Hopp til innhold

Sjefens nye ro vekker oppsikt: – Kanskje han skulle flippa ut

KUMAMOTO (NRK): Det både imponerer og forundrer hvordan Thorir Hergeirsson nå klarer å beholde roen i timeoutene når Norge sliter som mest. Men han har en god grunn.

Timeout Thorir

HYGGELIG: Da Norge hadde sluppet inn ni mål mot Sør-Korea på 15 minutter av andre omgang, tok Thorir Hergeirsson timeout. Praten tok han med armen rundt skuldrene til kaptein Stine Bredal Oftedal.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Det var spilt fem minutter av kampen mot Danmark, og Norge lå under med 0–5. Thorir Hergeirsson trykket hardt på den røde timeout-knappen ved siden av den norske benken.

Men det var ikke kjeft som ventet. Ingen høylytt tordentale heller, som man ofte ser fra håndballtrenere verden rundt når laget sliter. Landslagssjefen var rolig og behersket der han stod midt i ringen. Slik han pleier å være – i dette VM.

Mot Sør-Korea begynte det smått i butte i andre omgang, og denne gangen la han til og med armen rundt kaptein Stine Bredal Oftedal.

– Det er vel første gang det skjer, forteller hun leende.

Balansegang for «islandsk vulkan»

NRKs kommentatorduo, Patrick Sten Rowlands og Kenneth Gabrielsen, har flere ganger påpekt Hergeirssons nye side. Og sjefen selv erkjenner at han er mer bevisst en tidligere på å holde hodet kaldt i det verdifulle minuttet.

– Vi har mange her med lite eller ingen mesterskapserfaring, og de med erfaring trenger også støtte for å gå foran å vise vei, så det er viktig å balansere dette med iver og temperament. Vi tar stort sett timeouter når vi trenger da, og da er de ofte litt oppkavede og det kan være fint å ha litt ro, forteller han.

Thorir Hergeirsson

ENGASJERT: Thorir Hergeirsson gir beskjeder fra sidelinjen.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Men det koster nok litt.

– Jeg koker jo inni meg. Jeg er litt som vulkanene på Island, de ligger og ulmer og plutselig eksploderer de en dag, men det er viktig å holde roen, sier Hergeirsson med et smil.

Også i tapet mot Nederland var Hergeirsson svært kontrollert da han kalte gruppa til seg med drøye seks minutter igjen av kampen, selv om Norge hadde rotet bort ledelsen.

Forskjellen var at mot Danmark og Sør-Korea snudde Norge den svake perioden, mens mot Nederland hjalp ikke praten.

VM-debutanter

VM-DEBUTANTER: Andrea Austmo Pedersen, Ingvild Bakkerud og Moa Høgdahl

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

– Kanskje han skulle flippa ut noen ganger, kanskje ikke? Det er en hårfin balansegang og jeg synes Thorir løser det veldig bra. Vi responderer veldig fint på det han sier, og jobber utrolig godt som lag, sier VM-debutant Ingvild Bakkerud etter Danmark-seieren.

Blir tryggere

Camilla Herrem er enig i at taktikken lønner seg.

– Jeg tror det er viktig at han holder seg rolig også, for hvis han begynner å stresse så blir vi mer og mer stressa også. Når du ser at han bare slapper av så er det tryggere, mener hun.

– Det smeller når det må smelle. Jeg er halvt kroatisk så jeg tåler det, sier Marta Tomac.

Flere ganger er det bevist at en god timeout kan snu en kamp, men formidlingen må da være riktig, påpeker Gabrielsen. Han trente selv Vipers Kristiansand tidligere.

– Hergeirsson er en smart mann og en dyktig leder. Det kan fort hende vi får se en timeout hvor Thorir bruker mer utestemme også, for han har jo hele registeret. Alle lag har en verktøykasse som må brukes til enhver tid, og jeg håper han har spart noen. Behovet kan komme, mener NRKs ekspert.

