Hopp til innhold

Hermod Bjørkestøl er død

Hermod Bjørkestøl er gått bort, 79 år gammel. Ifølge familien sovnet han fredfullt inn søndag.

Bjørkestøl var i en årrekke en sentral person i norsk og internasjonalt langrenn. Han var rennleder i Holmenkollen fra 1990 til 2002 og leder i langrennskomiteen i Norges skiforbund fra 2001 til 2012. Han var også æresmedlem i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), der han i en årrekke var leder av regelkomiteen.

Ikke minst satte Bjørkestøl spor etter seg som konstruktør av langrennsløyper. Han var sentral i utviklingen av dagens løypenett i Holmenkollen fram mot VM i 2011, og er også mannen bak en rekke OL-løyper.

– Han har har satt betydelige spor i langrennssporten, særlig i overgangen til moderne langrenn med jaktstart og fellesstart på 90-talle og begynnelsen av 2000-tallet, sier Vegard Ulvang til NRK.

Han påpeker at OL-løypa i Salt Lake City i 2002 har en bakke som heter «Hermod Hill». Denne satte en ny standard for hvordan langrennsløyper skulle være.

– «Hermod Hill» er en avgjørende motbakke en kilometer før mål – foran publikum. Han var også den første som tok med seg TV-produsenter på befaring før løypa ble stukket ut, for å gjøre konkurransene mer TV-vennlige. Du kan si at Hermod fikk langrennssporten ut av skogen, sier Ulvang, som mottok dødsbudskapet med stor sorg.

– En trist beskjed. Det var altfor tidlig, sier den tidligere lederen i langrennskomiteen i FIS.

«Da har du tatt dine siste stavtak. Når livet ditt stilte deg ovenfor din egen Hermod Hill, gikk du på med ukuelig optimisme og pågangsmot. Men denna siste krevanes motbakken blei for tøff selv for deg,» skriver familien i sitt minneord.

Hermod Bjørkestøl
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Siste nytt

 • Aftenbladet: Oilers-profil ute i seks uker

  Tommy Kristiansens (34) skade tar lenger tid å lege enn antatt, skriver Stavanger Aftenblad.

  Det betyr at Stavanger Oilers må klare seg uten den tøffe løperen i en måned til. Kristiansen ble skadd i CHL-kampen mot Dynamo Pardubice tidligere i måneden og har ikke vært på is i eliteserien ennå.

  – Det er alltid kjedelig med skader. Men det er en del av virksomheten, og vi får ikke gjort så mye med det. Men det er synd. Det ble til et større problem enn ønsket, sier Oilers' sportsdirektør Pål Haukali Higson til Aftenbladet.

  Stavanger har to seirer og ett tap så langt i eliteserien. Neste kamp spilles borte mot Frisk Asker torsdag. (NTB)

  Sluttspillet i ishockey: Stavanger Oilers - Storhamar
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Karriereslutt for østerriksk hopplegende

  Hopp-pioneren Daniela Iraschko-Stolz (39) legger opp på grunn av vedvarende skadetrøbbel.

  Veteranen fra Østerrike var utvilsomt en av dem som var med og dro lasset da hoppsporten for kvinner var i startgropen. Hun har medaljer i åtte verdensmesterskap og ble verdensmester i 2011. I 2014 tok hun sølv da kvinner for første gang fikk delta i OL. Det skjedde i Sotsji i Russland.

  Iraschko-Stolz vant også verdenscupen i 2015, som den første kvinnen fra Østerrike. I over to tiår var hun aktiv, og hun var også den første som i 2003 fikk notert et uoffisielt hopp over 200 meter.

  – Tiden er kommet for å avslutte karrieren. De som kjenner meg, vet at jeg har lyst til å fortsette, men det er også slik at jeg ikke har grunn til å klage ettersom jeg har kunnet drive sporten min i lang tid. Det har vært en fin tid, sier Stolz. (NTB)

  2019 FIS Nordic World Ski Championships
  Foto: LISI NIESNER / Reuters
 • Rapinoe i tårer – takket av med seier

  Megan Rapinoe (38) rundet av sin imponerende USA-karriere med 2-0-seier over Sør-Afrika i sin 203. landskamp.

  Det ble en følelsesladd kveld for Rapinoe og hennes støttespillere. 38-åringen spilte 54 minutter som kaptein og ble hyllet av publikum etter kampen.

  – Det gjør meg skikkelig stolt å tenke på at vi har hatt så mye suksess på fotballbanen, men også at vi har bidratt til å gjøre verden til et litt bedre sted, sa Rapinoe.

  Hun har ved siden av innsatsen på banen markert seg gjennom sitt arbeid for LHBT+-rettigheter og likelønn.

  (NTB)

  Soccer: International Friendly Women's Soccer-South Africa at USA
  Foto: Jon Durr / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ustoppelige Pellegrino 00:35
Neste