Hopp til innhold

Sjefens nye ro vekker oppsikt: – Kanskje han skulle flippa ut

KUMAMOTO (NRK): Det både imponerer og forundrer hvordan Thorir Hergeirsson nå klarer å beholde roen i timeoutene når Norge sliter som mest. Men han har en god grunn.

Timeout Thorir

HYGGELIG: Da Norge hadde sluppet inn ni mål mot Sør-Korea på 15 minutter av andre omgang, tok Thorir Hergeirsson timeout. Praten tok han med armen rundt skuldrene til kaptein Stine Bredal Oftedal.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Det var spilt fem minutter av kampen mot Danmark, og Norge lå under med 0–5. Thorir Hergeirsson trykket hardt på den røde timeout-knappen ved siden av den norske benken.

Men det var ikke kjeft som ventet. Ingen høylytt tordentale heller, som man ofte ser fra håndballtrenere verden rundt når laget sliter. Landslagssjefen var rolig og behersket der han stod midt i ringen. Slik han pleier å være – i dette VM.

Mot Sør-Korea begynte det smått i butte i andre omgang, og denne gangen la han til og med armen rundt kaptein Stine Bredal Oftedal.

– Det er vel første gang det skjer, forteller hun leende.

Balansegang for «islandsk vulkan»

NRKs kommentatorduo, Patrick Sten Rowlands og Kenneth Gabrielsen, har flere ganger påpekt Hergeirssons nye side. Og sjefen selv erkjenner at han er mer bevisst en tidligere på å holde hodet kaldt i det verdifulle minuttet.

– Vi har mange her med lite eller ingen mesterskapserfaring, og de med erfaring trenger også støtte for å gå foran å vise vei, så det er viktig å balansere dette med iver og temperament. Vi tar stort sett timeouter når vi trenger da, og da er de ofte litt oppkavede og det kan være fint å ha litt ro, forteller han.

Thorir Hergeirsson

ENGASJERT: Thorir Hergeirsson gir beskjeder fra sidelinjen.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Men det koster nok litt.

– Jeg koker jo inni meg. Jeg er litt som vulkanene på Island, de ligger og ulmer og plutselig eksploderer de en dag, men det er viktig å holde roen, sier Hergeirsson med et smil.

Også i tapet mot Nederland var Hergeirsson svært kontrollert da han kalte gruppa til seg med drøye seks minutter igjen av kampen, selv om Norge hadde rotet bort ledelsen.

Forskjellen var at mot Danmark og Sør-Korea snudde Norge den svake perioden, mens mot Nederland hjalp ikke praten.

VM-debutanter

VM-DEBUTANTER: Andrea Austmo Pedersen, Ingvild Bakkerud og Moa Høgdahl

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

– Kanskje han skulle flippa ut noen ganger, kanskje ikke? Det er en hårfin balansegang og jeg synes Thorir løser det veldig bra. Vi responderer veldig fint på det han sier, og jobber utrolig godt som lag, sier VM-debutant Ingvild Bakkerud etter Danmark-seieren.

Blir tryggere

Camilla Herrem er enig i at taktikken lønner seg.

– Jeg tror det er viktig at han holder seg rolig også, for hvis han begynner å stresse så blir vi mer og mer stressa også. Når du ser at han bare slapper av så er det tryggere, mener hun.

– Det smeller når det må smelle. Jeg er halvt kroatisk så jeg tåler det, sier Marta Tomac.

Flere ganger er det bevist at en god timeout kan snu en kamp, men formidlingen må da være riktig, påpeker Gabrielsen. Han trente selv Vipers Kristiansand tidligere.

– Hergeirsson er en smart mann og en dyktig leder. Det kan fort hende vi får se en timeout hvor Thorir bruker mer utestemme også, for han har jo hele registeret. Alle lag har en verktøykasse som må brukes til enhver tid, og jeg håper han har spart noen. Behovet kan komme, mener NRKs ekspert.

Noen ganger er det bare nok å trykke på knappen, det kan gjøre underverker bare det, påpeker islendingen selv.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Nadal kriget seg videre – møter Kyrgios i Wimbledon-semi

  En skadeplaget Rafael Nadal (36) holdt liv i håpet om en etterlengtet Wimbledon-tittel. Han nedkjempet Taylor Fritz i et kvartfinaledrama over fem sett.

  Etter over fire timer sto Nadal igjen som vinner på centercourten i London. På veien måtte han holde smertene i sjakk. Spanjolen gikk seirende ut med sifrene 3-6, 7-5, 3-6, 7-6 (10-4).

  Nadal har sine skavanker. Onsdag slet han med et mageproblem og så skadeskutt ut i andre sett, men det stoppet ham ikke fra å fortsette jakten på sin 23. Grand Slam-tittel.

  Fredag skal han opp mot Nick Kyrgios (27). (NTB)

  Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Doble gruppevinnere i sandvolleyball

  Norges ferske verdensmestere i sandvolleyball Anders Mol og Christian Sørum ble gruppevinnere i verdensturneringen i Gstaad etter at de vant dagens to kamper.

  De fikk litt trøbbel mot de spanske veteranene Herrera og Gavira og taper 2. sett, men Norge vant det tredje settet og er dermed klare for åttedelsfinalen.

  Også Hendrik Mol og Mathias Berntsen er klare for åttedelsfinale etter to sterke seiere i dag. Først mot Italia og i dagens siste kamp møtte de Estland. Etter 1-1 i sett vant den norske duoen det tredje og avgjørende settet og også de ble gruppevinnere.

  Italy Beach Volleyball World Championships
  Foto: Alfredo Falcone / AP
 • Norge valgte å ikke inspisere banen før åpningskampen

  Det norske landslaget bestemte seg for å trene på treningsfeltet til Brighton istedenfor å ta den siste treninga på St. Marys stadion hvor kampen mot Nord-Irland spilles.

  De hadde allikevel muligheten til å komme seg ut på gressmatta og gå rundt på arenaen, men den muligheten har de også valgt å ikke bruke.

  – Flertallet kjente ikke at vi ikke trengte å se banen. Flere hadde behov for behandling, det ble en lengre reise, og dårligere tid. De som ville være her har dratt hit, men det var ikke mange, sier Sjøgren.

  Han mener behovet for å føle stadion og anlegget er mindre nå enn før.

  – Mange av de vi har er vant med å spille på store arenaer. Derfor er det Ikke like viktig nå som det var i 2017 eller enda tidligere for den saks skyld.

  Landslagskaptein Maren Mjelde følte heller ikke noe kall på å inspisere banen.

  – For meg er det ett fett egentlig. Vi har alle forskjellige behov, og hadde tidsplanen sett annerledes ut hadde kanskje flere valgt å dra hit, sier Mjelde.

  Norge åpner EM mot Nord-Irland i morgen. Kampen begynner kl. 21.00.

  Martin Sjögren
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste