på linje med lagkameratene. Han rettet derimot selv opp ved å kaste seg inn mot mål og ryddet unna like før ballen passerte streken.

  – Jeg fikk en skikkelig vekker i den duellen. Jeg kjente også at det nappet godt i hamstringen da jeg klarerte. Det er nok en liten strekk, men jeg klarte å komme meg gjennom, sa Ajer, som likevel ikke tror landskampen mot Tyrkia om to uker er i fare.


  Etter hvilen fortsatte lagene i et periodevis heseblesende tempo.

  Men Fabinho vartet opp med noen sekunders ro da han prikket en perfekt ball til Mohamed Salah i bakrom like før timen var spilt. Egypteren takket og bukket, og satte inn sitt 100. Premier League-mål på bare 151 kamper.

  Men kampen hadde enda flere scoringer i seg. Ajer var igjen involvert da han slo innlegget som senere endte med utligning signert Brentfords Vitaly Janelt. Kort tid senere sendte Curtis Jones Liverpool tilbake i føringen.

  Om hjemmefansen tok av ved den første og andre scoringen, gikk de av hengslene åtte minutter før slutt. Da sørget nemlig Yoane Wissa for 3-3 og kampens siste scoring.

  – Det var en vanvittig kamp. De hadde sine muligheter, men vi spilte virkelig bra, var solide og det var en god kamp selv for de nøytrale, sier Brentfords keeperhelt David Raya til BBC.

Sendeplan

Kl. Program Kanal