Hopp til innhold

Hergeirsson krever færre kamper: – Det blir for mye

GÖTEBORG (NRK): Thorir Hergeirsson langer ut mot de internasjonale håndballforbundene. Han frykter det spilles mange kamper for at de skal tjene mer penger.

EM håndball kvinner i Sverige. Helsingborg Arena.

LANGER UT: Thorir Hergeirsson veier med armene under EM-duellen mot Russland i Helsingborg.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Den norske landslagssjefen brukte den internasjonale pressekonferansen i Göteborg dagen før semifinalen til å ta opp temaet. På spørsmål fra en representant fra det europeiske håndballforbundet om alle de norske spillerne er friske og klare, svarte Hergeirsson:

– Dette er en tøff sport med mange kamper. Man å se på hvor mange kamper som spilles. Organisasjonene (IHF og EHF) må evaluere alt dette, det er Champions League, kvalifikasjoner, mesterskap, i fremtiden. For det blir for mye, sier Hergeirsson, og legger til at jada, de norske spillerne er friske og klare.

Islendingen mener flere spillere velger å droppe for eksempel et EM for å prioritere andre turneringer og hvile.

– Og dette gjelder både kvinner og menn. De spør aldri trenere og spillere. Kanskje det handler om markedsføring og penger? Håndballspillere blir bedre og bedre, og kan spille til de er 35-36. Målvakter til de er 40. Nå er det flere som slutter, sier landslagssjefen.

Færre kamper - mer trening

På vei ut av hallen vegg i vegg med svære Scandinavium stopper Hergeirsson ved de norske journalistene.

– Over tid skal det være færre kamper og mer trening. Det er et felles ansvar. Ikke nå med en gang, men over tid må man tenke sånn. Jeg opplever at de aller fleste trenere er enige om dette. Snakker man med spillere på toppnivå mener de det samme. Det er nok røster som bør høres, sier Hergeirsson.

Thorir Hergeirsson etter Tsjekkia-kampen

- Har du tatt opp dette tidligere?

– Vi har snakket om dette mange ganger. Vi hadde en diskusjon tidlig på 2000-tallet, og da ble det sagt at det skulles jobbes for maks ett mesterskap i året fra 2011. Så langt har vi kommet. Nå er det økende antall kamper med kvalifiseringer og alt.

Frankrike-trener Olivier Krumbholz støtter sin kollega. Han trekker frem svenske
Isabelle Gulldén som eksempel på at det må spilles færre kamper.

– Hun er sliten. Det er ingen energi igjen. Det blir umulig å prestere med så mange kamper. Hun er en utrolig spiller, men for mye er for mye.

Ikke overrasket

JJ Rowland er sjef for media og kommunikasjon i det europeiske håndballforbundet. Han er ikke spesielt overrasket over kritikken fra den norske landslagssjefen.

– EHF vet hva trenere og spillere mener. Vi har en stor konferanse neste år der vi skal se på teamet antall kamper og belastningen slik at vi får konkrete tall, sier Rowland til NRK.

– Hergeirsson frykter det handler om penger og markedsføring?

– Håndball er blitt en mer profesjonell sport. Det er mer penger i idretten nå. Men det går hånd i hånd med produktet. Vi vil ha spillere som spiller best mulig.

Grimsbø redder først et skudd, før hun like greit tegner seg på scoringslista. Bilder fra TV3

Siste nytt

  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

  • Fratatt seieren etter skandalebildene

    NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

    He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

    Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

    Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

    Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

    – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

    Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

    jX7yazqefCE
    Foto: Reuters
  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal