Sjefens nye ro vekker oppsikt: – Kanskje han skulle flippa ut

KUMAMOTO (NRK): Det både imponerer og forundrer hvordan Thorir Hergeirsson nå klarer å beholde roen i timeoutene når Norge sliter som mest. Men han har en god grunn.

Timeout Thorir

HYGGELIG: Da Norge hadde sluppet inn ni mål mot Sør-Korea på 15 minutter av andre omgang, tok Thorir Hergeirsson timeout. Praten tok han med armen rundt skuldrene til kaptein Stine Bredal Oftedal.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Det var spilt fem minutter av kampen mot Danmark, og Norge lå under med 0–5. Thorir Hergeirsson trykket hardt på den røde timeout-knappen ved siden av den norske benken.

Men det var ikke kjeft som ventet. Ingen høylytt tordentale heller, som man ofte ser fra håndballtrenere verden rundt når laget sliter. Landslagssjefen var rolig og behersket der han stod midt i ringen. Slik han pleier å være – i dette VM.

Mot Sør-Korea begynte det smått i butte i andre omgang, og denne gangen la han til og med armen rundt kaptein Stine Bredal Oftedal.

– Det er vel første gang det skjer, forteller hun leende.

Balansegang for «islandsk vulkan»

NRKs kommentatorduo, Patrick Sten Rowlands og Kenneth Gabrielsen, har flere ganger påpekt Hergeirssons nye side. Og sjefen selv erkjenner at han er mer bevisst en tidligere på å holde hodet kaldt i det verdifulle minuttet.

– Vi har mange her med lite eller ingen mesterskapserfaring, og de med erfaring trenger også støtte for å gå foran å vise vei, så det er viktig å balansere dette med iver og temperament. Vi tar stort sett timeouter når vi trenger da, og da er de ofte litt oppkavede og det kan være fint å ha litt ro, forteller han.

Thorir Hergeirsson

ENGASJERT: Thorir Hergeirsson gir beskjeder fra sidelinjen.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Men det koster nok litt.

– Jeg koker jo inni meg. Jeg er litt som vulkanene på Island, de ligger og ulmer og plutselig eksploderer de en dag, men det er viktig å holde roen, sier Hergeirsson med et smil.

Også i tapet mot Nederland var Hergeirsson svært kontrollert da han kalte gruppa til seg med drøye seks minutter igjen av kampen, selv om Norge hadde rotet bort ledelsen.

Forskjellen var at mot Danmark og Sør-Korea snudde Norge den svake perioden, mens mot Nederland hjalp ikke praten.

VM-debutanter

VM-DEBUTANTER: Andrea Austmo Pedersen, Ingvild Bakkerud og Moa Høgdahl

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

– Kanskje han skulle flippa ut noen ganger, kanskje ikke? Det er en hårfin balansegang og jeg synes Thorir løser det veldig bra. Vi responderer veldig fint på det han sier, og jobber utrolig godt som lag, sier VM-debutant Ingvild Bakkerud etter Danmark-seieren.

Blir tryggere

Camilla Herrem er enig i at taktikken lønner seg.

– Jeg tror det er viktig at han holder seg rolig også, for hvis han begynner å stresse så blir vi mer og mer stressa også. Når du ser at han bare slapper av så er det tryggere, mener hun.

– Det smeller når det må smelle. Jeg er halvt kroatisk så jeg tåler det, sier Marta Tomac.

Flere ganger er det bevist at en god timeout kan snu en kamp, men formidlingen må da være riktig, påpeker Gabrielsen. Han trente selv Vipers Kristiansand tidligere.

– Hergeirsson er en smart mann og en dyktig leder. Det kan fort hende vi får se en timeout hvor Thorir bruker mer utestemme også, for han har jo hele registeret. Alle lag har en verktøykasse som må brukes til enhver tid, og jeg håper han har spart noen. Behovet kan komme, mener NRKs ekspert.

Noen ganger er det bare nok å trykke på knappen, det kan gjøre underverker bare det, påpeker islendingen selv.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Klar for Tour de France

  Den norske syklisten Amund Grøndahl Jansen skal sykle årets Tour de France.

  Det bekrefter hans nye lag for sesongen, Team BikeExchange på sin Twitter-konto.

  Det er fjerde året på rad at 27 år gamle Grøndahl Jansen deltar i verdens største etapperitt. De foregående årene har han vært en viktig hjelperytter for Team Jumbo-Visma.

  I år er det lov til å håpe at nordmannen får kjøre litt mer for egne sjanser, spesielt på de halvveis kuperte etappene.

  Arctic Race of Norway 2019: 4. Etappe: Lødingen - Narvik (165,5 km)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Ny karrierebeste for Ruud

  Casper Ruud rykket opp til 14.-plassen på siste ATP-ranking og nordmannen har tidligere aldri vært høyere på listen.

  Avansementet kommer etter at belgieren David Goffin falt to plasseringer fra sin 13.-plass. ATP-rankingen toppes fortsatt av Novak Djokovic foran russiske Daniil Medvedev.

  Mandag skal Casper Ruud spille ATP 250-turneringen på gress i Palma de Mallorca. Han møter den 36 år gamle franske Gilles Simon i første runde. (NTB)

  French Open
  Foto: Benoit Tessier / Reuters
 • Bøe Risa ferdig i Sandviken

  Det var mange som ble overrasket da Vilde Bøe Risa vendte hjem til Bergen og signerte for Sandviken før denne sesongen.

  Hun brukte lang tid på å finne seg ny klubb etter at kontrakten hennes med Göteborg gikk ut i desember 2020. Bøe Risa var blant annet koblet til Manchester United, men i slutten av april signerte hun altså en kontrakt med Sandviken ut året.

  Nå bekrefter Toppserielaget at Bøe Risa er ferdig i klubben etter bare tre spilte kamper. Begge parter har blitt enige om å terminere kontrakten, heter det i en pressemelding.

  Det står også at landslagsprofilen vil offentliggjøre ny klubb i begynnelsen av juli.

  Football, Norway, Practice. Vilde Bøe Risa.
  Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal