NRK Meny
Normal

– Det er ikke kult å være den som ødelegger

VAL DI FIEMME (NRK.no): Tor Arne Hetland opplevde det samme som Pål Golberg: Å skuffe en lagkamerat – og en hel nasjon.

Tor-Arne Hetland falt under VM sprinten i 2007. Gapet ble for stort å ta igjen for kompanjongen Petter Northug.

VIDEO: Tor Arne Hetland falt og ødela lagsprinten for Norge i Sapporo-VM i 2007.

Å gå VM-stafett for Norge, er et ærefullt oppdrag. Og presset er like massivt som forventningene er enorme.

Å være den som ødelegger en stafett, er kanskje det verste en skiløper kan oppleve.

Akkurat det var det som skjedde Pål Golberg søndag, da han møtte veggen allerede i kvalifiseringen på lagsprinten i Val di Fiemme. Petter Northug fikk aldri muligheten til å spurte hjem gullet de fleste trodde på.

LES OGSÅ: – Plutselig var det helt mørkt

– Merke for livet

Få vet bedre hva Pål Golberg føler enn Tor Arne Hetland. OL- og VM-gullvinneren i sprint, har nemlig opplevd akkurat det samme selv. Under VM i Sapporo i 2007 falt han i lagsprinten. Også den gangen var det Northug som ventet forgjeves.

– Sånn er det i lagsport, det er ikke kult å være den som ødelegger, sier Hetland til NRK.no.

– Husker du følelsen fra da du trynet i Sapporo?

– Det er et merke for livet. En erfaring man blir rikere på, i hvert fall på sikt, men akkurat der og da er det helt forferdelig, sier Hetland, som nå er sveitsisk sprinttrener.

– Går bra

Han er imidlertid sikker på at Golberg rister av seg skuffelsen

– Jeg vet ikke hva som skjedde. Jeg regner med han ble fryktelig sliten og stiv, men hvis han er frisk, så går dette veldig fint. Han har framtida foran seg, så han vil komme til å gå superbra, sier Hetland.

Artikkelen fortsetter under bildet

Pål Golberg

Pål Golberg var langt nedi kjelleren etter å ha gått sin siste etappe. Til slutt måtte han bli hentet ut av målområdet av støtteapparatet. – Det var ikke vanskelig å se at jeg ødela, sa han til NRK etterpå.

Foto: NRK

Etter løpet var også Petter Northug mest opptatt av å ta se av lagkameraten. Etter å ha ristet av seg den umiddelbare skuffelsen, tok han nederlaget med stor ro.

– Var et mareritt

– Akkurat nå har jeg mest lyst til å prate med Pål. Jeg vet hvordan den er, følelsen han sitter med nå, sier Northug, som vet hva han skal si:

– At han får flere sjanser. Han har hatt en bra sesong, han ble norgesmester, var i finale her og han lærer mye. Han kommer sterkere tilbake.

For Northug var opplevelsen i Sapporo i 2007 langt verre.

– Nå går det greit, da var det et mareritt, for da hadde jeg ikke noe gull og teamsprint var min første mulighet til å ta gull, poengterer han.

Siste nytt

 • Norge opnar mot Sverige

  Norge innleder OL-turneringen i ishockey for menn mot sterke Sverige 15. februar. Vel et døgn senere droppes pucken til oppgjøret mot Finland. Så venter en hviledag før gruppespillet avsluttes mot Tyskland.

  Utslagskampene spilles 20. februar, kvartfinalene 21. februar, semifinalene 23. februar og finalen 25. februar.

 • Dansk VM-kvalik avlyst

  Danmark har avlyst fredagens VM-kvalifiseringskamp i fotball mot Sverige på grunn av konflikten med spelarane. Det stadfestar det danske fotballforbundet.

 • Danske fotballjenter møtte ikkje

  Spelarane på Damarks kvinnelandslag i fotball møtte heller ikkje i dag på trening, melder Danmarks Radio. Dei nektar å spele før ein økonomisk avtale er på plass.

  Dermed ser det ut til at Damark må trekkje seg VM-kvalifiseringskampar mot Sverige og Kroatia fredag og tysdag.

Sendeplan

Kl. Program Kanal