Noen ganger er det bare nok å trykke på knappen, det kan gjøre underverker bare det, påpeker islendingen selv.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Vancouver Canucks stoppet Zuccarello og Wild – tapte for første gang under ny trener

  Mats Zuccarello og Minnesota Wild tapte 0-2 mot Vancouver Canucks i NHL natt til fredag. Dermed stoppet nordmannens lag på fire strake seire.

  Wild var inne i en god trend og hadde kun vunnet under lagets nye trener John Hynes. 48-åringen ble hentet inn etter at Zuccarrellos lag hadde tapt sju strake kamper og valgte å sparke sin forrige trener Dean Evason.

  Svenske Nils Holander sendte imidlertid Canucks i føringen med drøyt to minutter igjen av 1. periode, før Teddy Blueger doblet ledelsen i starten av siste periode.

  Zuccarello hadde sikret seg målpoeng i ti strake kamper, men det klaffet ikke foran mål i kampen mot Canucks. Forrige kamp mot Calgary Flames noterte Oslo-mannen seg for sitt 600. målpoeng i NHLs grunnspill.

  Zuccarello står med seks mål og 21 assists på 24 kamper for Wild denne sesongen.

  (©NTB)

  Mats Zuccarello for Minnesota Wild
  Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
 • Helomvending for Golfstjerne – går til saudiarabiske LIV for milliardsum

  Masters-mester Jon Rahm (29) hopper av PGA-touren og blir den mest profilerte golferen i LIV Tour, som er sponset av Saudi-Arabia, melder NTB.

  – Nå er det offisielt. Dette er meg, som etter alle ryktene sier at jeg offisielt slutter meg til LIV Golf, sier spanske Rahm til Fox News.

  Ifølge The Telegraph har spanjolen signert en avtale på mer en tre år, til en verdi på svimlende 6 milliarder kroner.

  Den tidligere US Open- og PGA-tour-vinneren har tatt en helomvending, etter at han i fjor gikk hardt ut mot spillere som hadde meldt overgang til LIV:

  – Det er ikke noe jeg tror er best for meg og mitt ettermæle. Alle kan gjøre som de vil, men for en som meg, som har hele fremtiden foran seg, høres det ikke smart ut.

  Pengesterke LIV Golf ble startet i fjor og har høstet sterk kritikk fordi Saudi-Arabia anklages for å bruke touren som et verktøy for sportsvasking.

  LIV-touren hentet en rekke store stjerner fra PGA før forrige sesong. Noe som først førte til at spillerne ble bannlyst fra PGA- og europatouren, men i sommer kom kontrabeskjeden om at alle tre tourene skulle slå seg sammen.

  I etterkant måtte lederne av golftourene forklare seg foran det amerikanske senatet, og det er fortsatt ingen avtale på plass mellom tourene før fristen 31. desember.

   Jon Rahm
  Foto: AP
 • Domstol avsatte Brasils fotballpresident

  En domstol i Rio de Janeiro har avsatt presidenten i Brasils fotballforbund på grunn av uregelmessigheter i valget i fjor.

  Ednaldo Rodrigues, som først ble midlertidig ansatt som fotballpresident i 2021, vant presidentvalget i fjor. Domstolen gir fotballforbundet beskjed om å avholde nytt valg innen 30 dager.

  Fram til da er det lederen for landets idrettsdomstol, José Perdiz, som skal styre forbundet. Domstolen opphever hele fotballtinget fra i fjor, og dermed også avgjørelsen det tok om å ansette Rodrigues.

  Rodrigues har mulighet til å anke avgjørelsen. Fotballforbundet opplyser at de vurderer hvilke skritt de skal ta.

  Saken kan potensielt føre til at Fifa innfører sanksjoner mot Brasil. I verste fall kan Fifa kaste ut fotballforbund i land der myndighetene griper inn slik, mens også arbeidet med å få VM for kvinner i 2027 kan bli påvirket.

  (©NTB)

  Ednaldo Rodrigues
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal