Her vinner Tiril (17) gull i X Games: – Jeg trodde ikke en gang jeg ville bli invitert

ASPEN/OSLO (NRK.no): Debutanten Tiril Sjåstad Christiansen knuste konkurrentene i ski slopestylefinalen og sikret Norges andre gull i årets X Games.

Tiril Sjåstad Christiansen trodde ikke hun ville bli invitert til X-games. Det ble hun - og i går vant 17-åringen finalen i slopestyle foran hele verdenseliten. Her går det opp for henne at hun har vunnet.

Tiril Sjåstad Chrisitiansen (17) var overlegen i sin ski slopestylefinale og vant Norges andre gull under årets X Games. Se de nervepirrende sekundene da vinneren ble avgjort.

– Herregud, det er helt sykt.

Tiril Sjåstad Christiansen sliter med å holde tilbake gledestårene mens hun prøver å forklare hvordan hun har det etter det sensasjonelle gullet.

– Jeg var så nervøs. Beklager jeg sliter med gråten, sier hun.

– Jeg hadde ikke en gang tenkt at jeg kunne bli invitert hit. Jeg ville bare sette rundene mine. Gull er bare en helt vill bonus.

Artikkelen fortsetter under

Tiril Sjåstad Christiansen hadde nesten ikke ord etter at hun gikk av med seieren i slopestyle i X-games søndag. Se intervjuet med 17-åringen i Aspen, USA her.

Se intervjuet med en rørt gullvinner her.

Reiste seg etter fall

Søndag i Aspen gjorde Tiril mer enn å bare sette rundene. Etter å ha falt nærmest rett fra start i sitt første run, reiste hun seg mesterlig og viste klasse i sine to neste forsøk.

– Det er bare å ta av seg hatten. Hun kjører helt rått!

Aleksander Aurdal, landslagskjøreren som har kommentert X Games for NRK, var full av begeistring for det tenåringen presterte da hun i sitt siste forsøk økte sin allerede klare ledelse.

Artikkelen fortsetter under

Tiril Sjåstad Christiansen kjørte ned til overraskende ledelse i slopestyle-finalen for kvinner i Aspen søndag. Når kun én utøver står igjen på toppen ligger Christiansen på sølvplass.

Tiril Sjåstad Christiansen vant gull i X Games. Se hennes fantastiske sisterun her.

Sjåstad Christiansen ble etter sitt andre run i ski slopestylefinalen belønnet med poengsummen 91,33 av dommerne, men kjørte enda bedre i sitt endelige forsøk og fikk fantastiske 92,33 poeng.

– Det er det sykeste. Dette er den største konkurransen av alle. Det er ubeskrivelig, jeg har ikke ord for hvor godt det føles, forteller en opprømt Sjåstad

Ledelsen til 17-åringen var klar, men konkurransen var langt fra over.

Nervepirrende avslutning

For finalen ble likevel uhyrlig spennende. Under sitt siste forsøk falt nemlig Ashley Battersby stygt og ble skadet.

Det førte til at konkurransen midlertidig ble stanset da det kun gjensto én utøver igjen på toppen som kunne ta fra Tiril gullmedaljen.

Og ventetiden ble lang.

For jenta som sto igjen på toppen var ingen hvem som helst. Kaya Turski har vunnet slopestylen i X Games de siste tre årene, og selv om hun hadde falt i sine to første forsøk, visste alle hun hadde ferdighetene til å tukte den høye poengsummen til Sjåstad Christiansen.

– Det er det verste jeg har vært med på i hele mitt liv. Jeg var så nervøs før Kaya skulle kjøre det siste runnet. Tiden halte ut og det var uutholdelig, forteller Tiril.

Artikkelen fortsetter under

Det ble en nervepirrende finale i slopestyle for kvinner søndag kveld i Aspen. Tiril Sjåstad Christiansen satt allerede og gråt for pallplass da verdensener Kaya Turski satte utfor.

Kaya Turski kunne ta fra Tiril Sjåstad Christiansen gullet i X-games, men hennes solide forsøk var ikke nok. Se hele runnet her.

Tok til tårene

– Nei, nei. Nå blir dette dommermat.

Et svært solid run senere var Turski ned i målområdet, og en bekymret NRK-kommentator, Thomas Lerdahl, fryktet at den kanadiske jenta ville stikke av med seieren i siste liten.

– Jeg tror ikke dette skal holde mot Tiril, mente Aurdal ved hans side.

Og eksperten fikk rett til slutt.

Poengtavla viste 90 poeng til Turski, og en rørt Tiril Sjåstad Christiansen tok til tårene da gullet i hennes første X Games ble klart.

Turskis siste run holdt til sølv, mens Dara Howell tok bronsen med 89,33 poeng.

– Mamma og pappa er nok ganske gærne akkurat nå. De er i Østerrike og ser på broren min i junior-VM, forteller Sjåstad Christiansen.

– De skulle jo heller vært her?!

– Ja, jeg sa det til dem. De får bli med neste år. Om jeg blir invitert da.

Sportsnyheter

Fall Hassan

Vant heat etter fall i siste runde: – Umenneskelig

TOKYO/OSLO (NRK): Nederlandske Sifan Hassan viste hva hun var god for i innledende runde på 1500 meter mandag. Om noen timer skal hun løpe finale på 5000 meter.

Siste nytt

 • Ungarn blir kvartfinalemotstander

  Ungarn blir Norges motstander i OL-kvartfinalen kvinnehåndball onsdag. Ungarerne slo et Sverige på nær halv fart og sikret avansement.

  Ungarn vant 26-23 i siste gruppekamp og tok dermed fjerdeplassen på innbyrdes oppgjør mot Spania.

  Svenskene hadde allerede vunnet puljen før avkast og kjørte ikke maks i kampen.

  Det er fire norske spillere som til daglig spiller i den ungarske klubben Györ: Silje Solberg, Stine Bredal Oftedal, Veronica Kristiansen og Kari Brattset Dale.

  Ungarn har ikke imponert så langt i OL, og Norge blir kjempefavoritt før avkast.

  Ungarns Szandra Szollosi-Zacsik
  Foto: Sergei Grits / AP
 • Biles stiller i OL-finale

  Simone Biles, en av OLs største stjerner, stiller i turnfinalen i bom tirsdag.

  Det ble bekreftet da startlisten til finalen ble offentliggjort mandag.

  Biles har trukket seg fra en lang rekke finaler i OL i Tokyo på grunn av mentale utfordringer. Biles ville vært blant favorittene i omtrent alle øvelser hun stiller opp i, men har altså fortsatt ikke deltatt i en finale i årets OL.

  Simone Biles
  Foto: Loic Venance / AFP
 • Hovland topp ti i verden

  Viktor Hovland avanserer én plass på verdensrankingen i golf fra 11. til 10.-plass. Det er ny karrierebeste for det norske golfesset.

  Nordmannen avsluttet OL-golfen gnistrende og spilte hele sju under par på den avsluttende runden i Tokyo. Det holdt til en sterk 14.-plass totalt under sommerlekene i Japan.

  Den sterke plasseringen betyr også at nordmannen sanket viktige rankingpoeng. Dermed er han nå inne topp ti på verdensrankingen.

  Hovland har klatret fem plasser på rankingen siden starten av året.

  Den rykende ferske olympiske mesteren Xander Schauffele klatrer fra 5. til 4.- plass på listen. Spanske Jon Rahm beholder førsteplassen tross at OL-deltakelsen glapp grunnet koronasmitte.

  Viktor Hovland
  Foto: Andy Wong / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal