Sjefens nye ro vekker oppsikt: – Kanskje han skulle flippa ut

KUMAMOTO (NRK): Det både imponerer og forundrer hvordan Thorir Hergeirsson nå klarer å beholde roen i timeoutene når Norge sliter som mest. Men han har en god grunn.

Timeout Thorir

HYGGELIG: Da Norge hadde sluppet inn ni mål mot Sør-Korea på 15 minutter av andre omgang, tok Thorir Hergeirsson timeout. Praten tok han med armen rundt skuldrene til kaptein Stine Bredal Oftedal.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Det var spilt fem minutter av kampen mot Danmark, og Norge lå under med 0–5. Thorir Hergeirsson trykket hardt på den røde timeout-knappen ved siden av den norske benken.

Men det var ikke kjeft som ventet. Ingen høylytt tordentale heller, som man ofte ser fra håndballtrenere verden rundt når laget sliter. Landslagssjefen var rolig og behersket der han stod midt i ringen. Slik han pleier å være – i dette VM.

Mot Sør-Korea begynte det smått i butte i andre omgang, og denne gangen la han til og med armen rundt kaptein Stine Bredal Oftedal.

– Det er vel første gang det skjer, forteller hun leende.

Balansegang for «islandsk vulkan»

NRKs kommentatorduo, Patrick Sten Rowlands og Kenneth Gabrielsen, har flere ganger påpekt Hergeirssons nye side. Og sjefen selv erkjenner at han er mer bevisst en tidligere på å holde hodet kaldt i det verdifulle minuttet.

– Vi har mange her med lite eller ingen mesterskapserfaring, og de med erfaring trenger også støtte for å gå foran å vise vei, så det er viktig å balansere dette med iver og temperament. Vi tar stort sett timeouter når vi trenger da, og da er de ofte litt oppkavede og det kan være fint å ha litt ro, forteller han.

Thorir Hergeirsson

ENGASJERT: Thorir Hergeirsson gir beskjeder fra sidelinjen.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Men det koster nok litt.

– Jeg koker jo inni meg. Jeg er litt som vulkanene på Island, de ligger og ulmer og plutselig eksploderer de en dag, men det er viktig å holde roen, sier Hergeirsson med et smil.

Også i tapet mot Nederland var Hergeirsson svært kontrollert da han kalte gruppa til seg med drøye seks minutter igjen av kampen, selv om Norge hadde rotet bort ledelsen.

Forskjellen var at mot Danmark og Sør-Korea snudde Norge den svake perioden, mens mot Nederland hjalp ikke praten.

VM-debutanter

VM-DEBUTANTER: Andrea Austmo Pedersen, Ingvild Bakkerud og Moa Høgdahl

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

– Kanskje han skulle flippa ut noen ganger, kanskje ikke? Det er en hårfin balansegang og jeg synes Thorir løser det veldig bra. Vi responderer veldig fint på det han sier, og jobber utrolig godt som lag, sier VM-debutant Ingvild Bakkerud etter Danmark-seieren.

Blir tryggere

Camilla Herrem er enig i at taktikken lønner seg.

– Jeg tror det er viktig at han holder seg rolig også, for hvis han begynner å stresse så blir vi mer og mer stressa også. Når du ser at han bare slapper av så er det tryggere, mener hun.

– Det smeller når det må smelle. Jeg er halvt kroatisk så jeg tåler det, sier Marta Tomac.

Flere ganger er det bevist at en god timeout kan snu en kamp, men formidlingen må da være riktig, påpeker Gabrielsen. Han trente selv Vipers Kristiansand tidligere.

– Hergeirsson er en smart mann og en dyktig leder. Det kan fort hende vi får se en timeout hvor Thorir bruker mer utestemme også, for han har jo hele registeret. Alle lag har en verktøykasse som må brukes til enhver tid, og jeg håper han har spart noen. Behovet kan komme, mener NRKs ekspert.

Noen ganger er det bare nok å trykke på knappen, det kan gjøre underverker bare det, påpeker islendingen selv.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • OL-kvalik blir flytta frå Kina

  Ei av gruppene i den asiatiske OL-kvalifiseringa i fotball for kvinner er det førebels siste idrettsarrangementet som er flytta frå Kina på grunn av corona-viruset. Kampane er flytta til Sydney i Australia.

  Gruppe B i finaleturneringa skulle ha vore arrangert i Wuhan, der det første corona-utbrotet blei registrert. Først var det flytta til Nanjing, men så trekte Kina seg som arrangør.

  Laga i gruppa er Kina, Australia, Taiwan og Thailand, og kampane skal spelast frå 3. til 9. februar.

  Tidlegare i dag blei det kjent at også Hongkong Maraton er avlyst av same grunn. Det skulle gått 9. februar.

  Kinesisk fotballandslag
  Foto: Stringer / Reuters
 • Spania blei europameister

  Spania scora det avgjerande målet få sekund før full tid og slo Kroatia 22-20 i EM-finalen.

  Spania låg under med tre mål etter 20 minutt, men leia 12-11 ved pause, og 16-12 nokre få minutt inne i andre omgang.

  Sigeren såg ut til å glippe då Kroatia snudde 16-18 til 19-18 med få minutt att. Men i dei siste minutta heldt Spania hovudet kaldast.

  Med sigeren er Spania klare for OL i Tokyo i sommar.

  Jorge Maqueda Pena, Spania
  Foto: Jonathan Nackstrand / AFP
 • Effektivt United med 6-0-seier

  Ole Gunnar Solskjær kan smile bredt etter at hans Manchester United slo Tranmere Rovers fra tredjenivå hele 6-0 i FA-cupens fjerde runde. United var utrolig effektive og en seks minuttersperiode sørget for 3-0, takker være Harry Maguire, Diogo Dalot og Jesse Lingard. Phil Jones headet så inn en 4-0-ledelse, før Anthony Martial satte inn 5-0 like før pause. I andreomgangen sørget Mason Greenwood for at laget vant 6-0 på bortebane og avanserte i cupen.

  FA Cup Fourth Round - Tranmere Rovers v Manchester United
  Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal